LA 'SINDROME WEINSTEIN'

Els escàndols sexuals sacsegen la indústria de Hollywood

Desena de projectes, en què treballen centenars de persones, estan sent cancel·lats, suspesos o alterats

zentauroepp40876002 television serie  house of cards  kevin spacey171112152307

zentauroepp40876002 television serie house of cards kevin spacey171112152307

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En més d’un segle d’història, Hollywood ha viscut incomptables escàndols sexuals, terratrèmols en què l’epicentre solia ser un nom propi i no acostumava a haver-hi rèpliques. Ara fa cinc setmanes, quan The New York Times va revelar les primeres acusacions d’agressió i assetjament sexual contra el productor Harvey Weinstein, semblava un altre més. Però s’ha demostrat diferent. El moviment sísmic no s’ha aturat; ben al contrari, va guanyant intensitat. I mentre van caient pel propi pes dels seus presumptes abusos figures reconegudes al davant i al darrere de la pantalla, se sacsegen els fonaments de la indústria.

Entre els efectes immediats hi ha la sensació de caos. I amb cada nom nou que van assenyalant les denúncies –Kevin Spacey, Louis C.K., Brett Ratner, Bryan Singer, Weinstein, Roy Price– no només creixen les ombres (que han fet que la fiscalia del comtat de Los Angeles dediqui un equip especial per investigar acusacions), sinó que han començat a naufragar multitud de projectes de milions de dòlars, que han estat cancel·lats, suspesos o alterats.

'Esborrant Spacey

Quan el director Ridley Scott va decidir tornar a gravar amb l’actor Christopher Plummer les escenes de Todo el dinero del mundo en què Spacey donava vida al milionari John Paul Getty, l’estudi (Sony) va emetre un comunicat explicant que «hi ha més de 800 actors, escriptors, artistes i equip tècnic que han treballat incansablement i èticament en la pel·lícula», i va assegurar: «Seria una enorme injustícia castigar-los a tots per les ofenses d’un actor de repartiment en la pel·lícula». Netflix a més a més ha expulsat Spacey de la cinquena temporada de House of cards. La plataforma també ha col·locat en els llimbs Gore, el biopic de Gore Vidal que protagonitza l’actor i que, ja rodat, es trobava en postproducció.

La força de Weinstein a Hollywood es demostra en l’impacte que ha tingut la seva caiguda. Tatum O’Neal ha abandonat la seva idea de debutar en la direcció adaptant una novel·la sobre abusos a un adolescent, Apple TV va cancel·lar una minisèrie d’Elvis Presley i s’ha ensorrat una sèrie de David O’Russell.

Després de les acusacions contra el director i productor Brett Ratner, queda ple d’interrogants el futur tant del biopic de Hugh Hefner, fundador de Playboy, com l’adaptació de la novel·la de Donna Tart El jilguero .

Louis CK, també 'desapareix'

No hi ha pràcticament cap estudi, canal o plataforma que no s’hagi vist sacsejat. HBO, dels serveis on demand del qual es van retirar dijous els treballs de Louis C.K., ha cancel·lat la producció de Game Change, pel·lícula sobre els llibres del periodista polític Mark Halpering, acusat per 12 dones.

Hollywood viu dominat ara per l’ansietat. «Hi ha molts nervis, la gent no sap com evolucionarà tot plegat. Tothom es pregunta qui serà el pròxim», explica Sasha Stone, de la web AwardsDaily. Per la seva banda, Tim Gray, editor de Variety, també apunta a l’efecte en els Oscars. «Qui sap què descobriren sobre una altra gent durant la carrera».

Notícies relacionades

S’esperen canvis en els continguts, des de profunds fins a detalls (en un episodi de This is us es va eliminar una escena amb una referència innòcua a Spacey).

«Els artistes posen un mirall davant del món i reflecteixen qui som com a societat, en què ens hem convertit i en què ens hem de convertir. Ara aquest mirall està al davant de la nostra indústria», diu Taylor Sheridan, director de Wind River, thriller sobre agressions sexuals a les reserves d’indis americans que han aconseguit controlar després de desvincular-lo de The Weinstein Co. «Aquesta purga sobre les agressions i els assetjaments sexual és necessària».