Nova agressió

Björk denuncia abusos sexuals per part d'un cineasta danès

La cantant acusa indirectament Lars von Trier de "tocar-la" i "assetjar-la"

undefined40561248 files  this file photo taken on may 21  2000 shows danish di171017115408

undefined40561248 files this file photo taken on may 21 2000 shows danish di171017115408 / PASCAL GUYOT

1
Es llegeix en minuts

La cantant islandesa Björk ha denunciat abusos sexuals per part d'un "director danès" amb qui va treballar, com va publicar al seu compte de Facebook el dia 15 d'octubre.

Malgrat no revelar la identitat del seu suposat agressor, Björk només ha treballat amb un realitzador danès en la seva curta carrera com a actriu, el polèmic director Lars von TrierLars von Trier. Va ser l'any 2000, a la pel·lícula 'Bailar en la oscuridad', guardonada amb la Palma d'Or a Cannes aquell mateix any, i en què va ser pública la seva relació conflictiva amb Von Trier.

La cantant ha assenyalat que se sent "inspirada per les dones de tot el món que estan alçant la veu" arran del 'cas Harvey WeinsteinHarvey Weinstein', i que, a pesar que el director danès ve "d'un dels països més pròxims a la igualtat entre sexes", el paper de Björk es va veure reduït a un "ésser sexualment assetjat", sense importar la "posició de fortalesa" en el món de la música amb què arribava al projecte.

"Em vaig adonar que és un fet universal que el director pugui tocar i assetjar les seves actrius a voluntat, i que la indústria ho permeti", ha denunciat l'artista, que ha assegurat que va rebutjar repetidament el seu agressor i que aquest es va enfadar fins al punt de crear en l'equip "una impressionant xarxa d'il·lusions" per etiquetar-la com "la difícil".

Incident superat

Notícies relacionades

Björk afirma que ha superat l'incident gràcies a la seva "força" i al seu "gran equip", però diu que segueix preocupada per les actrius "que han treballat amb ell i no han aconseguit sobreposar-se". "L'assetjament sexual era la norma general per al director i el seu equip, que ho feien possible i l'incitaven a fer-ho", ha assegurat amb rotunditat la cantant. L'artista islandesa va guanyar el premi a la millor actriu a Cannes pel seu paper a 'Bailar en la oscuridad', però va decidir abandonar el món del cine a partir de llavors.

En declaracions al mitjà danès 'Jyllands-Posten', Lars von Trier ha negat els abusos sexuals que denuncia Björk, i ha atribuït l'acusació a un conflicte personal. "Ella no ha fet res més que queixar-se de mi", ha indicat el cineasta, que ha reiterat els problemes d'un rodatge "conflictiu".