CONTRA EL MASCLISME, ELS MALTRACTAMENTS I ELS CÀNONS DE BELLESA

L'any en què les famoses han dit prou

Actrius i cantants han manifestat públicament la seva repulsa contra els abusos

 

  / AP / EVAN AGOSTIN

6
Es llegeix en minuts
LUIS MIGUEL MARCO / BARCELONA

«La vida és molt puta. No en votis una». Aquesta frase amb la imatge de Hillary Clinton en una xapa a la venda en la convenció republicana resumeix la que ha sigut la campanya més desagradable que es recorda als Estats Units i que ha deixat fora de la Casa Blanca la primera dona candidata a la presidència del país. Però les ofenses masclistes per part del que serà president d’aquí uns dies, Donald Trump –no oblidem el seu «quan ets una estrella, et deixen fer qualsevol cosa; se les ha d’agafar pel cony», dit en privat, però dit– no són per desgràcia un fet aïllat. Per això aquest 2016 que acaba també és l’any en què nombroses artistes s’han rebel·lat en veu alta contra el masclisme, els maltractaments, les desigualtats laborals i la submissió a la dictadura de la imatge. Aquestes són algunes d’aquestes veus. 

Madonna: "Aquí em teniu, com una catifa"

«Aquí em teniu davant vostre, com una catifa. Vull dir, com una dona dedicada a l’entreteniment», va començar la seva intervenció Madonna fa unes setmanes en els premis Billboard, que la nomenaven artista de l’any. «Gràcies per reconèixer la meva capacitat per suportar 34 anys de carrera enmig d’un sexisme flagrant i una misogínia i abusos constants», va prosseguir la reina del pop, de 58 anys.

«A més a més de ser dona, resulta que m’estic fent gran, així que crec que la cosa més polèmica que he fet és seguir aquí encara», va assegurar Madonna entre aplaudiments. I va dir amb un missatge diàfan: «Com a dones hem de començar a apreciar-nos a nosaltres mateixes. Aliar-nos amb altres dones fortes i buscar dones de les quals aprendre, amb les quals col·laborar, en les quals inspirar-nos i amb les quals il·luminar-nos. La solidaritat verdadera entre dones és un poder en si mateix». 

Amber Heard: "No esteu soles"

L’actriu anglesa, que s’ha divorciat aquest any de l’actor Johnny Depp, a qui va acusar de maltractaments, s’ha convertit en una activista contra la violència sexista. Fins i tot va escriure en un assaig a la revista 'Porter': «Comencem amb la veritat. La freda i dura veritat. Quan una dona s’atreveix a parlar per fi de les injustícies i del seu patiment, en lloc de trobar ajuda, respecte i suport, s’ha d’enfrontar a l’hostilitat, l’escepticisme, la vergonya. Les seves explicacions seran qüestionades, i la seva veritat, ignorada. Pot ser que estiguis patint a porta tancada, però recorda que no estàs sola. Necessites saber-ho. Vull recordar-te la teva força, que es multiplica pel nombre de dones que estan al teu darrere. És aquesta veritat la que em va permetre a mi trencar el silenci». Amb aquesta confessió, la protagonista de 'La chica danesa' convidava les dones que són víctimes de violència masclista a denunciar-ho i demanar ajuda.

Jennifer Aniston: "Perquè consti"

Les cartes obertes s’han convertit en el fenomen feminista de l’any. Amb el títol de 'Perquè consti', això és part del que va escriure l’actriu Jennifer Aniston a 'The Huffington Post': «Perquè consti: no estic embarassada. El que estic és farta. Farta d’aquest escrutini i d’aquest afany per fer sentir malament algú pel seu cos amb el pretext d’estar fent periodisme, el primer article de la constitució de les notícies de famosos. [...] La cosificació i l’escrutini als quals sotmetem les dones són absurds i alarmants. [...] El missatge que les nenes no són guapes a menys que estiguin superprimes, que no mereixen la nostra atenció a menys que tinguin l’aspecte d’una supermodel o una actriu de portada de revista és una cosa en què tots estem implicats. Aquesta forma de condicionar-les és una cosa que les noies portaran a dins fins a l’edat adulta. Utilitzem aquestes notícies de celebritats per perpetuar aquesta visió deshumanitzadora de les dones que se centra només en l’aparença física i que s’ha convertit en l’esport favorit dels tabloides pel que fa a especulació. ¿Està embarassada? ¿Està menjant massa? ¿Ha deixat de cuidar-se? ¿Està el seu matrimoni contra les cordes perquè la càmera detecta alguna imperfecció física?».

