INSTAL·LAT A LA SEVA MÀLAGA NATAL

Els 60 d'Antonio Banderas

Aquesta nit l'actor presenta la Gala Starlite i aquest dilluns celebra el seu aniversari

banderas / periodico

3
Es llegeix en minuts
María Muñoz

Actor, director, productor i empresari d’incansable tenacitat, aquest dilluns Antonio Banderas compleix 60 anys, envoltat dels seus éssers estimats i amb celebració anticipada a la seva Màlaga natal, immers, com sempre, en mil projectes laborals. Aquest diumenge, Antonio Banderas presenta la gala Starlite a Marbella.

Amb alguns dies d’antelació, Banderas i la seva parella, l’empresària Nicole Kimpel, han celebrat sota el cel malagueny els dos aniversaris –l’alemanya va complir els 40 el 30 de juliol–, i ho han fet acompanyats d’amics i pròxims, com la periodista María Casado, sòcia de l’actor, que han cantat l’aniversari feliç mentre l’actor bufava les espelmes per sis dècades, de les quals n’ha consagrat quatre a la seva passió, la interpretació. Banderas va passar a Màlaga tot el confinament en solitari, mentre la seva parella es trobava a Ginebra amb la seva família. 

Fill d’un policia i d’una professora d’institut, José Antonio Domínguez Banderas (1960), va començar a rebre classes de teatre a Màlaga amb 14 anys. Llavors, el seu objectiu era ser futbolista, vocació truncada per un esquinç que faria de la interpretació l’eix de la seva vida. El que va ser una afició, després de molts anys de feina, convertiria el malagueny en un dels rostres espanyols més reconeguts en el panorama del cine internacional.

Amb 18 anys, Banderas va abandonar Màlaga per traslladar-se a Madrid i provar sort com a actor. Allà coneixeria Pedro Almodóvar, que suggeriria a l’actor el nom artístic amb què seria reconegut mundialment. Amb ell, en els anys de la ‘movida’ madrilenya, Banderas començaria a introduir-se en els cercles que necessitava per convertir-se en actor de veritat. De seguida rebria les seves primeres candidatures als Goya per les pel·lícules ‘Átame’ i ‘Matador’.

Banderas, que havia emplenat els seus dies d’audicions fallides i nits dormint en pensions, ja era un actor reconegut. No obstant, va decidir travessar el bassal per començar de zero als Estats Units, amb un coneixement gairebé nul amb l’anglès, com ha recordat en moltes entrevistes.

Allà va debutar en els 90 amb ‘Els reis del mambo’, per continuar amb pel·lícules d’acció com ‘La màscara del Zorro’, en què recrearia un personatge icònic, Alejandro Murrieta, àlies ‘El Zorro’, amb Catherine Zeta Jones.

També va fer films romàntics, ‘thrillers’, i fins i tot doblatges al món de l’animació donant veu al gat amb botes més famós de la història, el dels ulls tendres de la pel·lícula ‘Shrek’. Tan carismàtic i divertit que fins i tot va tenir film propi.

Els èxits recollits durant aquesta dècada li van permetre fer els seus primers passos com a director amb ‘Bojos a Alabama’, on va dirigir qui aleshores era la seva dona, Melanie Griffith, o ‘El camino de los ingleses’, rodada a la seva Màlaga natal.

Moda i teatre

De caràcter perseverant i polifacètic, el 2016 es va aventurar al sector de la moda, i va presentar la seva pròpia col·lecció sobre les passarel·les de la Miami Fashion Week. Va produir pel·lícules d’animació com ‘Justin y la espada del valor’ i va tornar a posar-se sota les directrius de Pedro Almodóvar a ‘La piel que habito’, moment en què va rebre el Goya de Honor.

En la seva prolífica i agitada carrera també hi ha hagut moments d’alentir la marxa, com el gener del 2017, quan després de tenir un infart es va veure obligat a frenar el ritme de la seva frenètica agenda, tot i que sense aturar-se del tot, una màxima en la vida de l’intèrpret fins a l’actualitat. «No puc estar sense fer res, m’enfilaria per les parets», explicava.

En aquesta última ocasió l’hi deu de nou a Almodóvar. El seu paper d’àlter ego del director manxec a ‘Dolor i glòria’ no només el va fer creditor del Goya com a Millor Actor. Va ser nominat als Oscar per aquest treball, un Salvador Mallo, director de cine en dic sec, hipocondríac, que també li va donar el triomf al Festival de Cannes i als Globus d’Or.

Notícies relacionades

En aquest 2020, a més, ha aconseguit consolidar grans projectes com a empresari, com la posada en marxa d’una productora de televisió per crear i desenvolupar continguts de teatre i televisió vinculada al seu teatre Soho Caixabank, a Màlaga, que es va inaugurar amb la producció d’‘A Chorus Line’, que ell mateix va interpretar.

Un projecte que l’actor ha definit com «el més important» que hagi fet «mai» i que era a la seva llista de «pendents» des de deia 20 anys; avui, el seu teatre i el seu projecte sobreviuen, malgrat la pandèmia, i el 2021 acollirà la gala dels Goya, que també presentarà el malagueny, juntament amb María Casado.