LA GUIA GASTRONÒMICA DÓNA UNA ESTRELLA A QUATRE RESTAURANTS DE LA CAPITAL, QUE SUMA 20 LOCALS AMB LA SEVA DISTINCIÓ

Michelin s'enamora de Barcelona

Arthur Martínez (Capritx).

Arthur Martínez (Capritx). / ALBERT LABERT CLICKART FOTO

2
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / SANT SEBASTIÀ

la guia Michelin d'aquest any s'ha enamorat de Barcelona i ha decidit il·luminar-la amb les seves estrelles, donant-li la categoria de capital gastronòmica que mereix amb la concessió de quatre noves condecoracions als corresponents establiments. Així, entren en el firmament de la bíblia francesa amb una estrella el Dos Cielos, dels bessons Sergio i Javier Torres, a la planta 24 de l'Hotel Me; el Moments, de Raül Balam Ruscalleda, en el flamant Mandarin Oriental; el Caelis, de Romain Fornell, en el renovat -després de dos anys de reformes- Palace, i l'Hisop, d'Oriol Ivern, que deixarà enrere la seva època com a bistronòmic. Només a la capital catalana, hi ha 19 locals amb una estrella i un, el Lasarte, amb dues. S'hi suma aquest any, en l'àrea metropolitana, el Capritx, d'Artur Martínez (Terrassa).

Entre els triomfadors destacats sobresurten dos nous biestrellats catalans. Paco Pérez, pel Miramar de Llançà (ara en suma tres, ja que en té una altra per l'Enoteca de l'Hotel Arts), i Ramon Freixa, que amb el salt que va fer a Madrid va aconseguir tant impuls que l'any passat va obtenir la primera estrella i ahir li van adjudicar la segona. Tots dos s'estrenen en un grup restringit al qual han accedit en aquesta edició Dani García (Calima, a Marbella) i Eneko Atxa (Azurmendi, a Larrabetzu).

ELS TRIESTRELLATS, IGUAL / El panorama dels grans, els tri, no ha variat. Serà l'últim any en què Ferran Adrià aparegui a la guia; després, tancarà El Bulli durant dos anys per convertir-lo en una fundació. Els germans Joan, Josep i Jordi Roca (El Celler de Can Roca) mantenen l'estatus que els va ser negat durant tants anys. Carme Ruscalleda (Sant Pau) era tan feliç per l'estrella aconseguida pel seu fill com per continuar sent, un any més, la reina de la guia. També segueixen Santi Santamaria (Can Fabes) i els bascos Juan Mari Arzak (Arzak), Pedro Subijana (Akelare) i Martín Berasategui (Lasarte).

Notícies relacionades

Aquest últim té una especial habilitat per seduir els inspectors de la guia, ja que suma set condecoracions: tres pel Lasarte del seu poble natal, dues pel restaurant homònim de Barcelona, el dia a dia del qual porta Antonio Sáez en els baixos de l'Hotel Condes de Barcelona, una pel M.B. (Hotel Abama, Tenerife) i una altra més, la d'ahir, pel Santo (Hotel Eme Catedral de Sevilla).

L'alegria de Freixa va quedar entelada per la pèrdua de la distinció del restaurant dels seus pares, Freixa Tradició (Barcelona), on es va formar. El local de Josep Maria i Dori Freixa s'uneix a l'Hispània (Arenys de Mar), El Cingle (Vacarisses) i Tàpies (la Seu d'Urgell). L'Àbac passa de dues a una estrella; paga el traumàtic relleu de Xavier Pellicer per Jordi Cruz (almenys, ell manté una per L'Angle, a Sant Fruitós de Bages), i deixa el Lasarte com a únic biestrellat de la capital catalana.