MASCOTA FLORAL

Campanya per salvar Puppy

  • Després de 23 anys rebent els visitants del museu Guggenheim de Bilbao, l’interior de l’escultura floral necessita ser restaurada

  • Fa dues setmanes els responsables de la pinacoteca van posar en marxa la campanya #DaVidaaPuppy amb l’objectiu de reunir els 100.000 euros que es requereixen per portar a terme les millores

Campanya per salvar Puppy
3
Es llegeix en minuts
Mireya Roca
Mireya Roca

Periodista

ver +

Puppy, el gos gegant floral creat per l’artista Jeff Koons que s’ha convertit en estendard del Museu Guggenheim de Bilbao, té dificultats. Segons expliquen des del centre artístic, «fa 23 anys que Puppy que dona la benvinguda a tots els visitants i transmet optimisme a qui s’acosta. Com a icona del museu i de la ciutat de Bilbao, ha de lluir sempre magnífic, però després de més de dues dècades ha arribat el moment de restaurar-ne l’interior perquè aquesta ‘mascota’ tan especial continuï sent com és». 

38.000 flors

I com que Puppy és una mica de tots, fa dues setmanes els responsables de la pinacoteca van posar en marxa la campanya amb l’objectiu de reunir els 100.000 euros que es requereixen per portar-hi a terme les millores. Una iniciativa que de moment no va gens malament: ja se n’ha recaptat el 16%, i queda la resta de l’estiu per aconseguir el que falta, segons fonts del mateix museu.

Sobre la reforma, que està previst portar a terme aquesta pròxima tardor, la mateixa font assegura EL PERIÓDICO que «la imatge exterior de l’escultura amb les seves 38.000 flors no canviarà en absolut» i que per fer els treballs s’accedirà des d’«una comporta que dona pas als 11 pisos interiors i al sistema de reg manual, que se substituirà». «S’hi instal·larà un quadro de control digitalitzat que s’adequarà a la meteorologia i així la seva conservació serà sostenible, ja que estalviarà aigua», diu. També es canviarà la il·luminació nocturna. «Hi ha tres focus a què se’ls col·locarà leds, cosa que suposa una mesura més de d’estalvi i sostenibilitat», afirma.

12,4 metres d’altura i 16 tones de pes

L’emblemàtica estàtua va ser instal·lada el 1997 amb motiu de la inauguració del museu. Representa un west highland white terrier, un petit gos escocès de pèl blanc, que té 12,4 metres d’altura i prop de 16 tones de pes. Al principi volia ser una escultura efímera, però el públic se’n va encaterinar i avui forma part del paisatge de Bilbao malgrat que el manteniment és costós: està completament revestida per milers de flors que es renoven dues vegades a l’any, a la primavera i a la tardor. 

Segons assenyala la web del museu: «Sota la seva magnífica capa de flors, Puppy té una estructura interior complexa: un ‘esquelet’ d’acer, que es complementa amb un sistema de reg i una sèrie de capes exteriors que fixen el substrat que nodreix les plantes que el cobreixen». I a punt de complir les bodes de plata, «l’obra d’enginyeria de l’interior necessita renovar-se per assegurar un futur en perfectes condicions».

Notícies relacionades

Per als voluntaris que estiguin interessats a col·laborar, l’entitat ha habilitat en la seva pàgina web el ‘microsite’ que està disponible en eusquera, espanyol, anglès i francès, en el qual totes aquelles persones que desitgin donar i convertir-se en ‘mecenes’ del cadell floral gegant podran fer la seva aportació ‘online’ de forma segura. A més, la web destaca que tots els donants residents a Espanya podran desgravar la seva donació omplint les seves dades per al certificat fiscal.

L’operació de ‘finançament col·lectiu’ estarà activa fins a la tardor, ja que segons assenyala l’organització, els treballs de restauració es portaran a terme durant els pròxims mesos de setembre, octubre i novembre, coincidint amb el pròxim canvi de flor de Puppy, quan les flors d’estiu siguin substituïdes per les de tardor-hivern.