DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

Miguel Ángel Muñoz col·labora amb Oxfam Intermón a Somalilàndia

L'actor ha visitat els projectes que l'organització du a terme al país africà, molt afectat per la sequera des de fa anys

40679 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’actor Miguel Ángel Muñoz acaba de tornar de Somalilàndia, on ha viatjat amb Oxfam Intermón per conèixer en primera persona els projectes de proveïment d’aigua que hi desenvolupa l’oeangé. Aquest país, juntament amb els altres de la Banya d’Àfrica (Somàlia, Etiòpia i Kenya), pateix des de fa anys una enorme sequera que fa que els aliments i l’aigua escassegin. Avui dia, 4,9 milions de persones necessiten ajuda humanitària i 2,6 milions viuen desplaçades a Somàlia i Somalilàndia.

"No em podia imaginar el que aquesta trucada d’Oxfam Intermón significaria. Arribar a l’Àfrica, a Somalilàndia, per donar veu a tota la tasca que fa l’oenagé en un munt de comunitats que tenen unes necessitats impressionants ha sigut una experiència que m’ha marcat moltíssim. Els agraeixo que hagin pensat en mi per fer aquest viatge", explica l’actor madrileny de 35 anys.

Muñoz, després d’acabar el rodatge de la pel·lícula ‘El crack cero’, de l’oscaritzat director José Luis Garci, ha visitat, juntament amb Oxfam Intermón, diferents comunitats i pobles als quals l’organització proporciona accés a l’aigua: a la comunitat de Docoloha subministra aigua potable amb camions cisterna i promociona la higiene a través d’un comitè de persones voluntàries, i a Eilmidgan hi ha instal·lat una dessalinitzadora, una solució innovadora que funciona amb panells solars que possibilita la potabilització de l’aigua per al consum humà. A més, al camp de desplaçats de Karasharka, on hi viuen més de 200 famílies que han fugit de la sequera, a part de proporcionar aigua, instal·lar latrines i estacions de rentat de mans, entrega diners perquè les persones puguin comprar aliments.

Situació extrema

Gràcies a aquestes accions, milers de persones, majoritàriament pastoralistes i nòmades, milloren les seves vides després de perdre el seu bestiar i els seus mitjans de vida a causa de la situació extrema en la qual es troben.

En la seva visita, el guanyador de la primera edició del programa ‘MasterChef Celebrity’, ha tingut l’oportunitat de conversar amb algunes d’elles: "T’adones que tenir aigua potable sempre és un privilegi molt gran. Gràcies a la tasca que fa Oxfam Intermón, més de 375.000 persones tenen aigua gairebé durant tot l’any".

"Els senyals d’advertència són tots negatius. Hem estat monitoritzant la situació i és el moment de donar l’alarma. L’aigua i la disponibilitat d’aliments no són les úniques preocupacions. Les malalties transmissibles es propaguen a causa del deteriorament de la qualitat de l’aigua, on les comunitats cansades tenen poca capacitat de resistència al còlera i altres brots que es poden convertir ràpidament en una sentència de mort. Es necessiten recursos urgentment per evitar una catàstrofe", assenyala Amjad Ali, director d’Oxfam al país.

Més col·laboracions

Notícies relacionades

No és la primera vegada que Miguel Ángel Muñoz s’involucra amb l’oenagé. Ja el 2016 va recolzar la campanya sobre canvi climàtic que va llançar l’organització. Així mateix, per Nadal, ho va fer afegint-se al gran repte d’aconseguir que 62.000 nenes i nens en situació d’emergència tinguin aigua neta per rentar-se les mans i així evitar el contagi de malalties mortals.

"Tant de bo aquest viatge ajudi que més gent es pugui conscienciar sobre les dificultats de moltes persones al món, i puguin aportar el seu gra de sorra. Vivim en una desigualtat que no és justa", apunta Muñoz.