tu i jo som tres

Un ratolí a la cuina

Tu i jo som tres. Per FERRAN MONEGAL. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ja ha aparegut el ratolí dePesadilla en la cocina(La Sexta). ¡Ahh! Quin gran moment gastronòmic, sí senyor. La troballa del cadàver d'un ratolinet, incrustat a l'interior del rentavaixella d'un restaurant mexicà de Barcelona, ha permès al xefAlberto Chicoteconstruir una escena televisiva molt impactant i entretinguda. Cridava, pels descosits:«¡Això és l'hòstia! ¡Pensava que ja ho havia vist tot i no, no ho havia vist tot!». I quan els cambrers li van dir que el ratolí estava incrustat allà des de feia dos mesos com a mínim, Chicotes'esgargamellava més encara. Home, vist el desenvolupament d'aquest capítol crec que la comèdia, elteiatru, els ha desbordat de manera absoluta. Francament, a mi m'ha semblat que en aquest capítol els tres propietaris del restaurant -en particular la sòciaCristina- es notava molt que interpretaven un guió, i que fins i tot disfrutaven fent d'actors, encara que fos protagonitzant el seu propi caos com a professionals de la restauració. Això del rosegador encara és més inversemblant. No perquè no hi pugui haver ratolins a les cuines i als restaurants, que n'hi ha, i no només aquí.

Recordo que un cap d'any, en una acreditadíssimabrasseriede París pròxima a la Bastille, un ratolinet va estar tota la nit circulant per sota d'un sofà que hi havia al costat de la nostra taula, i va ser tanta l'amistat que hi vam forjar que vam acabar llançant-li trossets de les delícies alsacianes del menú, perquè disfrutés també de la vetllada aquella criatura. Poso per testimonis el meu estimat amic i advocatJosep Maria Loperenai la seva dona, l'actriuGlòria Martí, que ens acompanyaven aquell dia. El que és estrany, per tant, no és l'existència de ratolins en un restaurant, fonda, taverna o casa d'àpats: el que és inversemblant és que ens hagin presentat un ratolí mort fent-nos creure que és un beneit que es va quedar incrustat al rentavaixella. Els ratolins de cuina són ratolins molt sans, molt bonics, molt llestos i molt vius. S'alimenten que dóna gust. La seva vida és opípara. Entenguem doncs el que deu haver passat: com que els artífexs dePesadilla en la cocinano han trobat ni un sol ratolinet que hagi volgut fer d'actor per a aquest programa de TV, s'han hagut d'inventar un succedani, s'han hagut d'enginyar una petita trampa, i han confeccionat amb peluix una espècie de cadàver de rosegador de riure, i l'han enfilat als cables del motor de la màquina del rentavaixella. ¡Ahh!