ACTORS CONSCIENCIATS

Jon Kortajarena i Miguel Ángel Silvestre, ecologistes

lmmarco35290733 gente jon kortajarena instagram170509144301

lmmarco35290733 gente jon kortajarena instagram170509144301

2
Es llegeix en minuts
LUIS MIGUEL MARCO / BARCELONA

Jon Kortajarena ha tret la seva vena ecologista. El model i actor bilbaí és el nou ambaixador de Greenpeace Espanya i en la seva campanya contra la conscienciació sobre els efectes del canvi climàtic s'ha embarcat en un viatge que l'ha portat fins a l'altra punta del món. Actualment és a Vanuatu, una minúscula nació a Oceania i una de les que encapçalen un nou índex que determina la qualitat de vida contra l'impacte mediambiental.

A uns 1.750 quilòmetres a l'est d'Austràlia i 500 quilòmetres al nord-oest de Nova Caledònia, Vanuatu forma part d'un ampli arxipèlag. "Us explicaré una de les coses més boniques que he vist en aquest viatge", ha explicat al seu compte a Instagram des de Moso Island, referint-se al vídeo en què segueix una tortuga que des de la platja entra al mar.

"Firmeu el vostre suport a Greenpeace perquè moltes tortugues puguin viure en un planeta sa", demana convidant a seguir-lo a la web kortajera.greenpeace.es

La seva acció coincideix amb una nova petició de l'oenagé que reclama a Espanya que faci un gir en la seva planificació energètica per poder complir l'Acord del Clima de París i que, entre altres coses, deixi de subvencionar les energies fòssils, per exemple, abandonant les subvencions al carbó, a què ha destinat 754 milions d'euros a l'any entre el 2005 i el 2016.

Greenpeace lamenta l'actitud del Govern d'Espanya "perquè segueix sense apostar clarament per frenar el canvi climàtic". En aquest context, la responsable de la campanya de canvi climàtic de Greenpeace, Tatiana Nuño, assenyala que Espanya és "un diamant per a les energies renovables" i un dels països europeus que més patirà els impactes del canvi climàtic.

MIGUEL ÁNGEL SILVESTRE: "RECORDEU QUE LA IDA IMPORTA"

Jon Kortajarena no és l'única cara coneguda que aquests dies s'uneix a la tasca de les organitzacions ecologistes. L'actor castellonenc està recolzant també Oceana en la defensa dels mars. Silvestre, un dels protagonistes de la segona temporada de 'Sese8' s'ha sumat a la campanya d'aquesta oenagé perquè el nou reglament de la UE augmenti el nombre d'espècies amb talla mínima: l'actual inclou 55 i en molts casos "legalitza la venda de juvenils". "Nois i noies, recordeu que la mida importa", explica Silvestre.

L'actor promou una guia digital, a través de la web FishSizeMatters.eu, que permet comprovar si la talla del peix que es pretén consumir és legal i si es correspon amb la mida en la qual es pot començar a reproduir. "És el cas del bacallà, el lluç, els molls, l'escamarlà, el pop, el llenguado, el sorell i el peix espasa", citen com a exemples des d'Oceana. Per a altres peixos, com el congre, el rap i els calamars, la UE "ni tan sols fixa una talla mínima".

Notícies relacionades

"A la UE és legal consumir peix petit de dotzenes d'espècies", expliquen des d'Oceana. I afegeixen que el 64% de les poblacions de peixos pateixen sobrepesca a Europa i quan les captures són excessives, per sobre de la capacitat de recuperació dels peixos, les seves poblacions van disminuint any rere any."Per corregir aquesta tendència, és necessari deixar que arribin a l'edat adulta i adoptar límits de captures segons les recomanacions científiques", expliquen

"Hem de canviar la manera de relacionar-los amb el mar i amb el planeta en general. Cuidem-los i així tots hi sortirem guanyant", adverteix Miguel Ángel Silvestre, un gran aficionat al surf. El cantant ha participat també en un vídeo de suport a la campanya, gravat a Califòrnia i on convida a comprar peix sostenible.