Una passejada pels últims èxits de l'estiu: De l''Aserejé' als temes d'Estrella Damm

La cançó no falta a la seva cita anual i modifica el seu estil des del 2003

Videoclip de ’Dragostea din tei’, d’O-zone. / periodico

3
Es llegeix en minuts
JARA LALIENA / Barcelona

Cada temporada d'estiu apareix en el panorama musical unèxit que sona una vegada i una altra a totes les pistes de ball i que es converteix en la melodia identificativa d'aquell any. L'impacte mediàtic i la resposta del públic són els responsables de decidir quin tema ambientarà l'etapa més calorosa de l'any. Lacançó més escoltada en els mesos previs a aquesta estació acaba guanyant el 'repte' i passa a convertir-se encançó de l'estiu. Són moltes les melodies que han sonat al llarg del temps i els artistes que passen a ser passatgeres icones musicals. A continuació, un repàs d'alguns dels èxits que més acceptació han tingut durant els últims deu anys.

2003- ¿Qui no recorda el famós'Aserejé' del ja extingit grupLas Ketchup? Amb el tema, inclòs en l'àlbum 'Hijas del tomate', les germanes Muñoz van aconseguir vendre més de 7 milions de singles.

2004- La versió de'Dragostea Din Tei' del grupO-zone, més coneguda com a 'Numa Numa lei', va triomfar el 2004 a tot Europa. El grup moldau va arribar a ser número u dels èxits europeus però no va conquistar el cim als Estats Units.

2005- Un any més tard, el reggaeton va arribar al Top 10 a Espanya amb'Gasolina', del porto-riquenyDaddy Yankee. Aquest estil musical, que neix de la fusió entre el hip-hop i el reggae jamaicà, va arribar el 2005 de Llatinoamèrica al nostre país, i ho va fer per quedar-s'hi.

2006- El tema'Love Generation', del discjòquei francèsBob Sinclair, va triomfar el 2006 gràcies a La Copa del Mundial de Futbol, celebrada a Alemanya, que va utilitzar la cançó com a tema promocional. El videoclip de la cançó, protagonitzat per un nen, també va obtenir un veredicte positiu per part del públic.

2007- Aquesta temporada, va ser el debutantDavid Tavaré qui va arribar al cim de la fama. El seu tema dance'Summer Love' va aconseguir col·locar-se en els primers llocs de les llistes musicals del país.

2008- L'adaptació dance deKate Ryan de la cançó'Ella Elle l'a', va arribar el 2008 a conquistar molts llocs d'Europa i Llatinoamèrica, sobretot països com Suècia, Espanya o l'Argentina.

2009-Guru Josh,el 2009, també va optar per rellançar un dels seus èxits més antics --gravat el 89--,'Infinity'. No obstant, aquell any el públic va començar a manifestar els seus gustos per una altra línia musical i la 'cançó de l'estiu' semblava estar variant el seu estil habitual, al qual tothom estava acostumat. Els victoriosos anuncis d'Estrella Damm, que van donar el tret de sortida aquell mateix estiu, van ser els responsables del canvi de preferències de la gent. L'èxit'Summercat', de'Billie the Vision and the Dancers' que va aclimatar la publicitat de la marca cervesera, no va deixar indiferent a ningú.

2010- Va tornar el Mundial de Futbol --aquesta vegada, a Sud-àfrica-- i amb ell, un altre èxit.Shakira i el grupFreshlyground van arrasar el 2010 amb el'Waka Waka', una altra adaptació d'un tema ja existent. La cançó va tenir dos objectius: promocionar la copa i, al mateix temps, contribuir a una campanya benèfica, ja que va donar els beneficis obtinguts amb la seva difusió.

2011- Dotze mesos més tard, l'èxit, també versionat,'Dansa kuduro' va ocupar els rànquings en musicals. El tema originalment rep el nom de'Vem dançar kuduro' i el seu creador és Lucenzo.

Notícies relacionades

2012- Fa un any que el portuguèsMichel Teló va arrencar la temporada d'estiu amb el seu'Ai si eu te pego'. No va ser, no obstant, l'artista qui va popularitzar la cançó, sinó que van ser els jugadors delReial Madrid que, després de fer un gol a l'estadi de La Rosaleda (Màlaga), van ballar al so de la melodia brasilera.

Són incomptables les especulacions sobre quin serà aquest 2013 la cançó que més sonarà a les ràdios del país. No obstant, el que sí que és clar és que l'èxit elegit no caurà en l'oblit amb el pas dels anys.