UN CLÀSSIC DEL POP TOU

Álex Ubago, el baladista que s'atreveix amb nous sons

L'artista basc presenta les seves cançons «sense cap artifici»

zentauroepp52777331 ame3795  bogot   colombia   13 03 2020   el cantautor espa o200316194613

zentauroepp52777331 ame3795 bogot colombia 13 03 2020 el cantautor espa o200316194613 / Oskar Burgos

4
Es llegeix en minuts
Annia Hidalgo Vargas / Efe

Gairebé 20 anys després de l’inici de la seva carrera musical, Álex Ubago gaudeix de tanta estabilitat emocional i satisfacció que l’han portat a experimentar nous sons i a animar-se a conquerir els seus fans «sense cap artifici».

Així ho diu en una entrevista a Bogotà, on l’ha portat la seva gira ‘Canciones Impuntuales’, amb la qual vol aconseguir un «acostament tan acústic i tan intimista» amb el públic que els seus sons sobresurtin més enllà de l’espectacle. «Són concerts molt honestos, en què no hi ha producció, no hi ha parafernàlia, perquè puguin escoltar tal com sonen les meves cançons quan neixen i quan les componc. Crec que és la manera en què la gent descobreix la veritable essència de la meva música i les meves cançons», relata l’artista.

El millor del seu sisè àlbum

Fins abans de l’emergència global pel coronavirus, Ubago tenia previstes visites a les ciutats colombianes de Medellín, Manizales, Bucaramanga i Bogotà. Si bé el repertori elegit per a aquestes actuacions per Ubago (Sant Sebastià, 1981) no inclou aquella primera «temptativa de cançó» que va escriure i va cantar al seu gos Dux quan tenia uns deu anys i «no pensava en noies», sí que reuneix el millor del seu sisè àlbum i aquelles cançons memorables que el van portar a la fama a Llatinoamèrica.

Hi figuren temes com ‘Sin miedo a nada’, ‘Au

Álex Ubago es fa una foto amb un fan a Bogotà.

nque no te pueda ver’ o ‘Ella vive en mí’, que, va dir, han sigut les responsables de «trobar grans ingredients» per a la resta de les seves composicions. «Soc com un cuiner inconformista que continua buscant una nova recepta que millori l’anterior, o que almenys em sorprengui a mi mateix o que pugui sorprendre els meus seguidors, els meus oients», declara.

Esperit indomable

En aquesta recerca per aconseguir noves melodies, impulsada per un esperit artístic gairebé indomable, s’ha deixat temptar per artistes de la talla d’Amaia Montero, Laura Pausini, Paty Cantú, Craig Davis, Alejandro Sanz, Raphael o Luis Fonsi per fer col·laboracions de les quals sempre «n’ha sortit una cosa profitosa i diferent».

Aquest és el cas del segon senzill del seu pròxim disc, ‘Si tú te vas’, que va gravar i va presentar aquest any amb el colombià Mike Bahía i en què explora el gènere urbà. «Crec que és una cosa superinteressant: Primer, que col·laborem entre artistes, i segon, entre artistes de diferents gèneres, perquè això ho obre molt més tot. Que ens barregem entre nosaltres i fusionem els nostres estils crec que enriqueix molt la música, i la música al final està feta per compartir i per fusionar», confessa.

Exploració musical

És clar que més enllà de la seva prolífica carrera, en què ha publicat sis àlbums d’estudi i ha guanyat un Grammy Llatí i múltiples discos d’or i platí, Ubago no ha parat de crear mentre ha estat de gira per Europa, el Japó i l’Amèrica Llatina des del 2017 amb ‘Canciones Impuntuales’.

Si bé el cantant de 38 anys va construir la seva carrera de forma tradicional, en els últims mesos es troba abocat en l’actualització del seu so, conscient que en el circuit més ‘mainstream’ el que està prevalent és la música urbana. Per a això, el seu nou àlbum promet la renovació de la seva música, amb molta varietat i color, recorrent, a més, a col·laboracions que, com explica, ja «l’han portat a llocs on no hauria arribat sol».

Per això, avança, s’ha unit al seu compatriota Soge Culebra i fins i tot està explorant en l’espectre de la música electrònica amb un altre espanyol, el DJ Álex del Toro.

Aquest 2020 també serà l’any d’explorar nous escenaris, ja que tocarà per primera vegada a Cuba com a part d’una gira que el portarà també pels Estats Units i Mèxic. «Estic molt il·lusionat, perquè sé que la meva música ha sonat a Cuba molt i hi continua sonant des que va començar la meva carrera amb els meus primers discos. Seran cinc dates gratuïtes perquè hi pugui venir tothom qui vulgui i, a més, compartiré escenari amb altres companys, així que crec que serà una gran festa», revela.

El cantant basc, en la presentació de la seva gira per Colòmbia.

Ubago celebra que finalment s’hagi pogut concretar l’oportunitat de tocar a l’illa, perquè considera que la seva música «és un oasi per a molta gent en aquest món boig en què vivim». Sobre això, pensa que ara «la gent més jove potser creu menys en l’amor. Està una mica desencisada de l’amor i d’aquest concepte romàntic que tenim alguns», cosa que es veu reflectida en la societat.

«Després, per desgràcia, crec que vivim en un món ple d’injustícies, de desigualtat, de violència, de racismes, de masclismes, de problemes migratoris, de problemes mediambientals que desperten molts odis i molt desamor lamentablement», afirma.

La bona ratxa

Notícies relacionades

A més del seu caràcter polifacètic i capacitat com a multinstrumentista, aquest seguidor furibund de la Reial Societat és un dels artistes més involucrats en les xarxes socials. De fet, els seus fans el premien amb milions de reproduccions a YouTube o Spotify, on suma uns 2,4 milions d’oients mensuals.

Per això, quan fa gairebé 20 anys del seu primer àlbum, titulat ‘¿Qué pides tu?’ i després d’uns tres milions de còpies de discos venudes de totes les seves produccions, és emfàtic al dir amb tranquil·litat que en aquest moment de la seva vida només desitja salut i, per descomptat, un bon resultat del seu equip a la final de la Copa del Rei contra l’Athletic de Bilbao, l’etern rival.

Temes:

Cuba