CORRUPCIÓ AL FUTBOL

La FIFA suspèn 6 anys més Blatter

L’expresident i la seva mà dreta, Jérôme Valcke, es van atorgar 20 i 27 milions d’euros en bonificacions extraordinàries

L’ens futbolístic els suspèn fins al 2028 i 2032 de qualsevol activitat després de conèixer l’entramat pel qual es van repartir les comissions

Blatter i Valcke, ahir durant una conferència de premsa celebrada a Costa do Sauipe.

Blatter i Valcke, ahir durant una conferència de premsa celebrada a Costa do Sauipe. / AFP / VANDERLEI ALMEIDA

3
Es llegeix en minuts

La FIFA va suspendre aquest dimecres per sis anys i vuit mesos suplementaris el seu expresident Sepp Blatter i el seu exsecretari general Jérôme Valcke, per haver-se concedit importants bonificacions a partir del 2010.

La justícia interna de la instància, que ja havia suspès de tota activitat lligada al futbol els dos dirigents, respectivament fins a l’octubre del 2021 i octubre del 2025, després d’estar involucrats el 2015 en una sèrie d’escàndols, els ha condemnat a més a una multa d’un milió de francs suïssos (900.000 euros) cada un.

Involucrats en diversos dossiers per la justícia penal suïssa, Sepp Blatter i Jérôme Valcke sumen un altre nou cas per violacions del codi d’ètica de la FIFA, lligades a la seva remuneració. Ara queden privats de tota responsabilitat «administrativa o esportiva» fins al juny del 2028 per a Blatter i juny del 2032 per a Valcke. Tots dos poden presentar recurs davant el Tribunal Arbitral de l’Esport (TAS).

Comissions de tres esdeveniments

Aquesta és la conclusió d’una investigació oberta el setembre del 2016. Aquesta nova condemna exclou qualsevol intent de tornada al màxim nivell dels dos dirigents, per la qual cosa no presenten una amenaça per a l’actual president de la FIFA Gianni Infantino, en el càrrec des del 2016.

L’expresident de la FIFA es va atorgar 23 milions de francs suïssos (20,7 milions d’euros) de «bonificacions extraordinàries» lligades al Mundial-2010 de Sud-àfrica, a la Copa de les Confederacions del 2013 i al Mundial-2014 al Brasil, assenyala la decisió, presa el 17 de desembre del 2020, però que acaba de ser notificada a les parts.

El francès Valcke, experiodista esportiu que s’havia convertit en mà dreta de Blatter, va rebre per la seva banda 30 milions de francs suïssos (27 milions d’euros) de bonificacions pel mateix període, a més dels seus emoluments habituals, assenyala la comissió d’ètica de la FIFA.

69 milions entre quatre

Per a això, els dos dirigents no necessitaven cap aprovació més enllà del director financer Markus Kattner, acomiadat el maig del 2016 i suspès per deu anys el juny del 2020, i la de l’exvicepresident de la FIFA, Julio Grondona, mort el 2014.

«Junts, els senyors Blatter, Valcke i Kattner es van repartir 64,5 milions de francs suïssos (58 milions d’euros) de bonificacions extraordinàries», així com 4,5 milions de dòlars (3,8 milions d’euros) per a Julio Grondona, resumeix la decisió.

Segons la comissió d’ètica, els quatre responsables «havien creat un sistema» que els acordava «beneficis extraordinaris amb un mínim esforç», ja que s’aprovaven entre ells les esmenes als seus contractes, violant les seves obligacions de control.

Un cop al clatell

Blatter, de 85 anys, encara té pendent en la justícia suïssa el cas del pagament controvertit de 2 milions de francs suïssos (1,8 milions d’euros) a Michel Platini el 2011.

«Un cop al clatell, dolorós i incomprensible», va assenyalar després de la notificació d’aquest dimecres Blatter a l’AFP, mentre es recupera en un clínica d’una hospitalització al gener.

«La comissió d’ètica, en la seva forma actual, no té res a veure amb un òrgan independent, només és el braç armat del president de la FIFA i el que fa és una paròdia de justícia», va afegir el suís, molt crític en els últims anys amb el seu successor.

Valcke, de 60 anys, té obert un procés de gestió deslleial i corrupció que a més implica el president de beIN Media i del PSG, Nasser Al-Khelaïfi.

Notícies relacionades

En l’audiència en primera instància d’aquest cas, Valcke va dir voler reconvertir-se a l’agricultura després de «dos o tres» intents de reorientar la seva vida «contaminats» per la FIFA.

La justícia suïssa ha obert des del 2015 una vintena d’investigacions al voltant de la federació internacional, la major part centrades en l’‘era Blatter’, tot i que Infantino també està investigat des de juliol del 2020 per tres trobades secretes amb l’antic cap de la fiscalia suïssa.

Temes:

Futbol FIFA