AMENAÇATS PER L'ISIS

Els Clooney viuen obsessionats per la seva seguretat

La parella es gasta uns dos milions d'euros mensuals a protegir les seves vides

lmmarco48138929 us actor george clooney  r  and wife british lebanese amal c190917140211

lmmarco48138929 us actor george clooney r and wife british lebanese amal c190917140211 / TIZIANA FABI

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Clooney viuen obsessionats per la seva seguretat. Tant que es gasten uns dos milions de dòlars al mes a protegir les seves vides i les dels seus bessons, els petits Alexander i Ella, que van fer dos anys el juny passat. L’actor ja va mostrar preocupació per les amenaces rebudes per la seva dona, Amal, coneguda activista pels drets humans, quan ella va defensar la jove yazidita Nadia Murad, segrestada com a esclava sexual per l’Estat Islàmic i finalment premi Nobel de la pau el 2018.

Però la situació ha canviat, sobretot després de què la britanicolibanesa Amal Clooney hagi interposat una denúncia davant dels tribunals francesos contra de l’Estat Islàmic, en concret contra la multinacional francesa de ciment Lafarge, a la qual Amal acusa de «complicitat amb els crims contra la humanitat comesos per l’ISIS». Aquesta empresa suposadament va fer el 2013 pagaments multimilionaris a ISIS per continuar treballant en una de les seves plantes de ciment en una zona de Síria controlada per Estat Islàmic».

Per aquest motiu els Clooney i els seus fills tornen a estar amenaçats. «La meva dona està portant el primer cas contra l’ISIS als tribunals, per la qual cosatenim molts problemes de seguretat reals diàriament», ha explicat l’actor, de 58 anys, a la revista ‘The Hollywood Reporter’. «No volem que els nostres fills siguin objectius dels terroristes, per la qual cosa hem d’estar molt atents». Tots dos havien viatjat en el passat a zones de conflicte com el Sudan i Síria. «Però tot canvia quan tens dos fills. Toca pensar en el que has de fer per protegir-los», explica el protagonista de ‘Syriana’.

I el que fan és molt. Els Clooney viuen a cavall de les seves tres propietats principals, en una vil·la a Anglaterra, una altra a Los Angeles i també el seu retir de Villa Oleandra, al llac de Como, a Itàlia, on aquest estiu han rebut l’expresident Barak Obama. Totes estan dotades de sistemes d’alta seguretat i s’han transformat en búnquers. Per exemple, a la residència de Londres, una mansió d’estil georgià anomenada Aberlash House, en una illa del riu Tàmesi, a 60 quilòmetres de la capital, els Clooney s’han gastat una petita fortuna en càmeres de seguretat, dispositius antiincendis i antiatemptats. A més, disposen d’una habitació del pànic en cas d’emergència.

Un passeig per Central Park

Notícies relacionades

La parella ha contractat un servei de guàrdies de seguretat que controlen els seus moviments les 24 hores. Els viatges que fan han d’estar planificats i moltes vegades ni els seus propis familiars ni amics pròxims saben on es troben. «Trobo a faltar poder fer un tomb tranquil·lament per Central Park amb la meva dona i els nens», es lamentava l’actor en l’entrevista. «Però també volem viure les nostres vides. No ens anem amagant per les cantonades».      

Quan es van casar, George Clooney, un dels actors més ben pagats de Hollywood, va crear amb Amal The Clooney Foundation for Justice, per fer veure que el seu compromís no era un mer postureig. Entre les seves iniciatives recents hi ha la crida al boicot contra les empreses del sultà de Brunei per la llei que condemnava els homosexuals a la lapidació, una iniciativa que va forçar el sultà a retirar-la. També han donat 500.000 euros per ajudar en l’organització de la marxa que es va celebrar a Washington per demanar més control de les armes després de la matança de Florida de febrer del 2018. L’any passat la parella també va donar un milió de dòlars per recolzar l’organització Souther Poverty Law Center, que lluita per combatre el racisme. També han creat una aplicació per al mòbil que permet seguir judicis poc transparents en països on no hi ha llibertat sexual, religiosa o política o on es discrimina les dones.  Donacions a part, fa dos anys van cedir la seva casa d’Augusta a Hazim Avdal, un refugiat iraquià de 23 anys, al qual van pagar els estudis a la Universitat de Chicago.