DEBUT LITERARI

Los Javis: «Hi haurà Paquita Salas per a estona»

Javier Ambrossi i Javier Calvo publiquen 'Superviviente', les memòries del seu popular personatge

zentauroepp48810322 graf4828  madrid  26 06 2019   fotograf a facilitada por rub200930170957

zentauroepp48810322 graf4828 madrid 26 06 2019 fotograf a facilitada por rub200930170957

4
Es llegeix en minuts
Silvia García Herráez

Des que Javier Ambrossi i Javier Calvo van estrenar el 2016 la sèrie ‘Paquita Salas’, el personatge de la representant d’actrius «més carismàtica» possible es va convertir en tota una icona i en aquell temps «tothom» els demanava saber-ne més. Aquest és el germen de ‘Superviviente’, el debut literari de Los Javis.

«Tothom ens demana saber més coses sobre Paquita, els encanta tant com a nosaltres. Ara estem amb altres projectes professionals i no hem pogut fer una nova temporada, per això donem a la gent la seva dosi de Paquita amb aquest llibre sobre les seves memòries,» apunta Javier Ambrossi en una conversa amb EFE.

Al seu torn asseguren que «hi haurà Paquita Salas per a estona» i que els encantaria continuar fent temporades de la sèrie o fins i tot una pel·lícula en la qual «expliqui totes les vivències que apareixen al llibre», des dels records d’infància a Navarrete fins als inicis professionals a la Barcelona dels vuitanta, o el repte d’emprendre l’agència d’actrius 360º.

«De fet, m’encantaria veure Paquita vivint l’època Covid, amb la mascareta posada, queixant-se tota l’estona, fent-se la prova de la PCR amb el bastonet pel nas», declaren rient.

Sota el títol ’Superviviente’ (Ediciones B) –com no podia ser de cap altra manera, ja que ella «és la supervivent número u de la indústria»– Paquita s’endinsa en els records de la seva vida a través de curiositats i anècdotes per les quals la sèrie passava per sobre o ni tan sols esmentava.

«He pensat que ja va sent hora que la gent conegui la meva història al complet. Sense censures. Tal com soc. [...] La gent no para de preguntar-se dades clau la meva vida i de PS Management, com són el descobriment de Macarena, com vaig conèixer Paco Cerdeña [Andrés Pajares] o el perquè de certes enemistats que he esmentat sovint. La gent vol saber tot això i he decidit que ha arribat el moment de córrer el teló i mostrar-los què és el que s’amaga darrere de l’escenari». Així inicia Paquita les seves memòries.

Sèrie de ficció, fets reals

El que no saben els fans és que malgrat que ‘Paquita Salas’ és una sèrie de ficció, molts dels secrets que revela la representant a les seves pàgines i en la sèrie han ocorregut de manera real, ja sigui als mateixos Javis o als seus amics de la indústria. «Tot és ficció i tot és veritat. I tot ha passat d’alguna altra manera», confessen.

Una d’aquestes històries que va inspirar la trama de Macarena García amb Paquita, en què l’actriu deixa el seu representant via ‘e-mail’, ha passat de veritat: «Això em va passar a mi –explica Ambrossi–. Jo vaig deixar el meu representant per correu, l’única diferència és que no va anar a l’‘spam’, perquè em va contestar».

També el bloqueig de Lidia San José en el rodatge d’‘El secreto de Puente Viejo’ li va passar en realitat a Ambrossi, en la sèrie ‘Imperium’, d’Antena 3. «Em vaig atabalar tant aquell dia que em vaig dir “això ho he d’utilitzar per a alguna escena”».

Si hi ha una cosa que agrada fer als creadors de Paquita és donar «petites píndoles» als seguidors sobre els seus nous projectes (de fet, confessen que al final de la sèrie ‘Veneno’ també hi ha pistes sobre un altre projecte). Per això en el llibre han decidit incloure un ‘crossover’ entre Paquita Salas i la Veneno, quan aquesta última encara era José Antonio.

Al plató del programa ‘Vivan los novios’ (la primera aparició de la Veneno en televisió el 1992 sense haver començat la transició), la representant li va donar el millor consell que li podien donar: «Que actués amb naturalitat, mostrant el seu veritable jo i que així tot aniria bé». «Al final, mira si va guanyar...», rememora Paquita, fent referència al fet que Ortiz va acabar descobrint qui era i va arribar a la fama.

L’actor Brays Efe, en el seu paper de Paquita Salas. 

Si hi ha una cosa que destaca en les memòries de Paquita, a part de «les xafarderies del ‘chousbisnes’», són els dos capítols en forma de novel·la gràfica que ha dissenyat l’il·lustrador Iván García. «Va entendre a la perfecció des del principi tot el que volíem reflectir», apunten.

Notícies relacionades

El llibre inclou com a extres des de les receptes de Paquita –no poden faltar les rostes– fins als ‘e-mails’ de l’spam, el test per descobrir l’actriu 360º que podries portar dins o un joc de ‘Pasapalabra’.

Los Javis, immersos en la presentació de les memòries de Paquita, en acabar de muntar la sèrie de ‘Veneno’, rodar ‘Física o Química’ i gravar un programa per a Antena 3, no fan més que rebre bons comentaris pel seu últim projecte i la nominació als premis MIPCOM de Cannes pel seu compromís amb el col·lectiu LGTBI+. «Estem molt contents per totes les respostes positives que estem rebent», conclouen.

Temes:

Paquita Salas