manifestació a londres

John Boyega, de 'Star Wars', a Hyde Park

El jove actor s'erigeix en icona del moviment 'Black Lives Matter'

zentauroepp53637704 protestors including british actor john boyega  c  raise the200604140205

zentauroepp53637704 protestors including british actor john boyega c raise the200604140205 / DANIEL LEAL-OLIVAS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Les protestes per la mort del ciutadà afroamericà George Floyd s’han estès més enllà dels Estats Units. Una de les ciutats europees on es va celebrar una concentració de rebuig i condemna afavorida pel moviment Black Lives Matter (Les vides negres importen) va ser Londres. A la capital britànica, aquest dimecres, una multitud de persones es van concentrar al popular Hyde Park i entre els nombrosos participants es va erigir la figura inesperada de John Boyega.

El jove actor britànic (28 anys), amb un megàfon a la mà, es va dirigir als assistents i va pronunciar un emotiu i encès discurs que ja s’ha convertit en viral i en un símbol de la lluita per la igualtat racial i contra el racisme.

El protagonista de l’última trilogia de Star Wars descriu el moment com a «vital» perquè «les vides negres són importants i sempre han sigut importants». «És el moment», afirma Boyega, envoltat de manifestants.

L’actor, visiblement emocionat, diu que «sempre hem sigut importants. Sempre hem volgut dir alguna cosa. Sempre hem tingut èxit malgrat a qui li pesi. I ara és el moment. No esperarem... Som una representació física del nostre recolzament a George Floyd», crida entre els aplaudiments i crits de suport de la gent.

John recorda que el seu origen britànic, va néixer a Londres de pares nigerians, no l’ha salvat de patir actituds racistes pel color de la seva pell. «Qualsevol persona negra recorda la primera vegada que algú li va recordar que era negra. Ho recordes», assenyala molest. «Necessito que entenguin que dolorós que és aquesta merda, que dolorós que és que et recordin tots els dies que la teva raça no significa res. Però aquest ja no és el cas, ja no és el cas», prossegueix l’artista.

I conscient que les imatges de violència i vandalisme no ajuden al moviment, Boyega demana als manifestants no caure en la trampa de la policia i manifestar-se de la «manera més pacífica possible», perquè està convençut que la policia «vol que ens equivoquem, que siguem desorganitzats».

Sabedor que les grans majors  no volen polèmiques amb les seves joves estrelles i que s’està jugant la seva futura carrera professional, John arriba a afirmar en el seu discurs,  «no sé si tindré una carrera després d’això, però a la merda», però per la reacció del compte oficial de Star Wars, que el qualifica d’heroi, i pels nombrós recolzament de companys de professió, sembla que el protagonisme polític i social de Boyega ha sigut comprès i secundat.

El protagonista de Detroit tanca el seu discurs dirigint-se a la comunitat negra a formar famílies millors i animant-los a «ser millors éssers humans cada dia», i s’acomiada dels congregats amb un sentit «gent negra, us estimo i us aplaudeixo».

Trajectòria professional

La carrera artística de John Boyega es va iniciar de molt jove participant en les activitats teatrals de la seva escola primària, per després ser estudiant d’arts escèniques al Thames College a Wandsworth, participant en diverses produccions i debutant el 2010 amb l’obra Otel·lo.

Notícies relacionades

Després de prosseguir amb diferents obres de teatre, ja de manera professional, John debuta en el cine amb Attack the Block (2011) i Junkhears (2001), en què interpreta un traficant de drogues, un altre estereotip racial, que el jove actor lluita per eliminar.

Després d’un parell de films més, el salt a la popularitat i a una carrera de gran estrella mediàtica arriba el 2014, quan el van escollir per interpretar un dels personatges de la nova trilogia de Star Wars.