EL PRÒXIM RIVAL BLAUGRANA

Un Granada amb el segell de Robert Moreno

  • L’exseleccionador es presenta com a primer al Camp Nou, on va exercir ajudant Luis Enrique

  • El conjunt andalús inicia una etapa ambiciosa, tot i que només ha sumat 2 punts de 12. 

Un Granada amb el segell de Robert Moreno

María José Segovia / Afp7

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ahir el Granada va tenir doble sessió. La visita al Barça s’ho mereix. I també la situació de l’equip, amb 2 punts guanyats de 12 de possibles, fora, això sí, de la posició de descens, la zona roja que activa totes les alarmes. I perquè l’equip andalús necessita hores de treball. Ha començat un nou «projecte», es diu ara, amb un cos tècnic diferent i el mateix propòsit com a punt de partida: la salvació.

A aquest Granada que va descartar el Barça de la lluita per la Lliga amb l’1-2 del 29 d’abril passat el dirigeix Robert Moreno, extècnic blaugrana, debutant com a primer entrenador a la Lliga. El Camp Nou li brinda un magne escenari per presentar-se. 

Anar més enllà

Amb Diego Martínez, el Granada va firmar dues temporades extraordinàries que van igualar les millors classificacions històriques del club a Primera, més l’afegit d’una participació a l’Europa League. Amb Moreno, l’entitat pretén anar més enllà. El tècnic (nascut a l’Hospitalet de Llobregat, aquest diumenge fa 44 anys) assumeix el seu tercer equip com a primer després de la selecció espanyola i el Mònaco, després d’haver sigut ajudant de Luis Enrique a la Roma, el Celta, el Barça i Espanya.

Robert Moreno i José Bordalás, exercint al capdavant del Granada-València, respectivament. / Joaquín Corchero / AFP7

Granada és un repte. Moreno necessita ratificar-se després de la seva polèmica sortida de la selecció per la seva ruptura amb Luis Enrique i l’acomiadament de Mònaco, de què es va assabentar per la premsa. A Los Cármenes ha pogut començar de zero, elegint col·laboradors i jugadors i model de joc, sense més limitacions que les pressupostàries. Set fitxatges (i cinc més que han sigut cedits) han renovat una plantilla que ha patit deu baixes. Un milió i mig de despesa és el balanç del mercat de fitxatges dirigits entre ell i Pep Boada, el director tècnic i que ha sigut observador del Barça durant 15 anys.

Espanya

partits va estar al capdavant de la selecció en absència de Luis Enrique. En va guanyar 7 i en va empatar 2 (a Noruega i Suècia, 1-1 a tots dos).

Robert Moreno dirigeix l’entrenament d’Espanya a Bucarest, la vigília del partit contra Romania. / INQUAM PHOTOS

Del 4-4-2 al 4-3-3

L’autor del llibre Mi «receta» del 4-4-2, obra iniciàtica en què descriu i aprofundeix sobre aquest sistema, utilitza, no obstant, el 4-3-3. «És el model de joc que crec que ens ajudarà a guanyar. Si sabés que fent una altra cosa ens aniria millor, ho faria», afirma Moreno, que renega de la disjuntiva estil o resultats.

El tècnic creu que el resultat és una conseqüència del joc; es tracta, per tant, de jugar millor, de perfeccionar les accions per arribar a la victòria: «Si només cerques el resultat, no saps per què guanyes. L’estil és una manera, un camí per guanyar». O intentar-ho, és clar. ¿Quin és aquest camí?

«L’estil és una manera de jugar amb què intentes guanyar, si només cerques el resultat, no saps per què guanyes»

«Ser protagonista del joc, tenir la pilota com a mitjà per crear ocasions de gol, millor amb quatre passades que amb cinc si puc fer més mal; un estil basat en la possessió, mitjançant la qual vas ajuntant gent al voltant de la pilota i que, quan la perds, tens l’equip preparat per defensar. Jugar des del darrere, sense cops de pilota, defensar lluny de la teva porteria i defensar bé», afirma Moreno. Tan fàcil de descriure com difícil d’executar.

Mònaco

partits va dirigir el quadro monegasc abans de ser destituït. Va collir cinc victòries, tres empats i cinc derrotes.

Moreno posa amb la samarreta del Mònaco en la seva presentació, el 30 de desembre del 2019. / YANN COATSALIOU

La feina que faci falta

Notícies relacionades

L’ombrívol panorama de la puntuació s’enfosqueix encara més amb la visita al Barça i els pròxims enfrontaments amb la Reial Societat, el Sevilla i l’Atlètic, a més del Celta. Tots els equips espanyols que són a Europa, excepte el Madrid, s’hauran creuat pel camí, elevant el nivell de dificultat. La feina no pot faltar. Es faran dos entrenaments o els que facin falta. Dos vídeos o els que facin falta elaborarà Moreno, un individu minuciós i analista que va atraure l’atenció de Luis Enrique per la seva gran capacitat i dedicació.

Granada

jornades fa Moreno que és a Los Cármenes: dos empats contra el Vila-real (0-0), fora, i València (1-1), a casa, derrota a Vallecas (4-0) i nova derrota amb el Betis (1-2).

Robert Moreno dona instruccions als seus jugadors durant un entrenament. / GRANADA CF

Moreno no s’alarma amb la situació del Granada. Aquests moments crítics no li són desconeguts. «Amb el Celta no vam començar a jugar bé fins Nadal», afirmava el tècnic, només fastiguejat per l’actuació de l’equip contra el Rayo (4-0). Va empatar amb el Vila-real i el València i va perdre contra els madrilenys i el Betis per un gol de Sergio Canales en l’últim minut. Ara visita el Barça per primera vegada. Koeman ha d’estar més preocupat.