INICIATIVA MÈDICA I ARTÍSTICA

'Agafa aire, bufa vida', el lema d'Antonio Orozco per la salut respiratòria

El cantant de l'Hospitalet s'afegeix a una campanya de la Societat Espanyola de Pneumologia

zentauroepp55610329 barcelona 26 10 2020  icult entrevista amb antonio orozco   201110191246

zentauroepp55610329 barcelona 26 10 2020 icult entrevista amb antonio orozco 201110191246 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ) i el cantautor Antonio Orozco han presentat aquest dimarts una campanya de conscienciació sobre salut respiratòria que inclou una cançó elaborada específicament per posar a prova la capacitat pulmonar de la ciutadania.

Amb el lema ‘Agafa aire, bufa vida’, la campanya de Separ pretén incrementar el coneixement sobre salut respiratòria entre la població general, així com sensibilitzar en la importància de cuidar l’estat dels pulmons, atenent les circumstàncies que els poden afectar, com la contaminació ambiental o el tabaquisme, i la necessitat d’un diagnòstic i control adequats.

Per a això, la campanya gira entorn de «la primera cançó del món composta per un cantant i una pneumòloga», ja que l’especialista Mari Cruz González ha participat en l’elaboració del tema. La cançó, anomenada ‘6 segundos’, està disponible en la pàgina web de la campanya perquè tota la població pugui cantar-la a tall de karaoke i, gràcies al mesurament a través del micròfon i a unes preguntes posteriors, conèixer la seva salut respiratòria.

«És un autèntic honor poder formar part d’aquest projecte: avui més que mai la consciència forma part de la vida», ha dit Orozco, que ha destacat l’esforç de la Separ i dels seus professionals per impulsar aquesta campanya, així com per fer front a aquest tipus de patologies.

Tercera causa de mort

Les malalties del sistema respiratori són la tercera causa de mort per malaltia a Espanya i representen el segon grup de malalties amb més hospitalitzacions. Entre les malalties respiratòries més prevalents hi ha l’asma, que afecta més de 3 milions d’espanyols, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC), que afecta 1,5 milions, l’apnea del son, entre 1,5 i 2 milions, i el càncer de pulmó.

«Aquesta campanya és l’acció divulgativa més gran que Separ hagi iniciat mai i compleix amb tres objectius: promoure la salut respiratòria, prevenir les malalties pulmonars i difondre les activitats que realitzem els professionals sanitaris que estem involucrats en la cura de la salut respiratòria», ha explicat el president de la Separ, Carlos A. Jiménez Ruiz. 

Pedro Piqueras, ambaixador

Notícies relacionades

La campanya compta també amb anuncis a la televisió i a les xarxes socials, així com una sèrie de continguts divulgatius en la seva pàgina web, com entrevistes a científics de la Separ i pacients fetes pel periodista Pedro Piqueras, que col·labora en aquesta iniciativa com a ambaixador. El periodista ha explicat que la seva participació en la campanya es deu al compromís que va adquirir fa 15 anys, quan va deixar de fumar i va guanyar «moltíssim» en salut respiratòria. «La cura del pulmó és fonamental. Jo reconec que no l’he cuidat gaire, vaig incórrer en aquesta fallada tremenda de joventut de consumir molt tabac. Això després es paga, en forma de pneumònies, d’EPOC, de moltes maneres», ha destacat Piqueras, que ha reclamat més iniciatives per prevenir el consum de tabac.

Per la seva banda, la pneumòloga Mari Cruz González ha destacat la importància de la implicació dels sanitaris en la promoció de la salut: «El 70% de la ciutadania no sap què és l’EPOC, una malaltia que constitueix la quarta causa de mort en el món. Necessitem la col·laboració de tots per conscienciar sobre la importància de cuidar el pulmó, més en aquests moments de pandèmia on és l’òrgan diana principal del virus».