MUSES PER A CHANEL

Inès, Carolina, Vanessa, Claudia, Cara, Kaia.... les dones de Lagerfeld

Karl Lagerfeld va exalçar una sèrie de models que han fet història

lmmarco47022662 file in this july 20 1993 filer german fashion designer190219194756 / Lionel Cironneau

lmmarco47022662 file   in this  july 20  1993 filer  german fashion designer190219194756
lmmarco47022241 files  in this file photo taken on march 13  1987 german cha190219194742

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 19 de febrer del 2019 serà recordat com el dia en què va morir un dels dissenyadors més icònics de la indústria de la moda: Karl Lagerfed. Va aconseguir que les espectaculars desfilades de Chanel fossin de les més esperades i que moltes celebritats hagin viscut el seu moment catifa vermella vestint una creació de la cèlebre firma de la doble c de la qual ell es va fer càrrec durant 36 anys. 

En la seva dilatada trajectòria una sèrie de dones s’han erigit en les seves muses. Inès de la Fressange, Claudia Schiffer, Vanessa Paradis, Cara Delevingne o, l’última, Kaia Gerber. Totes han encarnat en algun moment l’esperit de Coco Chanel al qual ell va donar esplendor i glamur. 

Quan Lagerlfeld va agafar les regnes de Chanel el 1983, va elegir una jove Inès de La Fressange per representar la imatge de la 'maison' . Ella encarnava llavors aquest esperit del luxe distingit i bohemi. Als seus 25 anys, Inès de la Fressange es va convertir en la primera maniquí que va firmar un contracte en exclusiva amb la firma. Va ser la primera de les grans maniquins dels 80. La relació entre ells de tota manera es va concloure el 1989, quan ella va acceptar deixar la seva imatge per a un bust de Marianne. Lagerfeld va criticar la seva decisió, dient de Marianne que era l’encarnació "de tot el que és avorrit, burgès, i provincià" i que ell no disfressaria monuments històrics. "Li desitjo tota la sort del món, fins al punt de no haver de veure-la mai més ni sentir-ne parlar", va assegurar. 

El 2015, Lagerfeld assegurava que Violette d’Urso representava "l’elegància francesa de demà". Anys després arribaria la joia alemanya, la valquíria, una nova Brigitte Bardot: Claudia Schiffer. Ell entre altres dissenyadors la van elevar a l’'star-system’ de les supermodels. Va ser la gran estrella de la seva desfilada d’alta costura de l’any 1990. "Si jo hagués de fer la guerra de Troia, Claudia seria la meva Helena. És la més gran top-model del món", assegurava el 'kaiser' de la moda. Schiffer es va convertir en una icona planetària, juntament amb Cindy Crawford i Linda Evangelista, que també van vestir de Chanel.

El 1991, Lagerfeld va escollir una estrella de la cançó com Vanessa Paradis per rejovenir la marca. Una campanya publicitària per al perfum Coco, realitzada per Jean-Paul Goude, la va donar a conèixer a nivell mundial. Amb la seva mirada pueril, encarnava un ocell que s’escapa d’una gàbia mentre sonava 'Stormy weather'. "És pura emoció, li surt tot de forma natural". deia d’ella Lagerfeld, la relació va seguir fins a convertir-se en ambaixadora de la marca.

Lily-Rose Depp, la filla de Vanessa i de l’actor Johnny Depp, seria la nova imatge de Chanel amb només 16 anys. El 2017 va ser la sensació en una de les desfilades parisenques, vestida de núvia i del braç de Karld al final de la desfilada. 

Notícies relacionades

Amb Cara Delevigne va arribar l’humor i el desvergonyiment. Per a Lagerfeld representava la 'it girl' moderna, plena de vida i d’energia. "Estimo les dones que són salvatges". La va definir com la "Charles Chaplin de la moda".

Una altra filla, en aquest cas, de la model nord-americana Cindy Crawford, ha sigut la seva següent musa: Kaia Gerber, elegida la millor model del 2018. Ella ha dit d’ell: "Karl ha sigut sempre el meu heroi de la moda i després de treballar amb ell puc dir que és un visionari en aquesta indústria tan competitiva. Adoro la seva passió". La californiana va protagonitzar la seva última desfilada de Chanel sota l’era Lagerfeld –on ell no va ser present– el passat 22 de gener a París.