Espanya se’n va vacances com a líder

La victòria contra la República Txeca, afegida a la de Suïssa contra Portugal (1-0) col·loca la selecció líder del grup

Espanya se’n va vacances com a líder
4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tancament de temporada amb victòria i liderat. Doble premi perquè Luis Enrique se’n vagi de vacances sense el ressò dels crítics que l’esperen en cada partit. Espanya va vèncer la República Txeca i Suïssa va batre Portugal (1-0), amb la qual cosa ‘la Roja’ va poder desbancar el país veí com a cap del grup. Espanya suma nou partits invicta, dels que quatre corresponen al grup de la Lliga de Nacions. En falten dos per tancar la primera fase: contra Suïssa (el dissabte 24 de setembre) i la visita a Portugal (el 27 de setembre), que serà crucial per decidir el guanyador.

Als dos empats els han seguit dues victòries en correspondència amb un nivell de joc ascendent. El marcador va plasmar l’encert més gran d’Espanya respecte del seu rival. Va tornar a marcar dos gols, però aquesta vegada no en va encaixar cap. Carlos Soler i Sarabia no van perdonar en dues oportunitats claríssimes, però la República Txeca, rematant per igual, es va quedar seca. Unai Simón va parar bastant més que Ales Mandous, sorprenent porter dels centreeuropeus en lloc de Vaclik.

Espanya podria haver començat amb el marcador en contra, i al final va acariciar un triomf més ampli amb la vitalitat que va introduir Gavi perquè l’equip blindés la consecució dels tres punts. Al final va aparèixer Sergio Busquets per evitar un ensurt d’última hora, perquè l’equip txec es presentava davant Simón, aquest cop sense l’encert que li va permetre empatar el duel (2-2) de diumenge passat.

Ansu Fati, cap minut

Vuit jugadors per bàndol van repetir l’enfrontament de fa una setmana. Luis Enrique va mantenir l’alternança de les alineacions (en tenia una altra de configurada contra Portugal i Suïssa), però va esborrar els noms de Gavi i Sarabia, que havien repetit sempre. Només Simón s’ha mantingut en les quatre formacions. Ansu Fati, en canvi, va tancar la concentració sense haver disputat cap minut. La capa protectora de Luis Enrique ha sigut tan espessa que l’ha mantingut arraconat a la banqueta, sense regalar-li minuts de competició malgrat que amb el Barça va disputar les últimes cinc jornades amb senyals d’estar perfectament recuperat.

Gavi va ser el primer canvi d’Espanya, necessitada d’enginy i espurna en l’últim terç del camp, quan va substituir Carlos Soler, l’autor de l’1-0, tot i que anava perdent gas de manera alarmant. L’entrada de l’interior barcelonista va animar la grada, que l’esperava i el va aclamar des que va treure el nas des de la banqueta. Sarabia va ser la tercera entrada i va fer el gol tranquil·litzador en una arrencada del barcelonista.

Simón, com sempre

Simón va continuar fidel a la seva quota de protagonisme. Una cosa natural per la posició que ocupa, definitiva. Juntament amb les bones intervencions, que per això és internacional, per la qualitat que té, va tenir el seu error destacat, dantesc, tot i que no costés un gol, en un mal passada a Eric. En qualsevol cas, abans havia evitat dos gols i després en va avortar dos més. El saldo va tornar a ser positiu, per això no es mou de la titularitat.

La República Txeca es va poder avançar, ja que va sortir a pressionar amb una mena de marcatges individuals, cada jugador amb el seu par espanyol, per dificultar la construcció de ‘la Roja’. Aquest ímpetu va durar mitja hora. Una ostentació física que no es podia sostenir, per molt atlètics que siguin, en el tancament de la temporada i amb la xafogor de Màlaga, calorosa també amb l’ambient que va aportar després de tant temps sense veure de prop la selecció.

L’organització de Txèquia va saltar pels aires amb dues passades llargues, creuades, sobretot precises, destinades a Marcos Asensio, fresc i ambiciós després de tanta banqueta al Madrid. Va jugar d’extrem dret, en la posició que no va saber conservar de blanc. Va rebre la pilota amb avantatge i espai i va regalar dues assistències a Carlos Soler, que es va presentar amb estrèpit a l’àrea visitant arribant en carrera des de darrere.

El gol del valencianista va influir molt en el canvi que va viure el partit, entre que Txèquia havia perdut intensitat i Espanya es va asserenar amb el marcador. Havia passat el pitjor, però hi va haver una cosa que no va canviar: els constants canvis en la defensa propicien la inseguretat individual i la falta de compenetració defensiva. A Simón el va posar en un compromís la guàrdia que l’havia de protegir. Carvajal i Marcos Alonso, els laterals van cedir davant Cerny i Pesek i Kuchta va sorprendre amb una carrera sortint des del migcamp entre Iñigo i Eric. 

Fitxa tècnica

Espanya: Simón (7); Carvajal (4), Eric (5), Iñigo (5), Marcos Alonso (6); C. Soler (7), Rodrigo (6), Koke (6); Asensio (7), Morata (5), Olmo (5).

Tècnic: Luis Enrique Martínez (6).

Canvis: Gavi (7) per Soler (m. 59); Ferran (5) per Morata (m. 59); Sarabia (7) per Asensio (m. 72); Busquets (s. q.) per Koke (m. 78); Alba (s. q.) per Alonso (m. 78).

República Txeca: Mandous (5); Zima (6), Brabec (6), Jemelka (4); Coufal (6), Sadílek (5), Soucek (6), Zeleny (6); Cerny (7), Kuchta (5), Pesek (6).

Tècnic: Jaroslav Silhavy (6).

Canvis: Král (6) per Sadílek (m. 29); Jurecka (5) per Kuchta (m. 59); Hlozek (4) per Cerny (m. 59); Tecl (s. q.) per Pesek (m. 79); Kalvach (s. q.) per Zeleny (m. 79).

Gols: 1-0 (m. 24), Soler remata arribant des de darrere. 2-0 (m. 75), Sarabia, a porta buida sol al costat del segon pal.

Àrbitre: Cüneyt Çakir (4), turc.  

Targetes: Carvajal (m 78).

Notícies relacionades

Estadi: La Rosaleda (Màlaga).

Espectadors: 30.389.