UN CONFLICTE DE PINZELLS

Mikel Urmeneta recupera el seu icònic toro Mister Testis

L'Audiència de Navarra revoca la sentència que impedia al dibuixant utilitzar la seva creació més famosa

zentauroepp16303070 mia01 cayo hueso  fl  eeuu   21 06 2011   el fundador de la 191018193655

zentauroepp16303070 mia01 cayo hueso fl eeuu 21 06 2011 el fundador de la 191018193655 / HAND OUT

1
Es llegeix en minuts

El dibuixant Mikel Urmeneta podrà tornar a disposar d’un dels seus personatges més populars, el toro blau de banyes grogues Mister Testis, que llueix en milers de samarretes i complements de Kukuxumusu, marca que va reclamar davant dels tribunals el seu ús exclusiu.

El 'retrobament’ entre el brau, Urmeneta i la resta de dibuixants de Katuki Saguyaki es produeix perquè l’Audiència de Navarra ha revocat la sentència del 2017 del Jutjat del Mercantil de Pamplona i ha estimat parcialment el recurs d’apel·lació formulat pels autors. El Jutjat Mercantil es va recolzar en uns contractes pels quals els dibuixants de Katuki Saguyaki cedien a Kukuxumusu els drets d’explotació d’una sèrie de dibuixos, i per això els va prohibir la seva reproducció en cap escena o situació.

Prohibició exacerbada

Davant del recurs, l’Audiència Provincial considera que l’objecte de la cessió per Urmeneta a Kukuxumusu van ser dibuixos, però no els personatges que hi apareixen reflectits, i afirma que, en tals circumstàncies, «és indubtable que l’autor pot continuar representant (aquests personatges) a les seves obres, sempre que no siguem davant d’una reproducció purament mimètica o idèntica d’allò que apareix en el dibuix».

Notícies relacionades

Per a l’Audiència, la prohibició de reproduir els dibuixos en qualsevol escena o situació seria exacerbada. Els autors, conclou la sentència, segueixen ostentant no només el dret moral d’integritat sobre els dibuixos, sinó el dret de transformació sobre els mateixos personatges.

La sentència limita així la cessió que al seu dia van acordar les parts, i permet a Urmeneta i a la resta d’autors disposar dels personatges que van crear. Katuki Saguyaki agraeix «a tota la gent i a totes les associacions d’artistes, il·lustradors i creatius el seu suport incondicional durant aquest injust i surrealista període».