LA GALA ES VA VESTIR DE LLARG AL LICEU

Les paròdies de 'Polònia' animen l'entrega dels premis Ondas

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL / BARCELONA

La gala anual dels premis Ondas va comptar ahir amb la presència del Rei, els presidents Zapatero i Montilla, el secretari del PP Ángel Acebes i fins i tot el mateix Franco ressuscitat, per obra i gràcia (en van tenir molta, la veritat) de Polònia. La troupe va aparèixer caracteritzada per rebre el guardó al millor programa de televisió local amb un Toni Soler al capdavant i amb barretina, després que Queco Novell l'hi plantifiqués després de dir en broma: "¿No han dit que era a una televisió local?" La paròdia va continuar amb el doble de Montilla forçant-se un somriure (davant la riallada real del Montilla real), el clon d'Acebes cridant al públic "¡independentistes, separatistes, rojos, invertits...!" i el Rei de Toni Albà exigint-li "per què no calles".

La nova dosi de sàtira política va suposar el millor moment d'una cerimònia de dues hores al Liceu, amb enginyoses intervencions de Santi Millán, robant protagonisme als presentadors Carles Francino i Àngels Barceló. El xou va començar amb un record "als manifestants de Madrid" que aquella mateixa tarda clamaven contra ETA, i va acabar amb la cantant Alicia Keys, com a colofó a les actuacions musicals.

La vetllada va donar molt de si. I els més aplaudits van ser Miguel Bosé, doblement premiat com a millor artista i pel disc Papito --i que ja va espetar un "foteu-vos, Grammys"--, i Jesús Vázquez per la seva trajectòria, que va aprofitar el discurs per recordar que quan va rebre fa dos anys el cavall alat per Operación Triunfo va coincidir amb el dia de la seva boda, i li va tornar a dedicar el guardó al seu resignat marit.

També van rebre una càlida ovació l'equip de la sèrie El internado, amb Luis Merlo com el més inspirat portaveu, i la seva cunyada Maribel Verdú pel seu treball a El laberinto del fauno, que en la trobada del matí amb la premsa al Palauet Albéniz va confirmar el rumor bomba que corria: el seu salt a Hollywood amb Francis Ford Coppola. "El rodatge de Tetro començarà al febrer a l'Argentina", va avançar.

Notícies relacionades

També a la falda de Montjuïc, Lorenzo Milá, distingit per Tengo una pregunta para usted, va ressaltar "la imprevisibilitat" del seu nou espai. ¿I s'imagina la seva germana Mercedes Milá presentant-lo? "I tant, ho faria molt bé", va assegurar. ¿I vostè al capdavant de Gran hermano per exercir del que ja és, el seu gran germà? "Un any fins i tot m'ho van proposar i m'ho vaig rumiar, però al final no m'hi vaig veure capaç", va confessar. Després, a la gala, va agrair "l'aposta a la pluralitat" d'un espai que ja suma "cinc edicions".

Gemma Nierga, que per segon any no va fer de presentadora, es va emocionar al dedicar a la seva mare, ja morta, el premi pels seus 10 anys al programa La ventana. Però la seva substituta Barceló la va amenaçar que el 2008 li tocava recuperar el seu lloc de mestra de cerimònies. La jornada va estar plena de complicitats. I de bromes relacionades amb els problemes de trens i de les apagades elèctriques. Per això a cada butaca hi havia una minillanterna.