175è ANIVERSARI DEL COMERÇ

Antoni Miralda prepara una 'performance' per a la 'boutique' Santa Eulalia

Serà una desfilada processó oberta al públic el 7 d'abril des del Pla de la Boqueria fins a la històrica botiga del passeig de Gràcia

lmmarco42039812 gente santa eulalia cumple 175 a os uniendo arte y moda en180212165126

lmmarco42039812 gente  santa eulalia cumple 175 a os uniendo arte y moda  en180212165126
lmmarco42039833 gente  santa eulalia cumple 175 a os uniendo arte y moda  en180212165137
lmmarco42039832 gente  santa eulalia cumple 175 a os uniendo arte y moda  en180212165146

/

2
Es llegeix en minuts
Luis Miguel Marco

Pocs comerços de Barcelona poden presumir de ser tan longeus. La boutique Santa Eulalia és dels més antics de Catalunya. 175 anys ni més ni menys, segons recullen els arxius de la casa, que des d’ahir es poden consultar on line. Ho va anunciar el seu propietari des de fa 30 anys, Luis Sanz, que també va avançar el que serà l’acte central de la celebració: «Farem una cosa innovadora: una processó desfilada de moda que ha orquestrat l’artista Antoni Miralda i que estarà oberta a tota la ciutat. Serà el dissabte 7 d’abril a la tarda i hi participaran més d’un centenar d’estudiants de les escoles de disseny de Barcelona. La comitiva sortirà del lloc on va obrir el primer comerç de tèxtils, el que van regentar els Valls Taberner, la primavera de 1843, al Pla de la Boqueria i s’acabarà als jardins del Palau Robert, passant per davant del lloc on es va traslladar el comerç el 1941, al passeig de Gràcia, 40, i de la boutique actual, i on Miralda ha preparat també una actuació a la façana de la botiga».

Miralda, l’artista de Terrassa que va casar simbòlicament Cristòfor Colom amb l’estàtua de la Llibertat el 1988 amb el projecte Honeymoon i que resideix als Estats Units, va estar bussejant en els arxius de la casa per orquestrar la seva performace i crear el cartell commemoratiu que reprodueix un mapa de Barcelona a partir del díptic amb què la casa de teixits indicava als seus clients de 1941 el trasllat al passeig de Gràcia.

Sanz va fer un recorregut històric de Santa Eulalia recordant algunes de les fites més importants, recollides en aquest arxiu amb imatges, cartells i retalls de premsa, «que no està ordenat cronològicament, però que és molt fàcil de consultar». 

LA PRIMERA DESFILADA/ Va recordar el que va suposar la creació de l’edifici nou de la botiga al Pla de la Boqueria el 1900, «firmat per l’arquitecte municipal, el modernista Pere Falqués», i va destacar l’aspecte innovador en l’època, l’any 1926, a l’organitzar la primera desfilada d’alta costura a Espanya, «com les que es feien a París». «En allò el meu besavi va ser un pioner. Una desfilada de moda era un espectacle únic», va assenyalar.

Notícies relacionades

 A l’arxiu també es recorda la guerra civil, «l’empresa va ser col·lectivitzada i aquí es confeccionaven els uniformes republicans dels oficials», i va ressaltar que en els anys 60, Santa Eulalia, seguint l’estela de les grans maisons de París, donava feina a 750 persones i que eren referents a la ciutat en sastreria i camiseria a mida, «un servei que encara mantenim i que és un emblema de la casa», va remarcar.

L’esposa de SanzSandra Domínguez, responsable del departament de dona, va reconèixer que en aquests moments, amb la transformació del passeig de Gràcia i la irrupció dels grans emporis de la moda, «estem obligats a ser més àgils i a mimar la nostra clientela oferint una bona selecció. Per exemple, tenim dues pop ups, una per a home i una altra per a dona, que van canviant cada dos mesos». «Des que el gran capital ha entrat en la moda –va afegir–,  cada vegada hi ha menys lloc per a la independència. Per això nosaltres i el nostre equip estem sempre a sobre i molt atents a les tendències i ens funciona. Si no ja hauríem tancat», va apuntar. 

Temes:

Moda Comerç