ADÉU AL PIONER DE LA TELE

Jesús Hermida, en sis vídeos

Repàs pels millors moments de la dilatada carrera del carismàtic professional, que va narrar l'arribada de l'home a la Lluna i va entrevistar el rei Joan Carles

El periodista Jesús Hermida, en una foto d’arxiu.

El periodista Jesús Hermida, en una foto d’arxiu. / JAVIER HERRAEZ

1
Es llegeix en minuts
LAURA ESTIRADO / BARCELONA

El serrell inquiet, el somriure murri, els gestos exagerats i els grans circumloquis eren una marca de la casa que Jesús Hermida, que aquest dilluns va morir als 77 anys a causa d'un vessament cerebral, va imprimir en totes i cadascuna de les seves nombroses aparicions a la televisió. L'històric periodista, el primer corresponsal de la televisió pública a Nova York (1968-1978), no només va narrar l'arribada de l'home a la Lluna (20 de juliol del 1969), sinó que va posar en marxa els matins de TVE-1 i va dirigir Antena 3.

Va tocar tots els gèneres televisius: la crònica, l'entrevista, el magazín, el debat ('De cerca', 'Crónica 3' o 'Su turno') i també va destacar a la ràdio ('La hora cero' i 'Viva la gente'). 

Molts el recorden  per programes com 'Por la mañana' (TVE, 1987), quatre hores de directe en què va rellançar o va descobrir altres professionals del mitjà: María Teresa Campos, Javier Basilio, Nieves Herrero, Irma Soriano, Consuelo Berlanga, Mariló Montero, Míriam Díaz Aroca... les 'noies Hermida', com se les coneixia.

Aquí, una de les seves típiques 'discussions' amb María Teresa Campos, a 'Las mañanas' de TVE, el 1986.

Molts anys després de llançar-les a la fama, diverses de les seves 'noies' el van recordar així en aquest vídeo d'Antena 3:

En la televisió privada, a començaments dels 90, es va passar a la nit, amb programes com 'La noche  de Hermida', amb entrevistes en profunditat a personalitats del món de la cultura i la política. També era tot un espectacle televisiu contemplar el presenador com assentia amb els seus cops de cap i les seves manotades a l'aire i la seva forma tan particular d'entendre la televisió. A Isabel Pantoja, per exemple, la va entrevistar el 1993.

Abans, també va triomfar amb 'A mi manera' (TVE, 1989-1991).

La seva última aparició a TVE va ser encara més estel·lar si pot ser. Es va acomiadar en gran. Hermida es va reservar el privilegi d'entrevistar Joan Carles I, en el 75è aniversari del seu regnat. Va ser el 2013.

Notícies relacionades

Abans, va seguir fent el que sabia fer més bé a 'A mi manera' (TVE, 1989-1991).

El carisma d'Hermida, i la seva particular manera d'estar davant la càmera el van convertir en un dels personatges televisius més imitats. Antològics són alguns dels esquetxos de Martes y Trece, que van imitar amb tot l'afecte un periodista inimitable.