Estrella a Broadway

L’oncle que va convertir José Luis Moreno en ventríloc

  • Wenceslao Moreno, famós ventríloc als EUA, va ser segurament qui va encaminar els primers passos en el món de l’espectacle del productor, avui caigut en desgràcia

L’oncle que va convertir José Luis Moreno en ventríloc
3
Es llegeix en minuts
Mireya Roca
Mireya Roca

Periodista

ver +

Neurocirurgià, llicenciat en Filosofia i Lletres, cantant d’òpera, autor d’una vintena de llibres, poliglot (assegura que domina 15 idiomes)... Durant els últims 50 anys, José Luis Moreno s’ha construït una portentosa biografia que ara es revela com a mínim difícil de comprovar.

L’únic que és totalment cert és que el productor es va fer famós als anys 80 com a ventríloc, una disciplina de l’antic món de l’espectacle que va aprendre en el si familiar. Així, el seu pare, Natalio Rodríguez, va ser director de l’històric teatre de marionetes del madrileny parc del Retiro i el seu oncle Wenceslao Moreno va arribar a triomfar com a ventríloc als Estats Units.

Segurament va ser aquest últim qui va encaminar els primers passos en el món de l’espectacle de l’empresari, detingut per presumpta estafa i pertinença a organització criminal, com bé va recordar aquest dimarts en un fil el tuitaire Fernando de Luis-Orueta (@florueta), que defineix Wenceslao Moreno com «l’autèntic gran talent de la família» i «figura clau en la cultura pop nord-americana».

Wenceslao Moreno (Peñaranda de Bracamonte,1896), més conegut com a senyor Wences Way, va néixer a Peñaranda de Bracamonte el 1896 i, tot i que a Espanya és gairebé un desconegut, a Nova York té fins i tot un carrer amb el seu nom. Concretament, un tram del carrer 54, el que va de Broadway a la Vuitena Avinguda. Molt temps després, al centre de Salamanca, la seva terra natal, també li van dedicar un carrer i un monòlit.

Les seves brillants i contínues aparicions a Broadway i el seu gairebé mig centenar d’actuacions a ‘The Ed Sullivan show’, un programa de la televisió nord-americana que es va emetre amb gran èxit de 1948 a 1971, el van convertir en un personatge molt popular i summament respectat a qui li plovien les ofertes per actuar als més prestigiosos teatres.

Però a més d’aconseguir un gran èxit professional i de tenir una enfeinada agenda, Way va tenir temps de formar una família amb l’espanyola Esperanza Martín, amb qui es va casar el 1922 i va tenir dos fills. Després d’enviduar, el 1951 es va tornar a casar, aquesta vegada amb Natalie Cover, que va ser la seva representant.

La seva creativitat no tenia límits i en ocasions, en lloc d’utilitzar un ninot, feia servir el seu propi puny tancat, al qual anomenava Johnny. En realitat, aquesta va ser la seva idea més genial: en tenia prou de dibuixar-hi uns llavis i uns ulls i afegir-hi una estrident perruca per crear un número exitós.

Entre les seves marionetes més famoses van destacar Cecilia Chicken i sobretot Pedro, que no era més que un cap ficat en una capsa. Segons l’artista, es tractava d’una solució d’emergència perquè la marioneta original havia quedat destrossada en un accident.

Notícies relacionades

Way va estar actiu fins al 1996, però el seu talent segueix perenne amb picades d’ullet en infinitat de produccions com ‘Los Simpson’, ‘Scooby Doo’, ‘South Park’, ‘Buffy’, ‘La familia Monster’ i ‘Mad Men’, entre d’altres. Fins i tot Disney va rememorar el seu art a la cinta ‘Aladí’, quan Robin Williams imita el popular presentador Ed Sullivan i es desdobla en unes mans parlants.

L’artista va morir el 1999 als 103 anys i després de la seva mort Las Vegas li va rendir un homenatge. També va ser distingit pel Sindicat d’Actors d’Amèrica com l’actor més longeu.