Apunt

El cas Vinícius: bogeria col·lectiva

  • El Comitè de Competició tanca parcialment la grada de Mestalla cinc partits i retira la vermella a Vinícius

  • Florentino Pérez: «Cal canviar l’estructura arbitral del futbol en aquest país»

El cas Vinícius: bogeria col·lectiva

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Mónica Marchante

He passat 24 hores fora d’Espanya i ha sigut un alleujament. Vaig sortir dimecres d’un país que havia entrat en una espiral de bogeria col·lectiva des de diumenge. Exactament des del moment en què Vinícius es va dirigir cap a un dels gols de Mestalla apuntant amb el dit un grup de racistes.

Des d’aleshores fins avui no ha quedat ningú, institució, entrenador, jugador, periodista... ningú sense opinar, i tant de bo, el cas Vinícius sigui un punt d’inflexió en la conscienciació, educació i lluita contra aquesta xacra. És necessari. Tant com quan va ser Iñaki Williams qui ho va patir i va denunciar, o Akapo, o Chukwueze (¿per què no el mateix escàndol llavors?) Fins aquí el costat positiu de la qüestió.

Totes les altres coses tenen a veure amb la hipocresia i el desvergonyiment. Aquesta setmana hem rebut lliçons des del Brasil, el país que va elegir democràticament Bolsonaro, aquest que va dir: «Els meus fills mai tindran una nòvia negra, estan ben educats».

Hem comprovat com el Comitè de Competició, (elegit per CSD, Lliga i RFEF) ha establert un gravíssim precedent a l’aixecar la sanció sobre Vinícius després de la seva plantofada a Hugo Duro. En lloc de sancionar també el valencianista per agafar el brasiler, i Mamardaixvili, el comitè indulta Vini, en una insòlita decisió. ¿Por?

Va ser anomenar el Madrid i Vinícius la RFEF en un comunicat i decidir aquest despropòsit el comitè, que va barrejar el racisme amb un episodi esportiu en un exercici d’irresponsabilitat sorprenent. Lluitar contra el racisme, sí. Utilitzar el racisme com a excusa, no.

I després va venir l’homenatge del Bernabéu. Vinícius al costat de Florentino, a la llotja. Sí, després d’anys sense veure un pla de la llotja a la tele, tocava veure el president donant carinyo a Vini. Ara que per fi, 10 denúncies de la lliga després, el Madrid també ha decidit denunciar. Mai no és tard quan arriba.

Notícies relacionades

¡Quantes casualitats aquesta setmana! Com la de la detenció dels autors de la vomitiva pancarta amb el ninot de Vini. Des del gener fins aquesta setmana esperant el moment de fer-ho. ¿De debò? 

Dèiem en temps de la covid, «d’aquesta en sortim millors». És clar que sí, ¿oi, Florentino? Ja han saltat pels aires sis àrbitres VAR, la resta, estan avisats. De la sanció a Valverde, sense notícies. ¡Millors!