CONSEQÜÈNCIES DEL TEMPORAL

Unió de Pagesos exigeix una valoració dels danys causats per la calamarsa en els cultius de Gavà i Viladecans

Des del sindicat demanen que s'«indemnitzi de manera justa la pagesia afectada» del Baix Llobregat i el Garraf i asseguren que les pluges han afectat el 70% dels cultius

gava

gava

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Unió de Pagesos ha demanat al Departament d’Agricultura una “valoració ràpida i precisa” delsdanys  que va ocasionar la calamarsada que va caure a la matinada de dilluns sobre els cultius d’horta i fruita dels municipis de Gavà i Viladecans (Baix Llobregat) i els d’horta i vinya de Sant Pere de Ribes (Garraf).

Així, en un comunicat emès aquest mateix dilluns, l’organització ha demanat que s’avaluïn els danys per “indemnitzar de manera justa la pagesia afectada”,així com per aplicar mesures com l’adequació de la fiscalitat de l’IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.

En una primera valoració, el sindicat calcula que l’afectació per la calamarsa ha sigut del 50% en els cultius del Baix Llobregat, mentre que les afectacions per pluja han arribat fins al 70%.

En el cas de les plantacions de síndries, pebrots, tomàquets, carbassons i carbasses, entre d’altres, l’excés d’aigua quan les plantes són petites pot provocar que no creixin més, expliquen des del sindicat, i afegeixen que el tipus de terra de Gavà i Viladecans fa que l’aigua es quedi estancada quan hi ha forts xàfecs.

Danys calculats a Gavà Mar i el Parc Agrari

L’Ajuntament de Gavà també ha emès aquest dilluns un comunicat referent a les afectacions del temporal en el municipi, on dilluns a la matinada es van registrar 39 litres per metre quadrat en poc més de mitja hora, en una tempesta que es va acarnissar especialment amb el barri de Gavà Mar i amb el Parc Agrari.

La Policia Municipal va realitzar una quinzena d’intervencions, la gran majoria a la zona marítima, on l’empresa municipal PRESEC va reforçar els serveis de neteja des de primera hora del matí per retirar les fulles que obstruïen les clavegueres.

A més, les pluges també van ocasionar desperfectes en propietats privades del barri, on van caure arbres i reixes. Al Parc Agrari, les zones més afectades van ser la Mallola, la Murtra i el Soberano, segons va explicar dilluns el president de la Cooperativa Agropecuària, Josep Pañella, que assegurava “no haver vist mai una calamarsada així en la zona”.

Notícies relacionades

En el nucli urbà, la tempesta no va ocasionar danys importants; a l’avinguda Diagonal van caure algunes branques d’arbres i hi va haver acumulació de fulles i sediments en diferents punts del municipi, així com desplaçament de contenidors i de tapes de clavegueram, que ja s’han recol·locat.

Més notícies de Gavà i Viladecans en les edicions locals de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA