LA «MILLOR HERÈNCIA» DEL SEU PARE

Tamara Falcó sol·licita al BOE ser marquesa de Griñón

Carlos Falcó, mort de Covid-19 al març, va deixar al seu testament el títol a la guanyadora de 'Masterchef celebrity' i col·laboradora d''El hormiguero'

17/10/2019 Tamara Falcó

17/10/2019 Tamara Falcó / JOSEFINA BLANCO / EUROPA PRESS (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado

Encara no és marquesa, però a Tamara Falcó ja li queda menys per ostentar el títol que portava el seu pare, Carlos Falcó y Fernández de Córdoba, el marquès de Griñón, que va morir el passat mes de març de coronavirus, al començament de la pandèmia. Aquest dimarts, 13 d’octubre, el BOE ha publicat la sol·licitud de la filla de l’aristòcrata i d’Isabel Preysler, l’‘it girl’, dissenyadora, guanyadora de la quarta edició de ‘Masterchef Celebrity’ i col·laboradora d’‘El hormiguero’, per la qual cosa ara s’obre un termini de 30 dies per a al·legacions, perquè «puguin sol·licitar el convenient els que es considerin amb dret al referit títol», exposa el butlletí.

Després d’aquell termini, només haurà d’esperar que el ratifiqui Felip VI, i la seva posterior publicació oficial al BOE. I és que els títols nobiliaris a Espanya són concedits pel Rei, que també n’ha d’aprovar la successió.

La presentadora de ‘Cocina al punto con [el chef Javier] Peña y Tamara’ (TVE), de 38 anys, ha assegurat que «portar el títol de maquesa de Griñón és la millor herència que podia rebre». 

Carlos Falcó i Tamara Falcó, de petita. / INSTAGRAM

«El meu pare em va dir: ‘És una alzina mil·lenària que et deixo perquè la portis amb dignitat’, ha declarat Tamara a ‘Vanitais’, i, quan Pablo Motos li ha preguntat al plató «¿per a què serveix ser marquesa?», ella li ha contestat amb sorna: «No ho sé perquè mai ho he sigut».

Per exprés desig del seu pare, mort el 20 de març als 83 anys, ella s’hauria de convertir en la 6a marquesa de Griñón, i seria la segona dona que rebria aquesta distinció a títol personal. Així ho va disposar el seu pare al testament. 

El títol més popular

El marquesat de Griñón era el títol més popular i al qual tenia més carinyo Carlos Falcó, i el que dona nom als seus famosos vins collits a les seves extenses finques a Càceres i les muntanyes de Toledo i fruit de les vinyes d’origen francès que va plantar la dècada dels 70. També va ser l’introductor a Espanya del raïm syrah i petit verdot, així com de la varietat cabernet sauvignon a Castella-la Manxa.

No obstant, el seu títol de més rang, el de marquès de Castel-Moncayo, amb Grandesa d’Espanya, el va reservar per al seu primogènit, Manuel Falcó. La seva germana Xandra, que acaba de perdre el seu marit, Jaime Carvajal, d’un infart fulminant, ja era marquesa de Mirabel, per herència materna. Finalment, la seva viuda, la model malaguenya Esther Doña, continuarà sent la marquesa viuda de Griñón.

Quatre matrimonis i cinc fills

Notícies relacionades

El 1963 Carlos Falcó es va casar amb la suïssa Jeannine Girod, amb qui va tenir els germans grans de Tamara, Manuel i Alejandra, Xandra. Després del seu primer divorci, el 1967, el 1980 va entrar a l’aristocràcia del paper cuixé amb Isabel Preysler, amb qui va contraure núpcies el 1980 a Toledo. L’any següent va néixer Tamara. Però el matrimoni va durar poc, ja que es van divorciar el 1985. Vuit anys després, el marquès es va casar amb Fátima de la Cierva, filla dels marquesos de Poza, neta dels comtes dels Andes i besneta del duc de l’Infantado, i amb qui va tenir dos fills, Duarte i Aldara, de 26 i 23 anys, respectivament. 

El títol nobiliari que sens dubte heretarà Tamara Falcó va ser creat el 25 de febrer del 1862 per la reina Isabel II a favor de María Cristina Fernández de Córdoba i Álvarez de les Astúries.