BAIXADA A L’INFERN

L’odissea de Britney cap a la llibertat

  • Fa mesos que l’estrella del pop denuncia la seva situació davant els tribunals de Los Angeles, i després d’anys callada es va atrevir a confessar que estava totalment sotmesa a un control de la seva vida tant professional com personal

  • Després d’una mediàtica batalla legal, aquest dijous, el seu pare ha anunciat la intenció de renunciar a la tutela de la cantant

L’odissea de Britney cap a la llibertat
7
Es llegeix en minuts
Mireya Roca
Mireya Roca

Periodista

ver +

Jamie Spears, el pare de Britney Spears, ha anunciat aquest dijous la seva intenció de renunciar a la tutela legal de la seva filla. Tot i que això pot significar un petit triomf per a la cantant, que des de fa anys lluita per tornar a agafar les regnes de la seva vida personal i la seva trajectòria professional, no és el final d’aquesta odissea, ja que serà una altra persona la que vigilarà cadascun dels seus passos quan deixi de fer-ho el seu pare.

Per conèixer l’origen de l’infern que ha viscut la cantant cal remuntar-se al 2007, quan l’estrella del pop va iniciar un camí erràtic després del seu divorci del ballarí Kevin Federline i la pèrdua de la custòdia dels seus dos fills: Sean Preston i Jayden.

Molts dels seus comportaments impredictibles, violents en alguns casos, van ser immortalitzats pels paparazzis. Les càmeres la captaven de vegades desorientada i d’altres agressiva, com quan va ser fotografiada colpejant insistentment el cotxe d’un reporter. Tot i que el moment més difícil d’oblidar va ser quan, en plena crisi nerviosa, va anar a una perruqueria de Los Angeles i es va rapar el cap al zero. Va ser el 16 de febrer del 2007, però després va protagonitzar molts altres episodis pertorbadors.

Passat un temps, Britney va presentar el seu nou senzill, ‘Gimme More’, en els premis MTV. L’espectacle, segons alguns dels assistents, va ser lamentable: tenia la mirada perduda, era incapaç de seguir la coreografia i no deixava de mirar a terra i fer voltes sobre l’escenari. Uns dies després, arran d’una sonada disputa amb el seu exmarit, es va tancar al lavabo amb un dels seus fills. Aleshores els seus problemes mentals i el seu abús de l’alcohol i la cocaïna eren ‘vox populi’, per la qual cosa va ser internada en un centre de rehabilitació. 

Tutela temporal

Pocs mesos després es va produir l’episodi que ha marcat els últims 13 anys de la seva vida personal i la seva carrera professional. L’1 d’octubre del 2007, un tribunal va dictaminar que la jove havia d’estar sota la tutela temporal d’una persona competent, fins que es recuperés i pogués portar una existència normal. Però aquesta «tutela temporal» es va convertir en setmanes, després en mesos i finalment en més d’una dècada, així que la cantant, una vegada recuperada, va iniciar una lluita als tribunals per recuperar el control de la seva vida i les seves finances.

 No obstant, el 2008 tampoc va ser un bon any. L’alegria que havia de suposar el debut a ‘Becoming Britney’, un musical basat en la seva vida, aviat va quedar enfosquit. Després d’una visita dels seus fills, Britney es va negar a tornar els nens al pare. A l’arribar la policia, els agents van considerar que la cantant estava sota els efectes de les drogues i la justícia va dictaminar que havia de ser ingressada en un psiquiàtric pel seu bé i el dels seus. El jutge va estipular també que Britney quedés legalment sota la tutela del seu pare i el seu advocat, cosa que significa un accés total a les finances i les propietats de la cantant. Mesos després, la justícia va decretar que aquesta tutela fos permanent.

Agent, gerent, cuidador i explotador de la seva filla

Gràcies a aquesta decisió judicial potser Britney conserva avui gran part de la seva fortuna, ja que el seu progenitor, de 68 anys, va aconseguir una ordre d’allunyament contra el seu exrepresentant, el seu exnòvio i el seu advocat. Els tres estaven conspirant per aconseguir el control dels milions i la carrera de l’artista. Per aquest treball, Jamie Spears va rebre un salari de 13.400 euros anuals, més factures i lloguers aprovats per un tribunal.

De fet, l’administradora de la cantant, Jodi Montgomery va presentar uns documents en què va carregar contra el pare de l’artista, assegurant que és «irònic» que el seu progenitor «vulgui que la tutela ‘reflecteixi els seus desitjos’, ja que no és cap secret que la senyora Spears ha volgut que el seu pare surti de la seva vida durant anys». Així ho va publicar la web nord-americana TMZ, que va tenir accés als documents presentats per l’advocada de Montgomery, Laurian Wright. Segons l’escrit, Jamie Spears va gastar «més d’1,7 milions d’euros de la seva filla en la seva pròpia defensa per conservar la tutela.

