Investigació en marxa

Hisenda ratifica que Shakira va defraudar

  • El jutjat que investiga la cantant cita els pèrits de l’Agència Tributària i els de la defensa

Shakira, bombolla solidària de Freixenet

Shakira, bombolla solidària de Freixenet

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Agència Tributària ha ratificat en un nou informe queShakira va defraudar a Hisenda, segons la fiscalia, 14,5 milions d’euros, entre els anys 2012 i 2014. El fisc espanyol ha rebutjat de ple els arguments esgrimits per la cantant colombiana per demostrar que no va estar a Espanya 184 dies, el període mínim per ser considerat resident i tenir l’obligació de pagar impostos al nostre país. Davant la disparitat de criteris, el jutjat d’Esplugues de Llobregat (residència de l’artista i del seu marit, el futbolista Gerard Piqué) ha citat per al 8 de juliol els pèrits d’Hisenda i els de la defensa perquè plantegin cada un les seves tesis. L’objectiu és aclarir si els càlculs de l’acusació són els correctes o, en canvi, són els de l’advocat de la diva.

El dictamen de l’Agència Tributària i el de la defensa difereixen en el fons de l’assumpte. Per desxifrar si Shakira (Isabel Mebarak Ripoll) ha comès un delicte de frau a Hisenda o no s’han de concretar els dies en què la cantant va estar a Espanya durant els anys investigats. L’advocat de l’artista, José Ángel González Franco, qüestiona la metodologia utilitzada pels inspectors d’Hisenda per calcular aquells períodes i afirma que són simples estimacions. La seva teoria és que Shakira, per exemple, pot ser que fes activitats a Barcelona un dilluns i un divendres i que la resta de setmana pot ser estigués a l’estranger. Per provar-ho, la defensa s’acull a l’agenda professional de la cantant (en què s’inclouen bitllets d’avió i factures d’hotel). La qüestió és anar descomptant dies per demostrar que l’artista va estar menys de 184 dies a Espanya i, per tant, no havia de pagar impostos al nostre país. L’Agència Tributària i la fiscalia insisteixen en tot el contrari.

Zumba i perruquer

Notícies relacionades

Una inspectora d’Hisenda, segons les investigacions, es va submergir en el dia a dia de la cantant a Barcelona per demostrar que no vivia a les Bahames, com ella deia, sinó a Espanya. Shakira es va declarar oficialment resident al nostre país el 2015. La funcionària va aconseguir esbrinar que va rebre classes de francès, qui era la seva professora de zumba, que anava al perruquer dues vegades per setmana i que determinades despeses les pagava la seva assistenta amb una targeta de crèdit. Les indagacions van ser tan precises que va reconstruir, fins i tot, a quins centres de bellesa o botigues de roba anava.

El procés pel presumpte frau fiscal de Shakira s’està allargant més del previst a causa de la batalla judicial de la defensa. La querella de la fiscalia es va presentar el desembre del 2018, tot i que s’ha de tenir en compte l’aturada judicial que es va produir el 2020 a causa de la pandèmia del coronavirus. L’acusació explica en la seva demanda que la cantant va viure de «manera habitual» a Espanya entre el 2012 i el 2014, primer en una vivenda a la mateixa capital catalana i després a la casa d’Esplugues. Les seves estades a l’estranger, argumenta, van ser per «motius professionals» i amb una durada molt curta, excepte en un període que va estar als Estats Units participant en el programa de ‘La voz’ en aquell país. L’artista ha pagat 24 milions d’euros a Hisenda per l’exercici 2011, que no entra en la querella, i ha dipositat 14,5 milions més, la quantitat que se li reclama pels anys 2012 al 2014.