UN ALTRE FAMÓS EN EL PUNT DE MIRA DEL FISC

Falcones, acusat de defraudar 1,4 milions

3Hisenda creu que va ocultar els seus guanys amb empreses en quatre països

Ildefonso Falcones, a Madrid, durant la presentació del seu últim llibre, fa dos anys.

Ildefonso Falcones, a Madrid, durant la presentació del seu últim llibre, fa dos anys. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

un altre famós ha caigut en les xarxes de la inspecció d'Hisenda. La fiscalia de Barcelona ha presentat una querella criminal contra l'escriptor i advocat Ildefonso Falcones, autor de L'església del mar, acusant-lo d'haver defraudat 1,47 milions d'euros entre els anys 2009 i 2011 pels drets d'autor que ha obtingut de les seves novel·les.

Segons el fiscal Pedro Castro, l'escriptor, la seva dona, María Carmen Rosich, i el seu germà Rafael Falcones havien creat una trama de societats domiciliades a la República Dominicana, Irlanda, Xipre i les illes Caiman per fer que els seus ingressos fossin opacs a la Hisenda espanyola. Segons l'advocat de l'escriptor, Alexandre Solsona, la fiscalia ha basat la seva querella en «dades errònies».

EN VA DECLARAR MENYS DEL 10% / L'escrit del fiscal sosté que les declaracions a Hisenda de l'escriptor i la seva dona presenten unes xifres molt allunyades de les que correspondrien als ingressos reals que ha calculat l'Agència Tributària. Després d'exigir a la seva editorial, Penguin Random House, informació sobre els guanys de Falcones per les edicions en espanyol i per la venda de les seves obres a editorials d'altres països, el resultat és que els rendiments nets «comprovats» per l'Agència Tributària entre el 2009 i el 2011 van ser de 4.397.633 euros, dels quals Falcones hauria declarat a Espanya 375.650, menys del 10% dels seus ingressos. Només va pagar per aquesta quantitat a Hisenda, en concepte d'IRPF, 134.996 euros en tres anys.

A partir d'aquestes dades, l'Agència Tributària estableix que l'escriptor i advocat va defraudar a la Hisenda Pública 757.692 euros el 2009, 464.800 euros el 2010 i 254.507 euros el 2011, cosa que segons la fiscalia constitueixen tres delictes. A cadascun els corresponen entre un i cinc anys de presó.

Notícies relacionades

El mecanisme que segons la fiscalia va ser utilitzat per Falcones per ocultar al fisc espanyol els seus ingressos va ser la creació d'una sèrie d'empreses en països «de reduïda tributació» a les quals se'ls van transferir els drets d'autor que generessin les novel·les. Una d'aquestes empreses, «controlades de facto» pels querellats, arribava a pagar al mateix Falcones 36.000 euros a l'any a canvi d'aparèixer com la titular dels seus drets d'autor dels seus pròxims 10 llibres. Una altra, propietat al seu torn de l'empresa irlandesa relacionada amb l'escriptor que cobrava els drets d'autor per les seves vendes en castellà, va adquirir per 1.950.000 euros una vivenda a Barcelona, que al seu torn va ser llogada al Bufete Falcones i que aquest va cedir a la dona d'Ildefonso Falcones per acabar sent usada com a domicili familiar.

Segons l'advocat de Falcones, «els números són erronis i estan basats en unes presumpcions que no es corresponen amb la realitat». Alexandre Solsona sosté que «es tracta de contractes i cessions de drets molt anteriors fins i tot a la sortida del llibre; és un tema de discussió de formes de tributació de drets d'autor però quedarà absolutament demostrat que no hi ha hagut frau fiscal personal seu».