TROBADA ARTÍSTICA A LES CANÀRIES

Gurruchaga: «Les xarxes socials són el nou feixisme mediàtic»

El cantant considera que, en contra de l'esperat, la societat «va perdent llibertat»

zentauroepp49828586 grafcan6634  santa cruz de tenerife  espa a   12 09 2019   e190913200725

zentauroepp49828586 grafcan6634 santa cruz de tenerife espa a 12 09 2019 e190913200725 / Ramon de la Rocha

2
Es llegeix en minuts

L’actor i cantant Javier Gurruchaga considera que, en contra del que es podria esperar, la societat i la cultura en general «van perdent llibertat», amb l’afegit que les «xarxes socials s’han convertit en un nou feixisme de la comunicació, que actua com la vella censura».

L’històric líderl’Orquestra Mondragón, de 61 anys, va participar aquest dijous juntament amb el director d’escena Mario Gas en la segona i última de les trobades Canàries Artes Escèniques, un fòrum en què ha denunciat que es viuen moments en què «el políticament correcte es converteix en una forma més de censura». De manera que obres que abans podien ser publicades, ha afegit, ara troben dificultats, fins al punt que fins i tot ell ha dubtat de si podria cantar alguna de les seves antigues lletres.

L’escena teatral de Gas

D’altra banda, Mario Gas ha augurat un futur incert per a l’escena teatral i pensa en aquest «amb gran preocupació», ja que, segons el seu parer, l’actual democràcia burgesa «allunya el ciutadà del benestar individual i el fa deambular per zones perverses». Per això, sentència que «més enllà de l’alegria de viure, hi ha motius reals de preocupació», a què afegeix que no comprèn com es construeix el coneixement en aquest país, ja que «sempre estem començant de zero i avançant a batzegades».

El guardonat doblador d’actors com Mickey Rourke o John Malkovich ha fet referència en aquest sentit al punt mort que es produeix cada vegada que hi ha un canvi de govern i es desdenya l’experiència adquirida pels responsables del curs anterior, per la qual cosa s’avançava poc. Mario Gas s’ha declarat pessimista quant a la implicació de les institucions, perquè diu que espera «poc» de les administracions i creu que si el teatre tira endavant, serà «gràcies als amants d’aquesta professió».

Notícies relacionades

En aquest punt, Gas ha coincidit amb l’anterior convidat a aquestes trobades Canàries Arts Escèniques, Emilio Gutiérrez Caba, que posava tota la seva confiança en el futur del teatre, ja que aquest seria possible gràcies a la «gent que estimava les taules».

Censura subtil

Gurruchaga, en declaracions a Efe, ha reiterat la seva preocupació per la subtil censura a què es veuen sotmesos dins de les arts escèniques, on qualsevol «a través de la xarxa pot tirar per terra la creació artística». A més, ha assegurat que el que no té sentit és que ara, que suposadament es viu en més llibertat, «hi hagi obres, llibres i pel·lícules que no veuran mai la llum» per aquesta incontrolable censura que ho impregna tot, «obres que abans es publicaven sense problemes».