.

Ariana Grande: "No som objectes. Som reines"

La cantant i actriu nord-americana Ariana Grande ha sigut la penúltima a carregar a Twitter contra la cosificació femenina i ha animat totes les dones a aixecar-se contra els comentaris i les actituds masclistes. «No sóc un tros de carn que un home aconsegueix per usar-la per al seu plaer. Sóc un ésser adult en una relació amb un home que em tracta amb amor i respecte», ha explicat després de revelar una desagradable experiència personal en què un fan desbocat li va dir a ella i al seu marit, el raper Mac Miller: «Ariana és molt sexi, tio. ¡Et veig tirant-te-la!». I ha afegit: «Potser sembla només una anècdota, però coses així passen contínuament i són la classe de moments que contribueixen a la sensació de por i insuficiència de les dones». Segons la cantant, que té 43,2 milions de seguidors a Instagram: «Necessitem compartir i que ens escoltin quan alguna cosa ens fa sentir incòmodes perquè si no ho fem, simplement continuarà. No som objectes o premis. Som reines».

Jennifer Lawrence: "¡Vés i fes-te fotre!"

La protagonista de 'Passengers' no és la primera ni l’última que es queixa de les desigualtats a Hollywood, i ho fa amb ironia. Al seu «cobro menys que els meus companys amb penis» s’ha d’afegir la resposta que Jennifer Lawrence té preparada quan li demanin que faci dieta per al seu pròxim film: «Vés i fes-te fotre».

Alicia Keys: "No vull amagar-me més"

La cantant s’ha convertit en estendard de donar la cara sense maquillatge. En una carta oberta publicada a 'Lenny Letter', Alicia Keys va assegurar: «No vull amagar-me mai més». «Era una dona insegura i em sentia molt pressionada, fins al punt que em feia por sortir sense maquillatge. Vaig començar a convertir-me en un camaleó. No era mai jo mateixa i estava canviant constantment perquè els altres m’acceptessin». Fins que de forma casual, aconsellada per una fotògrafa, es va fer unes fotos sense maquillatge. «Em vaig sentir més poderosa que mai», diu. 

Notícies relacionades

Verónica Echegui: "L'únic èxit o meta és conèixer-se"

La protagonista de la pel·lícula 'No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas', va publicar a Instagram una imatge en 'topless' (amb l’actriu i model Alba Galocha) en què reivindicava la normalitat en els cànons de bellesa i carregava contra la pressió que viuen algunes actrius. «No us podeu imaginar quantes vegades m’han suggerit que m’operi el pit (un representant, fa molt temps , fins i tot em va dir que no treballaria), o que m’arregli la boca, o m’han comentat alguna cosa sobre el meu pes. Per a mi, l’únic èxit o meta possible és conèixer-se, saber què ets i descobrir tot el que tens d’increïble i preciós (absolutament tots ho tenim); buscar a dins, no a fora», va assegurar Verónica Echegui. I va afegir el següent: «El que em fa realment pena és haver dubtat, haver-m’ho plantejat i sobretot em fa pena pensar tot el temps de la meva vida que he perdut pensant que no sóc mai suficient. Ni sóc prou guapa, ni sóc prou exuberant, ni sóc prou bona actriu i un llarg etcètera que tardaria molta estona a acabar. ¿Quants pensaments i quants anys he malgastat sentint-me insatisfeta?».