CRIDA DESESPERADA

Sebastiao Salgado i nombrosos artistes demanen protegir els indígenes davant la pandèmia

«Poden ser completament eliminats», assegura el manifest

lmmarco53306821 files in this file photo taken on february 6 2019 brazilia200504114322 / ERIC FEFERBERG

lmmarco53306821 files  in this file photo taken on february 6  2019 brazilia200504114322
lmmarco53306788 files  in this file photo taken on january 17  2020 members 200504114332

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

A la crida del conegut fotògraf brasiler Sebastiao Salgado, personalitats de tot el món com Madonna, Pedro Almodóvar, Mario Vargas Llosa, Meryl Streep, Naomi Campbell, Brad Pitt, Albert II de Mònaco, Caetano Veloso, Leonardo DiCarpio i Paul McCartney s’han sumat a un manifest global en el qual demanen protecció per als pobles indígenes davant la «greu amenaça» que representa la pandèmia del coronavirus.

Sebastiao Salgado, que ha treballat durant anys documentant la vida de les comunitats indígenes de l’Amazònia, exposava: «Els pobles indígenes del Brasil s’enfronten a una greu amenaça a la seva pròpia supervivència amb l’aparició de la Covid-19». El comunicat alerta que alguns pobles originaris de la conca amazònica, alguns d’aquests aïllats, «poden ser completament eliminats» a causa del coronavirus.

A més, l’amenaça és doble, ja que, a part del perill que suposa el virus, també s’ha registrat un augment dels atacs de miners i fustaires il·legals que envaeixen les seves terres per explotar els recursos naturals. «Aquestes operacions il·lícites s’acceleren en les últimes setmanes perquè les autoritats brasileres responsables per la cura d’aquestes àrees van ser immobilitzades per la pandèmia», resa el manifest. «Sense cap protecció contra aquest virus, els indígenes pateixen un risc real de genocidi, per mitjà de contagis provocats per invasors il·legals a les seves terres».

Aquesta plataforma demana «amb urgència» al president del Brasil, l’ultradretà Jair Bolsonaro, i als líders del Poder Legislatiu i Judicial «prendre mesures immediates per protegir les poblacions indígenes del país contra aquest virus devastador». «Aquests pobles formen part de l’extraordinària història de la nostra espècia. La seva desaparició seria una gran tragèdia per al Brasil i una immensa pèrdua per a la humanitat. No podem perdre temps», conclou el text.

Altres personalitats del món de la música, el cine i la moda que també subscriuen el manifest són Chico Buarque, Richard Gere, Glenn Close, Oliver Stone, Alfonso Cuarón, Fernando Meirelles, Gisele Bündchen, Alejandro González Iñárritu i Patti Smith, entre d’altres.

Segons l’últim butlletí del Ministeri de Salut, al Brasil, sis indígenes ja han mort per la Covid-19 i hi ha més d’un centenar de casos confirmats entre els seus membres. També, s’han detectat casos en altres països amazònics, com Colòmbia i el Perú. Els indígenes, amb una població al Brasil de gairebé 900.000 en l’actualitat, són especialment vulnerables davant de l’aparició de noves malalties.

Fa cinc segles les seves comunitats van ser brutalment delmades després de l’arribada dels europeus, que van portar noves malalties per a les quals no tenien anticossos, conflictes i esclavitud. En el cas específic del Brasil, en menys d’un segle des de l’arribada el 1500 del portuguès Pedro Álvares Cabral va desaparèixer una mica més de la meitat dels indígenes, que s’estimaven llavors en uns tres milions.

D’altra banda, des de l’arribada al poder de Bolsonaro, l’1 de gener del 2019, la desforestació s’ha disparat a l’Amazònia brasilera. L’any passat, la tala d’arbres va créixer un 85% fins als 9.165,6 quilòmetres quadrats, el nivell més gran des del 2016, i en el primer trimestre del 2020 va ser la més gran registrada en els últims cinc anys i va augmentar en un 51,4% respecte al mateix període del 2019, segons dades oficials.

Les organitzacions de la societat civil culpen d’aquest increment de la desforestació el discurs «antiecologista» de Bolsonaro, que defensa l’explotació dels recursos naturals de l’Amazònia i posar fi a la demarcació de noves terres indígenes.

Notícies relacionades

Durant la pandèmia, líders indígenes brasilers consultats per Efe van reconèixer tenir por del virus i van denunciar la falta de protecció per part de les autoritats i un augment de les invasions il·legals a les seves terres.

 

Temes:

Amazones