'revival' aquest diumenge en horari de tarda

L'humor d'Óscar ressuscita Julià Peiró

El dibuixant posarà tota la salsa en un homenatge al cronista dels perdularis barcelonins

fcasals36839208 gente  homenaje  a  juli  peir   ilustracion de oscar nebred170112155256

fcasals36839208 gente homenaje a juli peir ilustracion de oscar nebred170112155256

3
Es llegeix en minuts
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +

Óscar Nebreda serà aquest diumenge el mestre de cerimònies d’un homenatge organitzat pels amics de Julià Peiró. El genial creador d’'El profesor Cojonciano' ('El Jueves'), conegut pel nom més que pel cognom, pujarà a l’escenari de Luz de Gas per donar pas als artistes que se han sumat  al record d’aquell cronista de la nit barcelonina, mort al maig.

Nebreda i Peiró van coincidir a la redacció d’aquest diari a finals dels 70 i van cultivar una amistat entre copes de matinada. Eren els temps de la Bodega Bohemia, «el lumpen, les putes i els 'drogates'», explica amb enyorança el dibuixant que també va marcar una època amb les tires dels dilluns dedicades als partits del Barça i amb aquell Jordi Culé que saltava a TV-3.

BAIXOS FONS

Nebreda i Peiró es van passejar per la Barcelona dels baixos fons i de la zona alta de la Diagonal, retratada pel reporter al llibre titulat 'Anys de pit i cuixa'. Alternant amb els camells, els transvestits i les prostitutes del Barri Xino i amb els 'pijos' de l’Up&Down, per on també pul·lulaven camells, transvestits i prostitutes, potser de pinta més polida. O pel Trauma. «Ja no hi ha un Up&Down en la nit barcelonina. Surto poc, però quan ho faig intento divertir-me. Fer el perdulari s’ha acabat», admet l’humorista, autor del cartell de l’homenatge. 

La festa promet riallades perquè així és com s’ha d’afrontar el pas del temps. Disfrutar del 'revival' veient-se 30 anys després, amb més cabells blancs, artròsics, però sense perdre el sentit de l’humor. «D’aquells anys 70 i 80 encara en queda molta gent, la meitat va amb bastó i l’altra meitat, en cadira de rodes». Així d’esperpèntica seria avui la processó a un Up&Down, rebatejat com a Walking Death,  perquè la narrés Peiró de bracet de Nebreda.

La cita de diumenge és aviat (set del vespre). La nota de la convocatòria no té desperdici: «Comptarà amb la presència de destacats artistes, entre els quals hi haurà el rei del bolero Moncho, que farà un alto en el seu retir obligat a causa d’una malaltia a les cordes vocals, la històrica figura de les nits flamenques de Barcelona, Maruja Garrido, així com el Màgic Andreu, el Faquir Kirman, el ventríloc i mag Selvin, l’extraordinari grup de rumba catalana Pura Rumba; l’actriu Lita Claver, La Maña, els components de la companyia Vol Ras, així com la companya de Julià en els seus últims anys, l’actriu i cantant Silvia Alabart. També hi intervindran l’actor Cesc Queral, la cantant Claudia Molina, l’artista de 'burlesque' Mery Ferrer, entre altres». 

Nebreda farà duo amb el periodista musical Carlos Núñez, al qual  se sumarà Toni Rovira. La festassa s’acabarà amb ball «agafat» amb Fede Sardà a la cabina.

Peiró va formar part de l’equip fundacional d’aquest diari. Va marcar un estil amb la columna 'Larga es la noche', nascuda aquell 26 d’octubre del 1978. Vuit anys després  va saltar a TV-3, on va guanyar popularitat amb 'La casa dels famosos', primera baula del que han sigut programes com 'El convidat', 'El foraster' o el Chester de Risto Mejide o la casa de Bertín Osborne.

RETORN A L’ESTIU

El 1995, va tornar al suplement 'L’Estiu' amb una sèrie a través de la qual va avivar la nostàlgia dels temps d’au nocturna amb l’humorista Nebreda. L’hemeroteca mostra retalls grocs amb fotos de personatges extraordinaris, de tota mena del vell Paral·lel, des del Molino fins al Bagdad. 

Notícies relacionades

El periodista de veu aiguardentosa va fer bons amics i també algun enemic que, llàstima, en un altre instant va ser exacatament com un germà. Una vida realment polièdrica la de Peiró.

Com la de tants altres.