UNA MIRADA ENRERE SENSE GENS D'IRA

Zayn s'exhibeix en un llibre

El nòvio de Gigi Hadid i ex de One Direction revisa instants de la seva vida

Zayn Malik rep    l’estatueta a artista  de l’any en l’última gala dels American Music Awards.

Zayn Malik rep l’estatueta a artista de l’any en l’última gala dels American Music Awards.

3
Es llegeix en minuts
LUIS MIGUEL MARCO
BARCELONA

Pocs fans de One Direction se sentiran reflectits en el retrat que ofereix de si mateix Zayn Malik en el seu primer llibre oficial, ni tan sols ell mateix, que va formar part de la banda britànica nascuda a partir del talent show X Factor (La voz).

Una borratxera d'èxit mundial que va durar cinc anys abans que Zayn anunciés que ho deixava, que ja no podia més. «Vaig aguantar pel suport i la resposta dels fans de tot el món, però és que cap de nosaltres participava en el procés de creació de la música i jo cada vegada em sentia més allunyat de tot allò. Va ser una lluita constant per a mi i em creava molta ansietat. Al final vaig patir fins i tot un trastorn alimentari fins que, després d'un concert a Hong Kong, vaig decidir deixar-ho tot i tornar a casa, amb els meus pares», escriu a Zayn, publicat per Libros Cúpula.

VIATGE FOTOGRÀFIC

Es tracta d'un viatge fotogràfic del jove artista britànic, amb 150 imatges, moltes d'elles inèdites, i escrit en primera persona, en què explica què ha fet amb la seva vida després d'abandonar la boy band i, sobretot, com es va gestar el seu primer àlbum de debut en solitari, Mind of Mini, que va ser número u al Regne Unit i els Estats Units.

El relat d'un noi d'un barri humil de Bradford, «orgullós de tenir un origen multiètnic i de ser musulmà» que avui viu a cavall entre casa seva, a Bel Air (Los Angeles), i la de Londres i ha aconseguit tenir el control de la seva música, que recullen experiències personals i parlar de tot, també de sexe, una cosa impensable amb One Direction. «Ara soc el responsable de tot. Des d'escriure i gravar la meva música fins a decidir la portada d'aquest llibre», explica.

Malgrat que control potser no és la paraula més adequada, perquè el relat d'aquest jove a la vintena acaba recordant que, el juny passat,

quan anava a presentar Mind of Mene a l'estadi de Wembley, el seu primer gran concert en solitari al Regne Unit, el va haver de cancel·lar hores abans de patir un atac d'ansietat. «Vull tornar a Wembley. Inshallah (Si Déu vol)», escriu.

Amb una presència enorme a les xarxes socials, amb 19 milions de seguidors de Twitter i més de 9 milions a Instagram, Zyan aprofita aquest autohomenatge per explicar que li encanta el fan art, «veure de quantes maneres diferents la gent interpreta les meves lletres i el meu estil». I malgrat que diu tenir «cent vegades la pell més gruixuda que quan va començar en aquest negoci de la música», es mostra prudent a l'hora d'expressar certes idees. «No parlo de les meves opinions polítiques ni d'assumptes de fe en públic», puntualitza.

Tampoc diu res en el llibre sobre la relació que manté amb la model nord-americana del moment, Gigi Hadid, encara que si seguim el seu Instagram apareguin junts en imatges recents. Ni tampoc comenta res dels seus tatuatges, que en són molts, alguns en àrab i repartits per tot el cos. «Són personals, no els mostro. Estan en llocs que molta gent no veurà».

Notícies relacionades

Envoltat de les seves guitarres, amb uns estilismes audaços -el noi serà imatge de Versus Versace i ja figura a les llistes dels més ben vestits- i amb postures entre melancòliques i desafiadores, l'artista mostra els seus quaderns de notes i explica el gir experimentat cap a sons més R&B i rock i la seva tirada per músics tan dispars com són ara Usher, Mariah Carey, Johnny Cash, Bob Marley o els Beatles.

I respecte a l'èxit, assegura: «És fàcil quedar-se atrapat en el glamur i en la parafernàlia de cert estil de vida. Ser famós no diu una merda sobre la mena de persona que ets. L'èxit no es mesura pel nombre d'entrades que venguis. Consisteix a mirar enrere i veure que ha valgut la pena». Curiós en un noi que el 12 de gener va fer 24 anys.