CAMPANYA MEDIAMBIENTAL

Famosos en defensa de la posidònia

Inma Cuesta i Ana Duato i el seu fill Miguel Bernardau, entre d'altres, alerten sobre la destrucció de les prades de posidònia

ana-duato-y-su-hijo / periodico

3
Es llegeix en minuts
LUIS MIGUEL MARCO

Alguns famosos s’han submergit aquest estiu en aigües de les Balears per cridar l’atenció en defensa de les prades de posidònia. Se sumen a la campanya mediambiental ‘Viu la posidònia’ que pretén alertar sobre la fragilitat d’aquest ecosistema.

La popular actriu Ana Duato i el seu fill, Miguel Bernardeau, han compartit una immersió a la costa d’Eivissa. “Defensa un dels nostres tresors. Fa 100.000 anys que és amb nosaltres i és la responsable que tinguem unes aigües tan netes i cristal·lines. És patrimoni de la humanitat com Dalt Vila”, asseguren Duato, l’actriu de la sèrie ‘Cuéntame’, i el seu fill i també actor abans de bussejar junts.  “Per això no fondegis, no tiris escombraries, no contaminis el mar”, alerten.

Inma Cuesta, Melo Moreno i Jonan Wiergo, a Formentera

L’actriu Inma Cuesta també ha sigut aquest estiu guardiana de la posidònia a bord dels bots de Greenpeace. Aquesta oenagé, amb les organitzacions GEN-GOB, Oceana i Terraferida van organitzar fa uns dies el primer mostreig social o ‘crowdsourcing’ d’amenaces a la posidònia a Eivissa i la veïna Formentera. Al costat de la protagonista de ‘La novia’ a bord del barco ‘Esperanza’ també estaven els joves ‘youtubers’ Melo Moreno (Yellow Mellow) i Jonan Wiergo. En el seu cas la principal demanda és que els barcos no tirin les seves àncores sobre les prades de posidònia. 

“Les prades de posidònia són un dels tresors més grans del Mediterrani. És nostre haver de protegir-la i salvaguardar-la dels perills a què està sotmesa. Convertim-nos en guardians i guardianes de la posidònia”, ha declarat Costa. D’altra banda, la biòloga marina Pilar Marcos, responsable de l’àrea de Biodiversitat de Greenpeace, assegura: “Hi ha dies d’estiu que es poden comptar fins a 900 barcos atracats davant una sola platja de Formentera. A ningú li passa pel cap aparcar un camió en meitat d’un bosc meravellós als Picos d’Europa. No obstant, a les prades de posidònia fondegen barcos i iots amb àncores enormes que destrossen aquest pulmó del Mediterrani”.

La posidònia és l’organisme viu més longeu del món i, no obstant, continua sent una gran desconeguda. Aquesta joia natural forma un autèntic bosc submergit en el mar Mediterrani al que cal agrair, per exemple, el color blanc de les platges més paradisíaques de les Balears, on s’hi concentren més de la meitat (el 52%) de les prades del país. Les prades proporcionen refugi per al desenvolupament de gran quantitat d’espècies d’interès comercial, protecció de la línia de costa en vista de l’erosió per l’onatge, absorbeixen el CO2 i alliberen oxigen i contribueixen a mitigar els efectes del canvi climàtic.

La seva rellevància per al desenvolupament econòmic i social del país és directament proporcional a la seva vulnerabilitat: una vegada que es destrueix, els danys poden ser irremeiables. De fet, a les Balears s’ha estimat que les prades de posidònia aporten un valor ambiental de 4.000 milions d’euros només en fixació del diòxid de carboni i que cada hectàrea aporta 14.000 euros a l’any.

Lewis Hamilton recull plàstic 

Notícies relacionades

Fa uns dies, era el pilot de Mercedes i campió de la Fórmula 1, Lewis Hamilton, qui va compartir a través del seu Twitter un vídeo en què se’l veu en una platja,  al costat d’una muntanya de rebutjos, sobretot de plàstic. Hamilton estava de vacances i va llançar una petició per no consumir plàstic ni recolzar les empreses que produeixen una quantitat desmesurada de contaminants que acaben a les platges. “Tots hem d’actuar, hem de deixar de recolzar les empreses que es fixen cegament en els seus guanys a compte del nostre bonic planeta”, assegura.

Els restaurants també fan campanya

L’Ajuntament d’Eivissa manté fins a finals de setembre la segona edició de ‘Viu la Posidònia’, el programa de conscienciació que vol donar visibilitat a les prades de posidònia. 22 restaurants s’han sumat a la iniciativa i aquests dies ofereixen variades propostes culinàries per donar visibilitat al singular ecosistema de la posidònia, on conviuen gran varietat d’espècies. La Confraria de pescadors d’Eivissa i la marca de garantia ‘Peix Nostrum’, se sumen a aquesta iniciativa, el treball de la qual posa de relleu els peixos de l’illa i la sostenibilitat del mar. Els restaurants que participen en la proposta ofereixen des de tapes amb preus populars fins a menús d’alta cuina en una oferta variada que pretén arribar a tota mena de públics.