GASTRONOMIA D'EMERGÈNCIA

Ferran Adrià, mestre per a cuiners aficionats durant el confinament

El xef de l'Hospitalet prepara receptes senzilles des de casa seva i penja els vídeos a Twitter

zentauroepp52479703 barcelona  24 02 2020  inauguraci n de tech spirit barcelona200327155309

zentauroepp52479703 barcelona 24 02 2020 inauguraci n de tech spirit barcelona200327155309 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Efe

Ferran Adrià vol ajudar que els confinats per la crisi del coronavirus s’alimentin adequadament i de forma econòmica i, a través del seu compte de Twitter, ofereix diàriament receptes senzilles i consells per elaborar menús diaris basats en el seu llibre ’El menjar de la família’.

Des que va tancar El Bulli el 2011 no se l’ha vist cuinar públicament ni tampoc ho fa ara en aquesta iniciativa sota l’etiqueta #ComerBienAlimentaElAlma, però, segons assegura en un dels seus vídeos, està confinat a casa amb la seva dona i és «lògic» que sigui ell qui es posi als fogons. «Feia molts anys que no cuinava tant», reconeix.

 

Davant d’una taula amb diferents ingredients i tauleta en mà, Adrià proposa cada dia un menú d’‘El menjar de la família’ (RBA, 2011), en el qual va reunir el que diàriament menjava el personal del mític restaurant El Bulli, diversos anys número 1 de The World’s 50 Best Restaurants.

Aclareix que els seus consells i receptes no van dirigits a cuiners professionals, ja que es tracta d’elaboracions senzilles, ràpides i amb ingredients «fàcils de trobar al supermercat» per «donar un cop de mà» als qui no són tan experts en la cuina.

Quatre euros per menú

Amb un cost per menú que no sobrepassa normalment els quatre euros, el xef de l’Hospitalet, de 57 anys, convida a cuinar samfaina amb bacallà mentre proposa un debat sobre què és la tradició: «Podeu canviar l’ingredient que vulgueu i afegir-ne d’altres, perquè el tomàquet i el pebrot –base d’aquesta preparació– van venir d’Amèrica». Ell mateix reconeix que, quan treballava a El Bulli, es feia la seva pròpia ració sense pebrot, l’«únic» ingredient que no li agrada.

Notícies relacionades

Recomanacions per organitzar la compra i evitar sortides innecessàries, trucs per no embrutar «gaires estris» o sobre una alternativa al sifó, que va arribar a moltes llars després del seu ús a El Bulli, s’alternen amb receptes com les salsitxes amb tomàquet, la vichyssoise o els espaguetis amb tomàquet.

A més dels vídeos, Ferran Adrià penja els menús escrits amb totes les instruccions precises per menjar exactament igual que ho feien el voltant dels 70 treballadors d’El Bulli.