A més de manejar durant una dècada les finances de la seva filla juntament amb una firma de gestió de patrimonis, Bessemer Trust, que també controla altres aspectes privats de la seva vida, Jamie Spears ha portat un control abusiu de Britney, ja que va passar a convertir-se en el seu agent, gerent i cuidador, així com en l’administrador de tots els seus ingressos (fins a l’actualitat). Fins i tot l’obligava a anar al psiquiatre tres cops a la setmana. Una vegada, segons assenyala ‘People’, la va forçar a ingressar en un centre de salut mental com a càstig per queixar-se en un assaig, i una altra la va obligar a fer un concert en contra de la seva voluntat quan no es trobava bé.

En una ocasió durant una audiència, Britney va deixar anar: «Em vull casar i tenir una criatura, però m’han posat un DIU que evita que em quedi embarassada». La declaració va donar a entendre que el seu progenitor li prohibia tenir més fills.

Corrent global pro-Britney

El 2019, Britney, va desaparèixer de les xarxes, cansada de no poder fer res, ni tan sols anar a comprar, sense el beneplàcit de Jodi Montgomery, el seu mànager, a qui el pare va cedir l’administració fa uns mesos.

Davant la desesperada situació de la diva del pop, els seus fans van posar en marxa el moviment #FreeBritney, que va néixer el 2019 amb el suport de celebritats com Miley Cyrus, Paris Hilton i Cher i que va organitzar manifestacions a diverses ciutats dels EUA. Els seguidors fins i tot es van plantar a les portes del tribunal de Los Angeles on el juny passat es va celebrar un judici sobre la tutela paterna.

 Aquí, després d’anys de silenci, la intèrpret de ‘Toxic’ va oferir davant el jutge un apassionat testimoni. «Senyoria, el meu pare i qualsevol persona involucrada en aquesta tutela, i la meva família, que van jugar un paper important, a castigar-me quan vaig dir ‘no’ [a anar de gira], haurien de ser a la presó», va remarcar l’artista.  

Un altre fet clau en aquesta batalla judicial és que la jove va poder triar fa un mes el seu propi advocat, Mathew Rosengart, que fa uns dies va executar la petició formal per retirar a Jamie Spears la tutela legal perquè la cantant pogués despertar del «malson kafkià» en què s’ha convertit la seva existència. «Ja és l’hora que el senyor Spears sigui suspès com a tutor. El meu bufet i jo ens mourem agressivament i ràpidament per aconseguir aquest resultat», va assenyalar el lletrat mitjançant un comunicat.

Ara el seu pare posarà fi a la seva tutoria per, segons ha expressat, la pressió pública que ha començat a jutjar-lo, però desmenteix que tingui a veure amb altres raons com les que exposava Britney. A més, el progenitor va assenyalar que ja tenia intenció d’abandonar la tutela abans que la seva filla contractés el seu nou advocat, Mathew Rosengart, fa un mes, després de rebre el vistiplau de la jutge que supervisa el cas.

El cas de la tutela de Britney ha sigut tremendament mediàtic, com demostra el fet que aquest any s’han estrenat dos documentals sobre la cantant: d’una banda, ‘Framing’, que retrata el seu declivi, i de l’altra, ‘La batalla por Britney’, centrat en la lluita legal contra el seu progenitor.

Primera publicació a Instagram sense el seu pare com a tutor

La notícia que Jamie Spears accepta serdestituït de la tutela de la seva filla sempre que la transició sigui ordenada, ha sigut una agradable sorpresa per al seu exèrcit de fans de tot el món, i ara la cantant ha reaccionat a les xarxes socials. Britney ha compartit una simbòlica il·lustració sense text d’una dolça nena amb flors als cabells.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la mare de Britney, Lynne, s’ha pronunciat sobre la decisió del seu exmarit. La seva advocada Gladstone N Jones III ha declarat a ‘Us Weekly: «Lynne Spears està complaguda que Jamie hagi acceptat renunciar. Lynne va entrar en aquesta tutela per protegir la seva filla fa gairebé tres anys. Ha aconseguit el que es va proposar. No tindrà més comentaris».

Algunes celebritats també han compartit reaccions positives. Per exemple, Paris Hilton, va escriure: «Soc tan feliç de sentir aquesta notícia. Ha sigut tan esperada, estic molt contenta que Britney estigui en el camí de ser finalment lliure. ¡Donant tant d’amor!». Mentrestant, Cher va tuitejar: «Si fos britànica, aconseguiria un comptable forense. Estic feliç per Britney».