'BLANQUEIG' EN EL CINE

Polèmica amb l'elecció de Gadot per interpretar Cleòpatra

«El teu país roba la terra als àrabs i tu, els seus papers», etreuen a la protagonista de Wonder Woman

Les xarxes acusen Hollywood de voler «blanquejar» la veritable ètnia de la reina d'Egipte

cleopatragadot

cleopatragadot

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’anunci de l’elecció de l’actriu israeliana Gal Gadot (35) per interpretar a la gran pantalla Cleòpatra, la faraona més famosa de l’antic Egipte, ha encès les xarxes socials, que acusen Hollywood de voler tornar a «blanquejar» l’ètnia de la reina. La pròxima «pel·lícula biogràfica» dels estudis Paramount reprendrà el llegendari paper que el 1963 va interpretar Elizabeth Taylor i portarà el segell de Patty Jenkins. La directora tornarà a comptar amb Gadot, a qui també va elegir per protagonitzar ‘Wonder Woman’ (2017) i ‘Wonder Woman 1984’, prevista per estrenar-se al desembre, si la Covid ho permet.

«Com haureu sentit, m’he unit a Patty Jenks Laeta Kalogridis (‘Shutter Island’, la guionista del projecte) per portar la història de Cleòpatra, reina d’Egipte, a la gran pantalla d’una manera que mai abans s’havia vist. Per explicar la seva història per primera vegada a través dels ulls de les dones, tant darrere com davant de la càmera», ha escrit Gadot a Twitter, en un missatge en què l’actriu assegura que la de Cleòpatra és «una història que volia explicar des de fa molt temps».

L’anunci, no obstant, ha desfermat la ira a internet, on molts han criticat que una dona «blanca» nascuda a Israel hagi sigut l’escollida per interpretar una reina africana.

Blanqueig de Hollywood

«Hollywood sempre ha elegit actrius nord-americanes blanques per interpretar la Reina del Nil. Per una vegada, ¿no podrien haver trobat una actriu africana?», es pregunta l’escriptor i periodista James Hall.

Qualifiquen de «blanqueig» l’elecció de Hollywood, tal com va ocórrer passar amb la mítica Liz Taylor en la llegendària pel·lícula dels 60, o amb Claudette Colbert (1934) i Vivien Leigh (1945).

La periodista Sameera Khan també ha criticat el càsting de Gadot. Es pregunta qui a Hollywood «pensava que seria una bona idea escollir una actriu israeliana com a Cleòpatra (amb un aspecte insuls) en lloc d’una actriu àrab enlluernadora com Nadine Njeim». I l’ha estès també a la qüestió política: «¡Quina vergonya, Gal Gadot! El teu país roba la terra als àrabs i tu robes els seus papers a les pel·lícules».

Orígens europeus

La mateixa guionista de la pel·lícula ha aclarit que estava ansiosa per escriure el llibret de Cleòpatra, «possiblement la dona grecomacedònia més famosa de la història», recordant així els orígens europeus de Cleòpatra, descendent de Ptolemeu I, un general grecomacedoni que va estar al servei d’Alexandre el Gran i que es va proclamar rei d’Egipte després de la mort d’aquest.

La indústria cinematogràfica ha sigut acusada sovint en els últims anys d’assignar de manera massa sistemàtica rols que representen personatges «no blancs» a actors blancs, presumiblement amb la idea d’augmentar els ingressos del cine, una pràctica denominada ‘blanqueig’ pels seus detractors.

Notícies relacionades

«Soc increïblement feliç de tenir l’oportunitat d’explicar la història de Cleòpatra, el meu faraó ptolemaic favorit i sens dubte la dona grecomacedònia més famosa de la història», ha tuitejat Kalogridis, que al seu torn és d’origen grec.

Alguns internautes denuncien que les crítiques a Gadot són en realitat una qüestió d’antisemitisme.

Temes:

Egipte Cine