LA PRESA DE POSSESSIÓ DE TRUMP ÉS AQUEST DIVENDRES

Aquests són els vestits de les primeres dames dels EUA que han fet història

El model triat per Melania Trump marcarà el seu estil com a amfitriona a la Casa Blanca, tal com ha passat abans amb les seves 44 predecessores

fcasals9757204 mak06 washington  estados unidos   21 01 09 el presidente es170118132243

fcasals9757204 mak06 washington estados unidos 21 01 09 el presidente es170118132243 / MARK WILSON POOL

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tic-tac, tic-tac, tic-tac. Ben aviat es descobrirà un dels 'secrets d'Estat' més ben guardats de les últimes setmanes: el vestit que lluirà la primera dama, Melania Trump, en la presa de possessió del seu marit, que es convertirà en el 45è president dels EUA. Aquest divendres, 20 de gener, atraurà totes les mirades en la cerimònia inaugural i en els tres balls que se celebraran aquella nit a Washington per donar la benvinguda a la parella. ¿Qui serà el dissenyador? (firmes de renom contràries a les polítiques del magnat s'han negat a vestir l'exmodel eslovena), ¿quin color triarà?, ¿apostarà per un dissenyador nord-americà?, ¿algú de renom o un talent incipient? El seu 'outfit' en la investidura presidencial serà el seu, fins al moment, examen més difícil.

Per aquesta situació ja han passat abans 44 inquilines de la Casa Blanca. És un ritual carregat de glamur i de simbolisme. No és una elecció intranscendent. El vestuari de la primera dama pot, fins i tot, "establir el to de la seva agenda", asseguren els experts.

Michelle Obama li ha deixat el llistó molt alt a Melania Trump, que té la intenció, ja ho ha avisat, de ser la nova Jackie Kennedy. Déu n'hi do.   

Per això, haurà de tenir en compte quatre regles amb què van fer història altres primeres dames abans:

1/ DISSENYADOR 'MADE IN USA'

Dolly Madison, amb ella va començar tot. La quarta primera dama dels EUA, la dona de James Madison, va crear precedent al triar per a la presa de possessió un vestit de setí de seda marfil amb brocats, molt de l'estil de finals de 1810, fabricat a l'Amèrica del Nord. Com a joies, es va posar perles, en lloc dels diamants que lluien les reines europees. "Deliberadament va crear un estil nord-americà", assegura la historiadora Jane Hampton Cook, que confia en l'experiència com a model de Melania: "Ella té una posició única perquè és exmodel, entén la moda molt bé i sap com fer-la servir per crear imatge".

És coneguda la seva predilecció per dissenyadors europeus, com Dolce & Gabbana Roksanda (el seu famós vestit de mànigues bollades es va esgotar 'on line' després de lluir-lo). No obstant, per a la presa de possessió s'espera que segueixi la tradició -i els ideals del seu marit- i porti una peça 'Made in USA'. Gent com Marc Jacobs Calvin Klein han declinat l'honor. Altres, com Tommy Hilfiger Carolina Herrera, estarien encantats de vestir-la.

2/ ELS COLORS DE LA BANDERA

La majoria de primeres dames s'han vestit amb els colors de la bandera americana. Els més aplaudits, els blancs de Jacqueline Kennedy, Nancy Reagan i Michelle Obama. 

La jove esposa de John F. Kennedy va portar el 1961 un vestit de seda sense mànigues blanc a joc amb l'abric, dissenyats per ella mateixa amb l'ajuda del modista de Bergdorf Goodman's, Ethel Frankau. L'atrevit vestit de Nancy Reagan de 1981, amb una espatlla al descobert, va ser dissenyat per James Galanos. Després de l''imperi' de Jackie i Nancy, el 2009 va arribar el captivador blanc de Michelle Obama, un model de 'chiffon' de seda amb flors d'organza i vidres de Swarovski, de Jason Wu. El somni americà en estat pur i plasmat en els volants de la primera dona negra que era amfitriona de la Casa Blanca.

Altres dames han apostat pel blau: com el llampant Arnold Scassi que va dissenyar la peça que Barbara Bush va lluir el 1991. L'"àvia més glamurosa dels EUA" va triar un blau rei amb cosset de vellut i faldilla de seda de ras drapat asimètric.

També és molt recordat el vermell robí de vidre brodat de puntes Chantilly sobre seda georgette dels balls inaugurals que va lluir Laura Bush (a dalt), obra del texà Michael Faircloth. El vermell també va ser el color triat per Michelle per la presa de possessió del 2013, després de la reelecció d'Obama.

3/ DAMES TRENCADORES

Algunas primeres dames s'han saltat la regla de les barres i estrelles, però també han establert precedents. És el cas de Hillary Clinton (dreta), que per a la seva primera cerimònia, el 1993, va triar un model morat de puntes i pedreria de Sarah Phillips, oriünda del seu mateix estat. En la segona presa de possessió com a primera dama va lluir un Oscar de la RentaClaudia 'Lady Bird' Johnson va passar de supersticions i es va col·locar un vestit groc de John Moore, amb abric a joc, quan el seu marit, Lyndon B. Johnson, va agafar el timó del país el 1965. Amb aquest mateix color es va vestir quatre anys després Patricia Nixon. El seu model, de Karen Stara, ha passat a la història, a més, per la jaqueta curta brodada de conjunt. Un altre clàssic arriscat va ser el vestit rosa que Mamie Eisenhower es va posar el 1953. Portava 2.000 brillants d'imitació brodats; una obra de Nettie Rosenstein

4/ L'ESPOSA RECICLADORA

El 1977 va cridar molt l'atenció -i li va comportar dures crítiques- la inèdita iniciativa de la dona de Jimmy Carter, Rosalynn, d'usar per a la presa de possessió presidencial el mateix vestit que havia lluït quan al seu marit el van ascendir a governador de Geòrgia. El seu estilisme fetitxe: un abric sense mànigues i brodat en or sobre un vestit de gasa d'or amb adorns de color blau, obra de Mary Matise.

Notícies relacionades

Sigui com sigui, tots aquests vestits que han fet història s'exhibeixen al Museu Nacional d'Història dels Estats Units de l'Institut Smithsonian. I, com mana la tradició, s'espera que la col·lecció aculli pròximament el que lluirà Melania aquest divendres.

Aquest vídeo mostra tots els vestits i detalla com cuiden i conserven les peces: