Educació

Un estudi revela l'absentisme escolar de la comunitat gitana a Gavà

El curs 2016-2017, el 98,99% dels joves d'aquesta comunitat no van obtenir el títol d'ESO

Jordi Albert, president de la Federació Comarcal ERC Baix Llobregat, reunit amb Juan Antonio Heredia.

Jordi Albert, president de la Federació Comarcal ERC Baix Llobregat, reunit amb Juan Antonio Heredia. / ERC

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi dut a terme per Juan Antonio Heredia, llicenciat en mediació comunitària per la Universitat Ramon Llull, ha posat en evidència els problemes educatius de la comunitat gitana de Gavà. Segons aquest informe, el curs 2016-20177, el 98,99% dels joves d'aquesta comunitat no van obtenir el títol d'educació secundària obligatòria (ESO).

Això és conseqüència d'un alt índex d'absentisme escolar o d'una assistència irregular a classe, sobretot detectat en els alumnes de secundària i entre les noies de 13 a 14 anys. Segons l'estudi, les faltes d'aquest últim grup es justifiquen per dos elements: la cultura gitana considera que l'educació de les dones no és tan rellevant i els pactes matrimonials.

A més, també es posa en relleu que un 1% de la comunitat gitana de Gavà, en aquest cas adulta, és analfabeta.

Repercussió política

Aquest estudi ja ha tingut repercussions polítiques locals. El portaveu del grup municipal d'ERC, Albert Massana, en l'últim ple municipal celebrat el passat 25 de febrer,  va presentar una bateria de propostes per instar el govern local (PSC-Demòcrates) a fer una anàlisi de la situació educativa de la comunitat gitana al municipi, idear una intervenció especialitzada i atendre aquest abandonament escolar amb perspectiva de gènere.

A més, per al col·lectiu adult, va reclamar la creació d'un grup d'alfabetització per a persones grans gitanes, però el govern local s'hi va negar i aposta per una tasca socioeducativa de conscienciació perquè es matriculin als cursos d'adults ja existents a la localitat i al treball d'un mediador finançat per la Generalitat.

Notícies relacionades

Més enllà del marc local, i tenint en compte que aquesta situació demana la implicació de diverses administracions, el president de la Federació Comarcal ERC Baix Llobregat i l'Hospitalet i diputat al Parlament, Jordi Albert, també s'ha reunit amb Juan Antonio Heredia per abordar aquest tema.

Més notícies de Gavà