GUARDÓ PER A LA MODISTA TOLEDANA

Ana Locking, de vestir la reina Letizia al Premio Nacional de Diseño de Moda

El jurat destaca la seva capacitat de captar el «pols social» i de «connectar amb els moviments i les pràctiques contemporànies»

zentauroepp46698224 spanish designer ana locking acknowledges applause after pre201110173736

zentauroepp46698224 spanish designer ana locking acknowledges applause after pre201110173736 / GABRIEL BOUYS

3
Es llegeix en minuts

La dissenyadora Ana Locking ha sigut guardonada aquest dimarts amb el Premio Nacional de Diseño de Moda 2020, que atorga anualment el Ministeri de Cultura i Esport i que està dotat amb 30.000 euros. Ana González, més coneguda com Ana Locking (Toledo, 1970) ha sigut elegida per «combinar disseny de moda i pols social, connectant amb els moviments i les pràctiques contemporànies».

En la seva resolució, el jurat ha recordat que Ana Locking «amplia els cànons de la bellesa i reflecteix la qüestió de gènere i la diversitat de l’ésser humà», informa Efe. A més, el jurat –que ha estat presidit per la directora general de Belles Arts, María Dolores Jiménez-Blanco Carrillo de Albornoz, i com a vicepresidenta Carmen Jiménez Sanz, subdirectora General de Museus Estatals– ha valorat «la seva tasca com a mestra de les noves generacions i la coherència i continuïtat del seu treball».

Avantguardista i trencadora

Ana Locking va créixer en un ambient de costura, la seva mare era modista, però va enfocar els seus estudis superiors cap a les Belles Arts, i va estudiar a la Universitat Complutense de Madrid on va desenvolupar la seva percepció visual del món i la seva passió per la bellesa, qualitat i creativitat.

Després de passar per la Universitat es va adonar que podia combinar l’art amb una altra de la seva passions, la moda. Així, a mitjans dels 90, va crear la seva pròpia empresa: Locking Shocking, una firma avantguardista i trencadora, a la qual un any després es va afegir Óscar Benito. Junts van formar un duo creatiu fresc que van encaminar junts al món de l’art.

El vestit dissenyat per Ana Locking (ple de perles, amb obertures en les cises i pronunciats talls laterals) que va lluir la reina Letizia en un sopar de gala el 2018. / REUTERS

El 2007, Ana Locking, minuciosa i cerebral, va emprendre el seu camí en solitari amb la seva firma homònima amb què, a base d’esforç i tenacitat, ha aconseguit èxits. El concepte de cada col·lecció és una trobada entre la seva visió de l’art contemporani, la cultura juvenil i les experiències de la seva pròpia vida.

Sastreria de qualitat

Els materials i teles per a cada col·lecció són acuradament seleccionats i fets a mida per crear peces amb un èmfasi a la sastreria de qualitat. La juxtaposició de detalls fets a mà, qualitat en els teixits i avantguarda en el disseny són la clau de la seva identitat.

Ana Locking beu de l’actualitat, de la saba nova que li transmeten des del 2011 els estudiants a qui fa classe al Centre Superior de Disseny de Moda de Madrid (CSDMM) de la Universitat Politècnica de Madrid.

A més de la seva feina com a dissenyadora, col·labora amb diferents institucions culturals a través d’exposicions, instal·lacions, videoart i fotografia, i influeix en les noves generacions a través de seminaris, conferències i classes magistrals. Ha col·laborat amb institucions tan rellevants com el MNCARS, el MUSAC, el Museu del Vestit, l’INJUVE, o The Public Library de Nova York.

La passió i l’entusiasme ha marcat la trajectòria d’aquesta dissenyadora, sempre reivindicativa que sorprèn amb el seu univers creatiu en el qual habita la llibertat, la força i l’empoderament de la dona.

El vestit de Letizia

Notícies relacionades

Ha jugat un paper fonamental en la revitalització de la moda espanyola dels últims anys, combinant disseny de moda i pols social, connectant amb els moviments contemporanis i ampliant els cànons de bellesa per reflectir la diversitat de l’ésser humà.

Ana Locking és l’autora d’un dels vestits més comentats de la reina Letizia, un disseny ple de perles, amb obertures en les cises i pronunciats talls laterals que va lluir durant un sopar de gala amb el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, l’abril del 2018. A Ana Locking, que aquest any li van extirpar un càncer de mama, li agrada sortir de la seva zona de confort i afronta cada col·lecció com una oportunitat única per descobrir i caminar per nous senders. 

Temes:

Moda