Procés judicial

Shakira, a un pas d’anar a judici per frau a Hisenda

  • El jutge d’instrucció finalitza la investigació i conclou que hi ha indicis contra la cantant colombiana

Shakira, bombolla solidària de Freixenet

Shakira, bombolla solidària de Freixenet

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cantant colombiana Shakira (Isabel Mebarak Ripoll) és a un pas d’anar a judici per presumptament haver defraudat a l’Agència Tributària 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014. El jutge d’Esplugues de Llobregat ha donat per finalitzada la investigació i conclou que hi ha indicis de la comissió de delictes contra la Hisenda Pública, segons les fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO. En la querella que va presentar la fiscalia també es va incloure el seu conseller «global» d’un despatx d’advocats de Nova York que, segons el seu lletrat, recorrerà aquesta decisió. Per tant, el procés judicial contra la vocalista de Barranquilla per ara continua endavant.

El jutge que s’encarrega del cas, el titular del Jutjat d’Instrucció número 2 d’Esplugues, va acordar el 20 de juliol passat dictar el procediment abreujat (un tipus de procés penal) i donar trasllat a la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat perquè presentin els seus escrits d’acusació. Les fonts consultades han assegurat a aquest diari que el togat explica en la seva resolució els «indicis» que hi ha contra l’artista, així com les dues versions totalment contraposades que argumenten la fiscalia i la defensa. Les mateixes fonts van precisar que el togat argumenta en el seu escrit que és una «qüestió tècnica» que s’ha de dilucidar en un judici.

Pagament del deute

La fiscalia pretén mantenir la seva imputació contra Shakira. «La interlocutòria és conforme amb la querella que es va presentar», segons fonts de l’acusació pública. L’advocat de la cantant té la possibilitat de presentar un recurs contra la resolució del jutge. Si és així, la pilota quedarà a la teulada de l’Audiència de Barcelona, que haurà de decidir si avala la decisió del jutge d’instrucció i els seus arguments. Davant aquesta possibilitat, la fiscal Carmen Martín Aragón pot tardar encara un temps a presentar el seu escrit de qualificació. En la seva querella, atribuïa a la cantant del ‘Waka-Waka’ o ‘La bicicleta’ sis delictes per l’impagament dels impostos de l’IRPF i el patrimoni.

Una dada que podria disminuir l’eventual pena (en el cas que els jutges considerin acreditades les acusacions) és que la cantant ja ha dipositat l’import del deute que tenia amb Hisenda (14,5 milions), alhora que desemborsat uns altres 20 milions per satisfer càrregues fiscals d’anys anteriors.

A ‘La Voz’ dels Estats Units

La fiscalia afirma que Shakira va viure de «manera habitual» a Espanya entre el 2012 i el 2014, primer en una vivenda a Barcelona i després en una casa a Esplugues de Llobregat, que va ser adquirida juntament amb la seva parella, Gerard Piqué, a través d’una societat. Les seves estades fora d’Espanya, segons l’acusació, durant aquest temps van ser «per motius professionals», amb una durada molt curta, a excepció dels Estats Units, on va participar en el programa ‘La Voz’.

Notícies relacionades

L’acusació calcula que la major part del temps va ser a Espanya. En concret, 243 dies el 2012; 212 dies el 2013, i 244, el 2014. És a dir, se superen els 183 dies que fixa la llei per considerar que una persona és resident habitual i, per tant, ha de pagar els seus impostos aquí. Shakira ha manifestat en «multitud d’ocasions» que tenia residència oficial a les Bahames, però la fiscalia remarca que en el període investigat no va estar «cap dia» en aquest país i allà només té el 50% d’un immoble. La defensa, en canvi, defensa el contrari: que el que era esporàdic eren les seves estades a Espanya i, per tant, no va ser a Espanya aquests 183 dies. Aquí és on hi ha el debat jurídic, pel que el jutge acorda que ha de continuar el procés contra l’artista.

«Entramat societari»

Segons l’opinió de la fiscalia, la cantant, «coneixedora que vivia de manera habitual a Espanya», va fer servir un «entramat societari» a l’estranger entre el 2012 i el 2014 per amagar a Hisenda els ingressos i el patrimoni. El «pla» va consistir que fossin unes empreses les que figuressin com a titulars de les percepcions de les rendes i el patrimoni, en lloc de l’artista. La major part dels fons va viatjar a societats establertes en paradisos fiscals. «L’única relació que la querellada va tenir amb les illes Verges Britàniques, les illes Caiman, Malta, Panamà i Luxemburg va ser el domicili de les societats a través de les quals va canalitzar els moviments de capital», destaca la fiscal.

Temes:

Hisenda Shakira