FEMINISTA I ACTIVISTA SOCIAL

Els EUA premien una model espanyola amb síndrome de Down

Marián Ávila rebrà aquest dissabte el Quincy Jones Exceptional Advocacy pels seus èxits professionals i per ser «un exemple»

marian-avila-modelo-sindrome-down-conquistado-nueva-york-1 p / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Per a una noia amb síndrome de Down, arribar a ser model professional suposa un repte de proporcions gegants. Si ja ho has aconseguit i des dels EUA et reconeixen els mèrits tant a les passarel·les com fora, la història comença a vorejar el somni de fades. En aquest núvol s’ha de trobar ara la valenciana de 23 anys Marián Ávila, que acaba de ser distingida amb el prestigiós premi Quincy Jones Exceptional Advocacy 2020.

La jove establerta a Benidorm (Alacant) rebrà de manera virtual el guardó aquest dissabte, 14 de novembre, des de Denver (Colorado, EUA) pels seus «èxits com a model i exemple a seguir». El jurat ha volgut recompensar la seva trajectòria i el seu afany a «utilitzar les xarxes socials per conèixer altres persones, guanyar visibilitat sense prejudicis ni etiquetes i per ajudar els altres». Una cosa que està als antípodes dels que les utilitzen per ferir i injuriar el proïsme.

 

«Es diu a si mateixa feminista i defensora dels drets humans, la família i l’amistat», explica el jurat de l’organització, la Global Down Syndrome Foundation (Global), per justificar el premi a aquesta discapacitada que el 8 de setembre del 2018 va aconseguir passar a la història com la primera model espanyola amb síndrome de Down a desfilar per les passarel·les de la Fashion Week de Nova York.

Ávila compartirà el premi amb l’actriu canadenca de la sèrie ‘Anatomia de Grey’ Caterina Scorsone i rebrà el guardó en el transcurs de l’esdeveniment ‘online’ ‘Be beautiful be yourself’ (en anglès ‘Sigues bonica, sigues tu mateixa’), que servirà per recaptar fons per a la investigació científica. «Estic molt contenta, és un honor rebre un premi important per a tothom», ha declarat a Efe abans de confessar que no s’ho esperava: «Ha sigut una gran sorpresa».

‘El ‘Jo puc’ com a lema

La jove model té clar que «les persones amb síndrome de Down també poden», igual «que tothom». No en va, el seu lema és ’Jo puc’. «Tots podem complir els nostres somnis. Soc feliç pel que soc i que tot sigui així», proclama.

La guardonada agraeix el suport que li han brindat les nord-americanes Sofía Kay Whitten, filla de Michelle Sie Whitten (cofundadora, presidenta i CEO de Global), i DeOndra Dixon, germana del popular actor Jamie Foxx que va morir fa uns dies: «Sempre m’han animat molt, m’han obert un camí a seguir». Per Marián Ávila, «DeOndra és una petita llum que és allà, al cel». «Sempre estaràs amb nosaltres», li diu a la persona per qui va néixer el premi que rebrà a través d’internet el pròxim dia 14.

 Tot i que li hagués agradat viatjar a Denver a recollir en persona l’anhelat guardó, la jove model opta per ser positiva i situar-se per sobre de les restriccions que imposa la pandèmia sanitària de la Covid-19. «Tampoc passa res, ho fem ‘online’, perquè tot és possible», adverteix amb alegre resignació.

Fent-se amb Beverly Johnson 

Notícies relacionades

Durant la cerimònia s’exhibirà un vídeo de Marián desfilant vestida pel modista alacantí Hannibal Laguna al costat de la supermodel Beverly Johnson, la primera afroamericana a protagonitzar la portada de ‘Vogue’, el 1974. A l’entrega de premis hi assistiran el llegendari músic Quincy Jones, que dona nom als guardons, i l’artista Rachel Platten, entre molts d’altres.

Ávila, d’1,61 metres d’altura, és la imatge de l’actual campanya de publicitat de Levi’s que advoca per la diversitat, i ha treballat també per a El Corte Inglés. A més, ha participat en la desfilada de l’Eivissa Inclusió Fashion Day i a l’anunci per a la Valmont Barcelona Bridal Fashion Week.