L'OCÀS D'UN MITE

L''annus horribilis' de Plácido Domingo

El tenor espanyol no pensa en la jubilació un any després de les acusacions d'abusos sexuals

zentauroepp54434765 atenci n editores  corrige lugar   salzburgo  austria   10 0200812123954

zentauroepp54434765 atenci n editores corrige lugar salzburgo austria 10 0200812123954 / Alejandra Silva

3
Es llegeix en minuts
Silvia García Herráez / EFE

Fa ara un any, el 13 d’agost del 2019, nou dones acusaven Plácido Domingo d’haver-les assetjat sexualment a finals dels anys 80. La notícia va provocar nombroses cancel·lacions d’actuacions i moltes crítiques, tot i que també algun recolzament i algun premi. Un any de clarobscurs en l’ocàs d’una carrera artística que el tenor es resisteix a acabar.

La notícia commocionava el món de la música l’agost del 2019: el tenor espanyol, considerat un dels millors de tots els temps, era acusat d’un presumpte delicte d’assetjament sexual per vuit cantants i una ballarina, tot i que només una donava el seu nom, la mezzosoprano Patricia Wulf. Una dotzena més va assegurar que el també director d’orquestra les va incomodar amb contínues proposicions i pressions per sortir amb elles.

A aquestes denúncies s’afegien músics d’orquestra, ballarins, cantants i personal tècnic que asseguraven haver observat una conducta sexual inapropiada de l’estrella operística amb joves dones durant diversos anys, revelant així el que alguns membres del món de l’òpera qualificaven com «un secret a crits».

Onada de cancel·lacions

Al silenci inicial de Domingo li va seguir un comunicat oficial en el qual declarava que «les acusacions d’aquestes persones anònimes que es remunten fins a tres dècades enrere són profundament preocupants i, tal com es presenten, imprecises».

El comunicat no va ser suficient per parar una onada de crítiques que van fer que molts teatres i òperes dels EUA cancel·lessin els seus concerts. D’aquesta manera, un dels millors cantants d’òpera de tots els temps va veure com el país que l’havia alçat a la fama mundial, l’abandonava.

Espanya i més concretament Madrid, bressol del tenor, va seguir la iniciativa dels EUA de cancel·lar totes les seves actuacions, i es va convertir en el primer país europeu que el deixava enrere per les acusacions.

Domingo es va veure obligat a deixar el seu lloc de director de l’Òpera de Los Angeles i a cancel·lar les seves representacions més immediates, unes per decisió pròpia, d’altres per acord amb els diferents escenaris on havia de cantar.

Un mes més tard, el setembre del 2019, 11 dones més acusaven dels mateixos càrrecs Plácido Domingo. Una va ser Angela Turner Wilson (les altres van preferir no revelar la seva identitat), qui va treballar amb el tenor espanyol a l’obra ‘Le Cid, a l’Òpera de Washington durant la temporada 1999-2000, quan Domingo exercia com a director artístic d’aquesta entitat.

D’acord amb el testimoni de la cantant, el tenor va entrar al seu camerino abans d’una actuació i va fer diversos tocaments, un comportament que la va deixar «atònita» i «humiliada». Poc li devia importar a l’Òpera de Zuric (Suïssa) aquestes noves acusacions, ja que Domingo va tornar a pujar al seu escenari a l’octubre, la qual cosa va causar una gran sensació entre el públic amb la seva encarnació de Nabucco.

Reconeixement de culpa

A finals de febrer d’aquest any, una investigació portada a terme pel sindicat de músics d’òpera dels Estats Units, AGMA, concloïa que Plácido Domingo havia abusat del seu poder i havia assetjat sexualment una desena de dones. Al tenor espanyol, de 79 anys, no li quedava més remei que reconèixer la seva responsabilitat i demanar perdó pel dolor causat.

Notícies relacionades

En aquest ‘annus horribilis», a finals de març era ingressat malalt per coronavirus en un hospital d’Acapulco (Mèxic), on resideix juntament amb la seva dona, el seu fill, la seva nora i els seus dos nets. Superada la Covid-19, assegurava en una entrevista amb Efe que «mai» es retirarà «de la música», malgrat l’any «tan dur» viscut. «Dels escenaris operístics és possible que hagi de retirar-me en algun moment, però mai em retiraré de la música. Continuaré cantant concerts, tinc projectes discogràfics i vull, sobretot, dirigir», exposa.

I mentre que als EUA i a Espanya no hi ha notícies sobre noves actuacions del tenor, alguns països d’Europa ja tenen programada una gira de concerts. Plácido Domingo actuarà aquest agost a Caserta, a l’Arena de Verona i el mes de setembre a l’Òpera de Viena.  Tot això després de rebre fa uns dies a Salzburg el Premi Austríac de Teatre Musical 2020 per tota la seva «influent» trajectòria professional.