POLÈMICA AMB ELTON JOHN

Rússia censura les escenes de sexe homosexual i drogues de 'Rocketman'

Crítics i espectadors denuncien homofòbia i el Ministeri de Cultura ho nega

zentauroepp48402213 mia44  los  ngeles  ca  eeuu   30 05 2019   fotograma cedido190531201244

zentauroepp48402213 mia44 los ngeles ca eeuu 30 05 2019 fotograma cedido190531201244 / David Appleby

2
Es llegeix en minuts

La distribuïdora russa de 'Rocketman', pel·lícula biogràfica sobre Elton John, ha admès aquest divendres que ha tallat diverses escenes de sexe homosexual i consum de drogues protagonitzades per l’actor Taron Egerton. "Hem introduït canvis a la pel·lícula perquè vagi d’acord amb la legislació russa", va explicar un portaveu de la distribuïdora Central Partnership a l’agència RIA Nóvosti.

Crítics i espectadors van denunciar el cas de censura després d’assistir al cine Oktiabr de Moscou a la preestrena de la cinta, que s’estrenarà el 6 de juny. Amnistia Internacional (AI) va qualificar en un comunicat de "censura homofòbica" el pas fet per la distribuïdora, i li demana restaurar totes les escenes esborrades del film.

La tisora del ministeri

El ministre de Cultura, Vladímir Medinski, va negar que la seva cartera tingui una cosa per veure amb la censura i va recordar que aquestes decisions les pren "sempre" la companyia distribuïdora. "Nosaltres no tallem res... Si vostè s’imagina el Ministeri de Cultura com una organització que talla tota la cinta amb una tisora a la mà, aquesta és una idea falsa. Nosaltres tenim altres funcions", va respondre.

El crític de cine Timur Alíev va lamentar que Rússia s’assembli cada vegada més a la Xina referent a la seva intolerància envers el cine occidental. "Si allà enfosqueixen el rostre dels actors en la cerimònia dels Oscar i tallen episodis sencers de 'Bohemian Rhapsody', al nostre país tallem 20 minuts de llargmetratge que contenen escenes de sexe, consum i tinença de drogues", va comentar. Alíev va recordar que la cinta és per a majors de 18 anys, per la qual cosa aquestes escenes no poden violar la llei vigent en aquest país, i va afegir a més que els canvis introduïts poden influir en la impressió que s’emporti l’espectador de l’obra en qüestió.

Reunir-se amb Putin

Segons el diari 'Kommersant', la distribuïdora ha censurat una escena de relació homosexual, tots els petons entre homes i també on Egerton consumeix drogues. En el seu moment, Rússia va aprovar una controvertida llei que prohibeix la propaganda de l’homosexualitat, la qual cosa ha portat a censurar també una frase al final de la pel·lícula que diu que Elton John, productor de la cinta, s’ha casat i viu feliçment amb un home.

Elton John ha actuat en diverses ocasions a Rússia i ha expressat el seu desig de reunir-se amb el líder rus, Vladímir Putin, per exposar-li la situació del col·lectiu LGBT. Putin, creient confés i defensor dels valors familiars tradicionals, va ordenar prohibir que els homosexuals poguessin adoptar nens a Rússia, on les autoritats han retallat qualsevol intent de celebrar marxes d’orgull gai.

Pel·lícules patriòtiques

Notícies relacionades

En els últims anys Rússia ha censurat diverses pel·lícules com ara 'Fiesta', una comèdia negra sobre el bloqueig de Leningrad, i la britànica 'La muerte de Stalin', una sàtira sobre les lluites intestines que van seguir la mort del líder soviètic el 1953.

Per combatre la propaganda de Hollywood, Rússia ha fomentat en els últims anys pel·lícules patriòtiques sobre la segona guerra mundial, la conquesta de l’espai o les fites de les seves llegendes esportistes.

Temes:

Elton John