ART A MIG GAS

Les reobertures del Met i el MoMA ressusciten la vida cultural de Nova York

Els museus obren amb importants restriccions en el nombre de visitants

zentauroepp54665179 a man looks at  claude monet s  water lilies  as the museum 200828165010

zentauroepp54665179 a man looks at claude monet s water lilies as the museum 200828165010 / TIMOTHY A CLARY

4
Es llegeix en minuts

Després de gairebé sis mesos d’un silenci sepulcral per part dels grans museus de Nova York causat per la pandèmia del coronavirus, la vida cultural de la Gran Poma comença a ressuscitar amb la reobertura aquesta setmana d’algunes de les institucions més importants del món, que han implantat importants mesures de seguretat i han reduït dràsticament el nombre de visitants permesos.

Una d’elles ha sigut el Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA), que dijous va obrir les portes al públic amb unes mesures tan estrictes que a penes un grapat de persones es passejaven per l’ampli ‘hall’ d’arribada del luxós edifici al seu dia d’estrena.

Per començar, el MoMA només pot rebre 100 persones cada hora, i l’obligació dels visitants de presentar-se a l’hora que indiqui el seu tiquet els garanteix precisament que la gent no s’acumuli a l’entrada, mentre que un desplegament de tecnologia d’última generació possibilita que no hi hagi cap contacte físic durant el registre de seguretat.

Última tecnològica per reobrir

«Hem pensat durant molt temps i de manera acurada com tornar a donar la benvinguda als visitants de la manera més segura possible, però també de la manera més acollidora possible», explicava a l’agència Efe la directora del departament de contacte amb el visitant, Sonya Shrier.

«Es comprovarà la temperatura de tots els visitants amb tecnologia que evita el contacte, i també tenim un escàner de seguretat per a les bosses sense contacte», va afegir la directora.

Per descomptat, els visitants del MoMa han de portar posada una mascareta a tota hora i respectar la distància de seguretat, igual com tot el que vulgui anar a veure les extenses galeries del Museu Metropolità de Nova York (Met), que començarà a rebre el públic general dissabte, però que aquest dijous ha començat a admetre tots els que són membres de la institució.

Els dos museus han distribuït pels seus passadissos cartells que recorden els dos metres de distanciament, la capacitat limitada dels lavabos i els ascensors, les escales que es poden utilitzar només en una direcció i els rètols al terra que indiquen on s’ha de situar cada un quan espera en una fila, mentre que la distribució de dispensadors de gel hidroalcohòlic recorden la necessitat de mantenir les mans netes.

La reobertura dels museus crea esperança

Malgrat l’enorme canvi a què s’han hagut d’adaptar els museus, els visitants es passegen davant els ‘van goghs’ i ‘picassos’ del MoMA i les escultures egípcies del Met amb total normalitat, acostumats ja a la presència constant de la mascareta i la necessitat de mantenir-se allunyats els uns dels altres.

«No m’he sentit incòmoda en cap moment. I per descomptat, prefereixo portar mascareta i almenys poder venir a veure aquestes obres d’art tan meravelloses», explica Rita DeCassia, una brasilera establerta a Nova York, en una de les noves exposicions del MoMA.

«Això de tornar als museus ens dona esperança. Que obrin les portes ens fa pensar que tot podrà tornar a la normalitat en algun moment», va asseverar.

«I love NY» 

Sentiment d’esperança, precisament, és el que ha volgut despertar el MoMa amb una de les peces noves que ha instal·lat a l’entrada del museu, que es pot veure des del carrer. Es tracta d’un enorme «I love NY», l’icònic logotip protagonitzat per un gran cor vermell que està plasmat en tasses, clauers i qualsevol ‘souvenir’ que es preï de la Gran Poma.

La imatge, en realitat, va ser dissenyada per Milton Glaser el 1975 durant diverses crisis que van tenir lloc aquest any, i que durant gairebé mig segle ha sigut un símbol d’esperança i d’amor imperible per la ciutat dels gratacels. «Sempre ha sigut un important símbol d’esperança, de resiliència i de fortalesa dels novaiorquesos, i no podem pensar en millor peça per donar la benvinguda als visitants que tornen al MoMA», va opinar Shrier.

Malgrat les enormes superfícies que inclouen aquestes dues institucions –més de 185.000 metres quadrats el Met i uns 58.000 metres quadrats el MoMA–, una de les mesures que més afectarà la ja fràgil situació financera d’aquests museus és l’escàs nombre de visitants que podrà rebre.

«Crec que el factor més gran que controlarà la situació és el límit d’ocupació. Nosaltres solíem rebre unes 15.000 persones al dia, i ara tindrem unes 100 persones per hora», explica la representant del MoMA, cosa que suposa que, tenint en compte que el museu obrirà de moment menys de vuit hores cada jornada, rebran, com a màxim, 800 visitants al dia.

Notícies relacionades

Això significa, no obstant, que els ingressos del museu, que precisament l’any passat va estar tancat quatre mesos per passar per un procés de renovació que va costar 450 milions de dòlars, també baixaran dràsticament. Amb el coronavirus, el MoMA ha anunciat una retallada de pressupost de 45 milions de dòlars, mentre que el Met va informar en la seva roda de premsa virtual d’obertura que preveuen unes pèrdues de 150 milions de dòlars.

El Met, que fins al seu tancament al març rebia unes 20.000 persones al dia, també ha hagut de rebaixar la seva ocupació al 25%, com marquen les normatives imposades per l’estat de Nova York, i per tant, també els seus ingressos.