LA PRIMERA JORNADA

Comença la Champions dels ‘nous’

Messi, Benzema, Lewandowski, Müller... els grans golejadors enarboren la bandera dels candidats al títol.

Comença la Champions dels ‘nous’

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb el Dinamo de Zagreb-Chelsea i el Borussia Dortmund-Copenhaguen (aquest dimarts a les 18.45 h) comença la Champions League, tot i que realment va arrencar el 21 de juny passat amb la prèvia de la prèvia.

Comença la fase de grups dels 32 millors equips d’Europa somiant continuar vius el 10 de juny a la final d’Istanbul, cadascun amb les seves particulars virtuts, la immensa majoria amb un golejador per bandera. Hi són tots. Tots els grans noms compareixen a la cita. Tots no. Excepte un.

Hi faltarà Cristiano Ronaldo, que ha lluitat durant el mercat per escapar-se de Manchester i ser acceptat per un d’aquests 32 clubs per continuar disfrutant del lideratge en les estadístiques. Ningú l’ha volgut. Ni per les seves pretensions econòmiques ni les que exigia el United ni pels 37 anys que el converteixen en un veteraníssim.

La gran absència

Serà la principal absència d’un torneig que, no obstant, no el trobarà a faltar davant la presència de tots els artillers del planeta. Dels seus col·legues. El portuguès pot estar tranquil. Ningú assaltarà el seu tron. Continuarà sent el número 1 en partits disputats (183) i en gols (140).

Faltarà també l’equip de Cristiano. El Manchester United, quart en participacions, falla per segona vegada en quatre temporades. No figuraria entre els candidats.

Un ampli ventall que acull els històrics, amb el campió al capdavant (Reial Madrid, Bayern, Liverpool), els acabats d’arribar (Chelsea, Manchester City, PSG) i un Barça que mirarà d’esmenar el seu declinant prestigi europeu i que va arribar al seu clímax amb el tercer lloc de grup i el trasllat a l’Europa League de l’any passat.

   

El Bayern i l’Inter dificulten la pretensió de classificar-se per a vuitens, cosa que hauria de ser una obligació per a Xavi Hernández. «Som candidats, però no favorits», va admetre el tècnic, encara avergonyit pel rendiment de l’equip al continent.

La davantera més famosa

Sembla difícil que Lionel Messi desbanqui Cristiano del seu rècord amb 125 gols a la Champions, tot i que de Leo es pot esperar qualsevol cosa. Fins i tot que sumi les 15 unitats que el separen del portuguès. Especialment, si el París Saint-Germain és capaç de traduir a la gespa, amb gols, tot el talent que ha reunit en atac, sens dubte el més famós i fantasiós.

Al costat de Messi s’alineen Neymar (41 gols) i Kylian Mbappé (33), amb qui es reparteix les ocasions i les rematades, i que ja s’han enfilat a les posicions capdavanteres de la llista d’artillers.

Messi va marcar 120 gols amb el Barça i 5 amb el PSG la temporada passada. El canvi de club va fer efecte en el seu rendiment. Robert Lewandowski ha canviat de club per reimpulsar la seva carrera, tot i que havia arribat al zenit a Munic amb les dues Botes d’Or seguides que ha instal·lat al menjador de casa seva.

El davanter polonès no ha acusat el trasllat al Camp Nou. Amb cinc gols en quatre jornades, comparteix el Pitxitxi amb Iago Aspas. És el tercer màxim realitzador de tots els temps, posició compartida amb Karim Benzema. Tots dos han anotat 86 gols, però Lewandowski presenta una millor mitjana: els va celebrar en 36 partits menys.

Benzema, principal aspirant a la Pilota d’Or d’aquesta campanya (ja va obtenir el Pitxitxi de la Lliga i de la Champions, més el trofeu al millor jugador de la competició i al millor de l’any de la UEFA), presumeix de ser el més premiat entre els seus col·legues amb les cinc Champions aconseguides.

El descomunal Haaland

El buit de Lewandowski a Munic, on tornarà dimarts vinent en la morbosa cita que espera també el Barça, l’ocupa Sadio Mané. L’exdavanter del Liverpool s’haurà d’entendre amb Thomas Müller (52), l’antic soci de Lewy, il·lustre jugador a la trentena i no menys il·lustre golejador.

Mohamed Salah (36), a Anfield, ja s’avé amb Luis Díaz i Darwin Núñez. La condició de quarantí l’ostenta Zlatan Ibrahimovic, que el Milan no ha inscrit a la lligueta per lesió. El seu lloc a l’àrea l’ocupa Oliver Giroud.

Notícies relacionades

Entre tots ells ha irromput amb una força descomunal Erling Haaland. És l’únic que ha marcat més gols que partits ha disputat. Ho va fer amb el Salzburg i el Dortmund, cosa que té més mèrit: 23 gols en 19 partits. Al City ja s’està posant les botes. 

Cristiano mirarà la Champions per la tele. El davanter, suplent al United, jugarà l’Europa League els dijous. Aquesta setmana rebrà la Reial Societat a Old Trafford.