ELS BRIT AWARDS

Dua Lipa i Stormzy triomfen en la decepció d'Ed Sheeran

La jove estrella pop i el raper, estrelles d'una gala marcada per les reivindicacions socials

ecarrasco42250826 corrects spelling to dua lipa  dua lipa performs at the brit180222135804

ecarrasco42250826 corrects spelling to dua lipa dua lipa performs at the brit180222135804 / Joel C Ryan

4
Es llegeix en minuts
Efe

La cantant Dua Lipa, que s'ha emportat els Brit a millor artista britànica i millor artista revelació, i el músic de hip-hop Stormzy, que ha aconseguit els de millor artista britànic i millor àlbum, han sigut aquest dimecres els grans guanyadors de la 38a edició dels premis Brit. Stormzy i Dua Lipa han brillat per sobre de la gran decepció de la nit, el músic britànic Ed Sheeran, que tot i estar nominat a quatre entorxats es va haver de conformar només amb el de millor èxit global.

La nota reivindicativa de la nit la van posar tots els artistes que van portar una rosa blanca al vestit per lluitar per la igualtat de la dona, i l'exlíder de Blur, Damon Albarn, que va criticar durament el brexit.

Stormzy, en plena actuació a la gala de dimecres. / AP

L'espectacle el va obrir el cantant i actor nord-americà Justin Timberlake al ritme de Say somethingSay something, interpretada amb el guitarrista, també dels Estats Units, Chris Stapleton, i acompanyats per un cor i un grup de ballarins. Timberlake, amb una gorra i una guitarra acústica, va començar la ronda d'actuacions, que també va comptar amb la presència de Jorja Smith, Dua Lipa i el seu èxit New Rules New Rules New Rulesi Sam Smith, entre altres.

L'actor britànic Jack Whitehall va portar el pes com a presentador i es va encarregar de donar la nota còmica durant les més de dues hores que es va allargar el xou. A més, el britànic portava una rosa blanca a l'americana, en suport als moviments Time's Up i Me Too, per lluitar per la igualtat de la dona. La iniciativa va estar recolzada per la majoria d'artistes presents a la gala, i molts, com Ed Sheeran i Dua Lipa, van ensenyar la icònica rosa blanca a l'alfombra vermella i durant la cerimònia.

Ed Sheeran rep el trofeu a l'èxit global de l'any. / AP

El primer premi de la nit, corresponent a la categoria de millor artista britànica, va caure a les mans de la cantant britànica Dua Lipa (Londres, 1995). El guardó va ser entregat per Kylie Minogue Millie Bobby Brown, coneguda per la seva actuació a Stranger things en el paper d'Eleven, i recollit per la mateixa Dua Lipa, que portava un vestit llarg decorat amb lluentons. Dua Lipa va assegurar que se sentia "encantada amb aquest honor". "Vull agrair el premi a cada dona que ha estat en aquest escenari abans que jo, per aconseguir grans èxits, no només en la música, sinó també en la societat", va expressar la guanyadora de dos Brit, ja que també va sumar el de millor artista revelació.

La primera sorpresa de la vetllada no es va fer esperar i Michael Ebenazer Kwadjo Omari Owuo Jr., més conegut com a Stormzy (Londres, 1993)va rebre el guardó a millor artista britànic davant dels favorits Ed Sheeran i Liam Gallagher. No va sorprendre, en canvi, la victòria de Foo Fighters en la categoria de millor grup internacional. El carismàtic Dave Grohl, exbateria de Nirvana i líder de Foo Fighters, no va dubtar a agafar el micròfon i va dedicar el premi a "tots els músics que pugen a un escenari i toquen rock 'n' roll".

Dave Grohl i els seus Foo Fighters van posar el so de les guitarres a la festa. / AP

Més endavant, Ed Sheeran va endolcir la vetllada amb una cuidada interpretació de la seva cançó Supermarket Flowers, Supermarket Flowersque, acompanyada de la il·luminació i el públic, va aconseguir un ambient intimista al 02 Arena. A la nostàlgia d'Ed Sheeran la va seguir el rock de Foo Fighters, que recolzats en una aparatosa posada en escena, van encendre la nit al ritme de The sky is a neighbourhoodThe sky is a neighbourhood, i van deixar clar que el rock 'n' roll més pur també té el seu espai en aquestes gales.

Liam Gallagher, que optava al premi a millor artista britànic, va tocar el tema d'Oasis Live foreverOasis Live forever, en record a les 22 víctimes de l'atemptat del Manchester Arena, que va tenir lloc el maig del 2017. Les reminiscències del britpop dels anys 90 no es van aturar aquí, ja que després de l'actuació de Liam, Damon Albarn va aparèixer a la gala per recollir el premi a millor grup britànic per la seva formació Gorillaz. Albarn, exlíder de Blur, va deixar un profund missatge, clarament dirigit al brexit, en l'ambient, i va explicar que Anglaterra és una part "bella" d'un món "preciós" i va instar els britànics a no "deixar-se aïllar". "Considerant la nostra mida, hem fet coses increïbles en la música, no deixeu que la política acabi amb això", va puntualitzar el compositor.

El xou de Kendrick Lamar. / AP

Notícies relacionades

Els premis a millor cançó britànica i millor videoclip britànic van ser per a Rag 'n' Bone Man, per HumanRag 'n' Bone ManHuman, i Harry Styles, per Sign of the timesHarry StylesSign of the times, respectivament, i l'estrella del Tottenham Harry Kane va entregar el Brit a millor artista internacional masculí al raper nord-americà Kendrick Lamar, i Lorde va rebre el de millor artista internacional femenina.

Entre els acords d'It's only rock and roll (but I like it) It's only rock and roll (but I like itRon Wood, membre dels Rolling Stones, va entregar a Ed Sheeran el guardó a millor èxit global de l'any, instants abans que el britànic s'emportés la segona decepció de la nit al no guanyar el Brit a millor àlbum.

Ron Wood a la gala. / AP

Temes:

Música