ORIGINAL MONA DE PASQUA

Una tortuga de xocolata simbolitza el "pas ferm" de Catalunya cap a la independència

El creador assegura que és "la societat civil catalana, que fa més de 3 anys que es mobilitza amb pas segur per aconseguir la independència mitjançant una ruptura democràtica"

La tortuga de 25 quilos d’Olot, feta pel pastisser Lluís Riera, per simbolitzar el pas ferm i decidit de Catalunya cap a la independència. / ACN / XAVIER PI

La tortuga de 25 quilos d’Olot, feta pel pastisser Lluís Riera, per simbolitzar el pas ferm i decidit de Catalunya cap a la independència.
Un pastisser d’Olot elabora una mona amb forma de tortuga per simbolitzar el pas ferm i decidit de Catalunya cap a la independència.

/

1
Es llegeix en minuts

L'imaginari que envolta les mones de Pasqua és extens i la xocolata és una bona aliada per tractar l'actualitat. No sempre de manera evident, també amb metàfores. Això és el que ha fet un pastisser d'Olot, Lluís Riera, que després de fer "unes primàries" per xarxes socials ha creat una tortuga de xocolata de 25 quilos. Els més petits hi veuran un animal, però la figura té un clar rerefons polític. "Representa el pas ferm i segur de la societat civil cap a la independència", assegura Riera.

Des de fa 7 anys, la pastisseria Cacau d'Olot fa una mona per a aquells que no tenen padrins. L'escultura de xocolata es trenca a la plaça Major el Dilluns de Pasqua. "El que vull és recuperar una tradició que es feia al País Valencià a finals del segle XIX", explica Roura. Llavors, els pastissers treien al carrer les mones que havien sobrat i les repartien entre la gent.

Ara, la figura llueix a l'aparador de la pastisseria, situada al barri vell d'Olot (la Garrotxa). En total, la tortuga pesa 25 quilos. Està feta amb tres xocolates --negra, amb llet i blanca-- i han fet falta 22 hores per elaborar-la.

METÀFORA POLÍTICA

Lluís Riera té clar que la Pasqua és, sobretot, "una festa per als nens". Però això no li impedeix jugar amb les dobles lectures. "Prioritzo la temàtica infantil, però amb un rerefons amagat", explica. De fet, és fàcil veure quina és la metàfora que hi ha darrere si es mira des d'una òptica política.

Notícies relacionades

"La tortuga representaria la societat civil catalana, que fa més de tres anys que es mobilitza amb pas segur i ferm per aconseguir la independència mitjançant una ruptura democràtica".

Riera explica que, a l'hora d'idear les seves creacions, prefereix jugar més amb la metàfora, perquè obre la porta a fer totes les lectures que es vulguin. "Si posés una urna, un mapa o una bandera, seria massa evident", indica. I precisa: "D'aquesta manera, per què no, la tortuga també es pot interpretar com una manera d'afrontar la vida, movent-te lentament per arribar lluny".