ELS NINOTS MÉS COMENTATS

Falles: del tupè de Trump a Bertín Osborne

El 'circ' polític , la corrupció i els famosos han tornat a omplir les places de València

Alguns dels ninots que triomfen a les Falles de València 2017. / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
NACHO HERERO / VALÈNCIA

Les falles ja estan plantades als carrers de València. El mal temps ha endarrerit els treballs previs i les comissions van haver de córrer per plantar els seus monuments abans que dijous a primera hora els jurats comencessin a avaluar-los. Com sempre, el 'circ' polític és el més criticat.

Són molts els ninots que mostren la 'cordial' relació que mantenen els socialistes Susana Díaz i Pedro Sánchez. Hi ha qui veu l'exsecretari general assegut tranquil·lament tramant la seva venjança però també qui el veu cremat mentre la presidenta de la Junta d'Andalusia prepara un nou regnat al PSOE.

Després de bastants anys absent, Felipe González ha tornat per abocar gasolina al foc del seu partit. També Mariano Rajoy copa moltes escenes. En unes, acabat de 'parir' després de moltes eleccions; en altres, podant amb les estisores un perjudicat estat del benestar o regant sense aigua les poques flors que queden en aquell jardí. També hi ha comissions que reflecteixen com regna al cor dels espanyols.

Amb menys afecte està retratat el seu ministre d'Hisenda Cristobal Montoro, repartint uns quants caramels. Més celebrat ha sigut el nomenament de Dolores de Cospedal com a ministra de Defensa, ja que hi ha qui pensa que ha nascut per manar. També molt manaire apareix la cancellera alemanya Angela Merkel, dirigint des de fa anys el nostre rumb.

No hi falta Pablo Iglesias, convertit en un dels ninots més habituals, com José María Aznar.

EL TUPÈ DE TRUMP

El rei Felip VI ja ha consolidat el seu espai i s'estrena amb molta força Donald Trump, amb un tupè que dona molt de joc i de qui critiquen molt el promès mur amb Mèxic. També hi debuta el català Gabriel Rufián, en el seu cas com l'àngel de la independència.

Notícies relacionades

Encara que no només de polítics viuen les falles. La corrupció és transversal i en aquesta edició té les cares de Rodrigo Rato i d'Iñaki Urdangarín. El renascut Bertín Osborne també obre les portes de casa seva en diversos monuments, Andreu Buenafuente recita el seu monòleg en una falla, l'empresari i amo de Mercadona Juan Roig mostra el seu poder i el madridista Cristiano Ronaldo s'ha reconvertit en un caganer.

Ja en clau local, la parella que formen al capdavant de la Generalitat Ximo Puig Mónica Oltra exhibeixen el seu amor en diverses falles i altres recullen com s'ha trencat l'idil·li del València CF amb el seu propietari, Peter Lim. Tots ells cremaran aquest diumenge, dia 19, no com Amparín, la mestressa de la peixateria, que serà l'única indultada per les flames a petició popular.