Una nova definició per al verb 'maquillar'

L'artista Ernesto Artillo, Shiseido i la poeta Elvira Sastre proposen una nova i més actual definició del verb

re -by-shiseido / periodico

2
Es llegeix en minuts
Luis Miguel Marco

Ernesto Artillo torna amb una de les seves accions artístiques. El malagueny que va pintar una sèrie de vestits amb trets femenins per reivindicar el feminisme sota el títol 'La dona que porto fora'  i que va aconseguir que se’ls posessin des de l’actual vicepresidenta, Carmen Calvo, i el ministre Grande Marlaska fins a l’actriu Alba Flores i Alfred, entre altres, presenta una nova croada, aquesta amb el suport de la firma japonesa de cosmètics Shiseido.

Ara es tracta de demanar a la Reial Acadèmia de la Llengua que inclogui una nova definició del verb ‘maquillar’, elaborada per la poeta i filòloga de Segòvia Elvira Sastre. I ho fa a través d’un curt, titulat ‘Re_’, en què han col·laborat una sèrie d’actors i de cares de la cultura, entre els quals, Paco LeónAna Polvorosa i Ághata Ruiz de la Prada. També ,persones més desconegudes per al gran públic.

En l’actualitat, les dues definicions que recull la RAE del verb ‘maquillar’ són: "Aplicar cosmètics a algú o a una part del seu cos, especialment a la cara, per embellir-la o modificar el seu aspecte". I "modificar l’aparença d’alguna cosa per dissimular la seva veritable naturalesa".

En les dues accepcions prevalen conceptes com ‘modificar’ o ‘dissimular’, una cosa que per Ernesto Artillo, la poeta i filòloga Elvira Sastre i Shiseido no respon a la realitat actual. Per això es proposa com a nova accepció de ‘maquillar’: "Acció per la qual es reafirma o consolida la identitat d’algú a través de l’aplicació de productes cosmètics". 

"Per mi –explica Artillo, de 31 anys– maquillar-se té a veure amb una manera d’expressar-te, igual que el vestuari o les paraules, és una eina més amb què, vulguem o no, ens estem comunicant amb els altres. Ja que tenim aquesta manera d’interactuar, per què no ho podem fer de la manera més lliure possible, i sobretot utilitzant el maquillatge com un poderosa eina visual". Artillo no qualifica el seu curt com un encàrrec comercial sinó com un projecte personal reforçat per una marca. Tots dos parlem el mateix llenguatge", afirma.

En el vídeo, que ja corre per Youtube, participen les actrius Bárbara Lennie Ana Polvorosa, l’actor Paco León,  la dissenyadora Ágatha Ruiz de la Prada, l’actriu transsexual Abril Zamora, l’artista i estilista Javier de la Blanca, la ballarina japonesa Haruhi Otani Jamal Hussein, un model de 18 anys que va fugir de Somàlia fa 10 anys per no haver de participar en la guerrilla.

Notícies relacionades

"Reinvento la meva vida amb cada personatge. Crec que la vocació de l’actor neix de la incomoditat de ser un mateix", diu Paco León a càmera, vestit de blanc, com la resta, i amb la cara acolorida. Jamal fa una crida al dret a la llibertat de qulasevol individu. Javier de la Blanca parla de la necessitat de no definir el seu gènere o definir-lo cada matí quan s’aixeca. Abril Zamora, que "el maquillatge ajuda a mostrar-se com tu vulguis ser". Bárbara Lennie, d’altra banda, afegeix que s’identifica "amb totes les mirades de les dones" que interpreta. I fora de càmera, en el 'making of’ Ághata Ruiz de la Prada reconeix que per ella el color és fonamental i que abans es maquillava per enlluernar. “Ara no, ara ho faig per sentir-me guapa”.

 

Temes:

Paco León